вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1397 прочитания

    Какво включва новата търговска сделка между ЕС и Великобритания?

    Двете страни постигнаха споразумение за бъдещите си търговски отношения след Брекзит
    30 декември 2020, 08:24 a+ a- a

    Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за бъдещите си търговски отношения след Брекзит. Преходният период за Великобритания приключва на 31 декември 2020. Ако до тогава страната нямаше ново споразумение с ЕС тя трябваше да започне да търгува съгласно условията на Световната търговска организация (СТО).

    Новото споразумение бележи нова ера за отношенията между двете страни след края на повече от 40-годишното членство на Великобритания в икономическия съюз.

    Споразумението се простира в документ от над хиляда страници и описва как блокът и Островът ще си сътрудничат в десет основни сфери:

    1. Риболов
    Това бе една от най-трудните теми за дискусия по време на преговорите: колко риба могат да улавят европейски лодки в британски води и колко време би продължил преходния период след влизането в сила на новото споразумение. Великобритания искаше да завземе 80% от цялата квота за ЕС, а ЕС предложи само 18%.

    Новото споразумение гласи, че европейски рибари могат да улавят до 25% от цялата заделена квота за риболов в британски води. Това ще продължи в рамките на преходен период от пет години и половина. След края на преходния период Великобритания ще получи пълен контрол над водите си и ако реши да ограничи европейски рибарски плавателни съдове ще трябва да ги компенсира чрез заплащането на мита за вноса на морски продукти от Великобритания в ЕС.

    2. Равни условия
    Двете страни се споразумяха на условия подсигуряващи равна конкуренция за бизнеса от двете страни на границата и премахването на несправедливо превъзходство поради възможността на Великобритания да отпуска по-големи субсидии.

    Великобритания и ЕС ще трябва да поддържат определени стандарти за условията на труд, както и спазването на регулации свързани със социалния живот и опазването на околната среда. Това бе едно от основните искания на ЕС.

    Великобритания не трябва да спазва европейски регулации в бъдеще, но трябва да подсигурят равна конкуренция.

    Великобритания се съгласи да се придържа към общоприети режими за държавни субсидии, които ще бъдат регулирани от независима агенция за защита на конкуренцията. Страната може да разработи своя собствена система за субсидиране, а агенцията ще критикува решения само, ако бъдат представени доказателства за нелоялна конкуренция. Този орган е различен от системата на ЕС, която разглежда пакетите за субсидиране преди одобрението и раздаването им.

    3. Разрешаване на спорове
    Това ще е предмет на спор в следващите години, който ще определи как ще бъдат налагани клаузите на споразумението, ако някоя от страните ги наруши. След 31 декември 2020, ако всяка една от страните наруши споразумението и настъпят негативни последици за ответната страна ще бъде задействан механизъм за разрешаване на спорове, който предвижда въвеждането на мита и данъци. Този механизъм се развива около така наречената клауза за „ребалансиране“ която дава права на ЕС или Великобритания да предприемат определени действия, ако някоя от страните попадне в по-неблагоприятна позиция поради действията на ответната.

    4. Европейски съд (ECJ)
    Великобритания заяви, че няма да признава юрисдикцията на Европейския съд по въпроси свързани с по-голямата част от Острова. Това означава, че Европейският съд няма да може да се произнася по въпроси, свързани с нарушението на настоящото споразумение. Единствената страна, в която Европейският съд ще има правомощия е Северна Ирландия, която има специален статут съгласно условията за напускане на съюза. Северна Ирландия ще остане под шапката на единния пазар и ще бъде изключена от условията за митнически контрол. Това означава, че Европейският съд ще е най-високата инстанция за разрешаване на спорове, свързани с европейски разпоредби.

    5. Пътуване
    Британци ще се нуждаят от виза, ако искат да посетят страна членка на ЕС и да останат в нея в рамките на повече от 90 дни в един непрекъснат период от 180 дни. Въпреки това, европейските здравни карти на британци ще останат в употреба до изтичане на срока им на валидност. В последствие тези карти ще бъдат заменени с Британска глобална здравна осигурителна карта (GHIC), но все още няма информация как тя ще бъде получавана.

    В момента инструкциите на правителството на Острова сочат, че британски граждани пътуващи в ЕС трябва да закупят частна туристическа застраховка покриваща спешни медицински грижи, особено за граждани с налични здравословни проблеми.

    Европейци, желаещи да посетят Кралството след 31 Декември 2020 ще трябва да получат виза или разрешително за пътуване. Виза ще се изисква и при емиграция с цел живот в страната или работа. Кандидатите да работят или емигрират във Великобритания ще трябва да отговарят на определени условия според нова точкова система.

    Европейските паспорти за домашни любимци отпадат. Британци ще могат да продължат да пътуват придружени от животни, но процедурата ще е различна и по-сложна.

    Двете страни се съгласиха да си сътрудничат в предоставянето на международен роуминг за мобилни услуги, но в текстовете няма забрани за мобилни оператори да налагат такси и различни цени за използването на мобилни услуги зад граница.

    Британци и европейци ще могат да продължат да шофират във всяка една от страните без да се налага да изваждат нови международни разрешителни. Въпреки това притежанието на Зелена карта за автомобилна застраховка ще е задължително.

    6. Финансови услуги
    Търговската сделка засяга основно продукти, преминаващи границите на Острова и ЕС. В споразумението не са включени множество текстове, свързани с предлагането на услуги зад граница.

    Великобритания и ЕС трябва да излязат с отделни решения за уеднаквяване на изискванията и стандартите за финансовите институции. Настоящото споразумение не постига компромис в тази сфера. ЕК заяви, че очаква поредица от пояснения от страна на Великобритания, включително как ще се отцепи от европейските правила след 31 декември 2020 преди да може да излезе със становище за възможностите за предлагане на финансови услуги в ЕС от британски фирми.

    В момента британски финансови институции ще трябва да кандидатстват за европейски лиценз в някоя от страните членки на ЕС, за да могат да оперират на територията на съюза.

    Приключва гарантираният достъп на британски финансови компании до европейския пазар.

    7. Обмен на данни
    И двете страни заявиха, че искат данни да могат да бъдат прехвърляни зад граница възможно най-лесно. Въпреки това споразумението гласи, че гражданите запазват правото си да поискат високи стандарти за опазване на личните данни и неприкосновеността на личния им живот и за целта може да бъдат наложени нови условия за обмен на информация, които да гарантират високото качество на законите за защита на личните данни на всяка от страните.

    ЕС все още разглежда искането на Великобритания да признае местните правила на Острова за опазване на личните данни. В това време страната ще попадне в 4-месечен преходен период, който може да бъде удължен с още два месеца. В този период прехвърлянето на данни ще продължи както преди, ако Великобритания не направи промени по законите си за опазване на личните данни.

    8. Стандарти за продуктите
    Все още няма споразумение за спазването на определени стандарти. В момента, ако една компания иска да предлага продуктите и услугите си в ЕС и във Великобритания ще трябва да отговори на изискванията в двете страни и да поиска лиценз от два различни регулаторни органа.

    Освен това ЕС и Островът не постигнаха споразумение за стандартите за хигиена и безопасност на хранителните продукти. Това означава, че храни от Великобритания ще трябва ще подлежат на инспекция преди навлизането на единния пазар на ЕС.

    Ще има само някои изключения, които ще ускорят процеса за големи компании, търгуващи зад граница.

    9. Професионални квалификации
    ЕС и Великобритания няма автоматично да разпознават професионални квалификации при преминаване на персонал зад граница. Това означава, че британци, желаещи да работят в определени сфери в ЕС, ще трябва да кандидатстват в страната членка, в която искат да работят за специално одобрение на квалификацията им.

    В споразумението съществува текст, според който Островът и ЕС ще се опитат да договорят нов метод за признаване на квалификации, но той ще е много по-ограничен от предишния.

    10. Сигурност
    Великобритания ще загуби правото си на достъп до някои бази от данни. Сътрудничеството в сферата на опазването на националната сигурност вече няма да е основано на обмена на данни в реално време. Тази информация ще бъде достъпна съгласно изключително строги условия.

    Въпреки това дете страни по споразумението успяха да се договорят за условия за екстрадиция и ролята на Великобритания в Европол, позволявайки на страната да присъства на срещи без да има право на глас. 

    Спорове, свързани с данни ще бъдат разрешавани от комитет, а не от Европейския съд.

    Великобритания и ЕС ще продължат преговорите по много други въпроси, като двете страни ще трябва да изготвят нови закони и разпоредби, които да определят отношенията им по много други въпроси, които до момента са били покрити от европейски директиви.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 5 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 6 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 7 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 10 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ