събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7448 прочитания

  Шест пъти са нараснали чуждите инвестиции у нас

  Няма повод за прекален оптимизъм обаче, коментира за Economy.bg шефът на Българска агенция за инвестиции Борислав Стефанов
  19 юни 2012, 16:22 a+ a- a

  407.2 млн. евро са достигнали преките чуждестранни инвестиции у нас за първите четири месеца на годината, сочат данни на БНБ. За сравнение през същия период миналата година в страната са били вложени 63.2 млн. евро. Това означава, че за периода януари – април чуждите инвестиции у нас са се увеличили близо шест пъти.

  За април обаче данните сочат изтичане на инвестиции за около 71 млн. евро. Миналата година през април вложенията са били в размер на 105.3 млн. евро.

  Лек ръст е отчетен при постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти. За първите четири месеца тази година те възлизат на 67.4 млн. евро при 52.6 млн. евро за същия период през 2011.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Най-голям инвеститор в страната за първите четири месеца е Нидерландия с вложения от 386.4 млн. евро. Следва Швейцария със 105.6 млн. евро.

  Най-много капитал от страната е изтеглен към Германия (-240.8 млн. евро), Гърция (-69.4 млн. евро) и Великобритания (-61.1 млн. евро). Това се дължи основно на плащания по вътрешнофирмени кредити, отбелязват от БНБ.

  Няма повод за прекален оптимизъм, коментира данните за economy.bg изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Борислав Стефанов. Ръстът в чуждите вложения е по-скоро статистически, отколкото да отразява реалните инвестиции в страната, посочи той. Статистиката отразява транзакциите, но няма как да се прецени дали всичките те са с инвестиционна цел.

  По отношение на спада на инвестициите миналата година Стефанов подчерта, че той до голяма степен се е дължал на връщането на заеми към компаниите майки. Тенденцията е налице и през 2012, но очевидно плащанията на дългове от българските подразделения към чуждестранните им централи тази година са по-малки, отбеляза той.

  По сектори спад през последните години се отчита във финансовия сектор и при недвижимите имоти, докато в преработващата промишленост и в ИТ сектора вложенията са почти същите, коментира Стефанов.

  Като нови инвеститори в страната директорът на Агенцията за инвестиции открои заводът на АЛС България за автомобилни седалки. Фирмата е собственост на южноафриканската ALC Group. В българското предприятие са инвестирани 4 млн. евро и са разкрити 470 нови работни места. В завода ще се произвеждат кожени тапицерии за седалките на 5-та и 7-ма серия на BMW.

  Стефанов подчерта, че Българска агенция за инвестиции работи и с други европейски производители на автомобилни части, които обмислят инвестиции в страната. Ако стъпят в страната, те могат да разкрия от 200 до 500 нови работни места.

  В началото на август се очаква да започне работа и голяма американска аутсорсинг компания, съобщи Стефанов. Той не пожела да разкрие името на фирмата, която има подразделения в много европейски страни, но посочи, че тя вече има офис и набира хора.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 1 ден
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 1 ден
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 1 ден
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 2 дни
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство