събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1646 прочитания

  CBN: През 2021 ИКТ ще е сред 3-те най-силни индустрии в България

  Обемът на ИКТ индустрията у нас тази година ще надмине размера на БВП на страната преди 25 години
  05 януари 2021, 10:04 a+ a- a

   

  30 години след началото на прехода ИКТ индустрията се изкачва стремително и през 2021 е много вероятно да се нареди сред най-силните 3 от общо 18-те индустрии в България, а по много ключови показатели да стане и най-важна както за икономиката, приходите в бюджета, така и за живота на хората, пишат в анализ от CBN Pannoff, Stoycheff & Co.

  Анализаторите прогнозират, че обемът на ИКТ индустрията в България през 2021 ще надмине размера на БВП на страната преди 25 години - през 1996.

  ИКТ индустрията в България условно е разделена на четири основни сектори - софтуер и услуги, хардуер и услуги, телекомуникации и услуги. Най-големият и най-бързо развиващият се индустриален сектор в България през последните 5 години – софтуерният и съпътстващи услуги е безспорен фаворит и опорен стълб в развитието на ИКТ индустрията в страната.

  В сложната и кризисна 2020 софтуерният индустриален сектор ще отбележи най-голям абсолютен ръст в приходите от всичките 82 сектора в България, отбелязват от CBN. 

  По отношение на хардуерния от CBN посочват, че всяка година над 1,5 милиона дигитални устройства – смартфони, лаптопи, таблети, настолни компютри и сървъри, се продават на пазара в България. В IT & TLC хардуерната инфраструктура в България, свързана с доставка, инсталация, интеграция и поддържане, работят няколко хиляди компании и служители. Тези ICT компании развиват дейност с милиардни приходи.

  Бизнесът на телекомите и интернет доставчиците в България навлезе в нов етап от развитието си. Пандемията даде изключителен тласък на търсенето на техните услуги. Дигитализацията на бизнеса и цифровото общество в страната не са възможни без този бизнес да върви стремително напред, коментират от CBN.

  Анализаторите посочват, че ИКТ бизнесът в България е изключително неравномерно разпределен териториално. Той е доминиращо позициониран в София. Като любопитен факт от CBN подчертават, че през 2021 броят на заетите в ИКТ бизнеса в София по трудов договор ще надминат броя на заетите в цялата туристическа индустрия в България.

  Най-голямата област след София-град в България - Пловдивската, се стреми да навакса в развитието на ИКТ бизнеса. След спада през 2018, в 2019 проблемите очевидно са преодолени, а израстването 2020 и 2021 са неминуеми. Според CBN, ако само ICT бизнесът, регистриран в Пловдивска област, беше отделен индустриален сектор, то по приходи той би изпреварил 20 от всичките 82 в България, включително такива сектори като издателския, научно-развойния или водния транспорт.

  ИКТ бизнесът в морската ни столица е на път да стане структуроопределящ за областта и да се превърне във втория ИКТ център в България. Ако само ИКТ бизнесът, регистриран във Варненска област, беше обединен в отделен индустриален сектор, то по брой работни места би изпреварил цели 22 от всичките 82 сектора в България, включително такива като производството на превозни средства или лизинга.

  B Toп 25 ИКТ фиpми пo пpиxoд в Бългapия yчacтвaт тexнoлoгични ĸoмпaнии oт Aвcтpия, Beлиĸoбpитaния, Гepмaния, Kaнaдa, Kитaй, Швeйцapия, CAЩ, Южнa Kopeя. И пpиcъcтвaт 5 глoбaлни ИКТ бpандa oт тpи ĸoнтинeнтa, отбелязват от CBN.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 2 дни
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 2 дни
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 2 дни
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 2 дни
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица