четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7359 прочитания

    Шест пъти са нараснали чуждите инвестиции у нас

    Няма повод за прекален оптимизъм обаче, коментира за Economy.bg шефът на Българска агенция за инвестиции Борислав Стефанов
    19 юни 2012, 16:22 a+ a- a

    407.2 млн. евро са достигнали преките чуждестранни инвестиции у нас за първите четири месеца на годината, сочат данни на БНБ. За сравнение през същия период миналата година в страната са били вложени 63.2 млн. евро. Това означава, че за периода януари – април чуждите инвестиции у нас са се увеличили близо шест пъти.

    За април обаче данните сочат изтичане на инвестиции за около 71 млн. евро. Миналата година през април вложенията са били в размер на 105.3 млн. евро.

    Лек ръст е отчетен при постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти. За първите четири месеца тази година те възлизат на 67.4 млн. евро при 52.6 млн. евро за същия период през 2011.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Най-голям инвеститор в страната за първите четири месеца е Нидерландия с вложения от 386.4 млн. евро. Следва Швейцария със 105.6 млн. евро.

    Най-много капитал от страната е изтеглен към Германия (-240.8 млн. евро), Гърция (-69.4 млн. евро) и Великобритания (-61.1 млн. евро). Това се дължи основно на плащания по вътрешнофирмени кредити, отбелязват от БНБ.

    Няма повод за прекален оптимизъм, коментира данните за economy.bg изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Борислав Стефанов. Ръстът в чуждите вложения е по-скоро статистически, отколкото да отразява реалните инвестиции в страната, посочи той. Статистиката отразява транзакциите, но няма как да се прецени дали всичките те са с инвестиционна цел.

    По отношение на спада на инвестициите миналата година Стефанов подчерта, че той до голяма степен се е дължал на връщането на заеми към компаниите майки. Тенденцията е налице и през 2012, но очевидно плащанията на дългове от българските подразделения към чуждестранните им централи тази година са по-малки, отбеляза той.

    По сектори спад през последните години се отчита във финансовия сектор и при недвижимите имоти, докато в преработващата промишленост и в ИТ сектора вложенията са почти същите, коментира Стефанов.

    Като нови инвеститори в страната директорът на Агенцията за инвестиции открои заводът на АЛС България за автомобилни седалки. Фирмата е собственост на южноафриканската ALC Group. В българското предприятие са инвестирани 4 млн. евро и са разкрити 470 нови работни места. В завода ще се произвеждат кожени тапицерии за седалките на 5-та и 7-ма серия на BMW.

    Стефанов подчерта, че Българска агенция за инвестиции работи и с други европейски производители на автомобилни части, които обмислят инвестиции в страната. Ако стъпят в страната, те могат да разкрия от 200 до 500 нови работни места.

    В началото на август се очаква да започне работа и голяма американска аутсорсинг компания, съобщи Стефанов. Той не пожела да разкрие името на фирмата, която има подразделения в много европейски страни, но посочи, че тя вече има офис и набира хора.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 6 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 11 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 12 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 12 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам