четвъртък, 23 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4878 прочитания

  Мръсните пари на почит в кризата

  Финансовата криза е златно време за мафията, пише EU Observer
  21 юни 2012, 11:23 a+ a- a

  Затруднените европейски банки са по-склонни да изпират парите на престъпните организации в кризата, отбелязва EU Observer.

  „Настоящата икономическа криза направи криминалните групи още по-влиятелни, защото те разполагат с достатъчно ликвидни средства, имат готови пари. И това се наблюдава не само в Европа, а и в други страни с нестабилни икономики и подкупни политици”. На този малко познат аспект от финансовата криза обърна внимание прокурорът от италианската дирекция за борба с мафията Пиетро Грасо по време на заседание на новата специализирана Комисия „антимафия” в Европейския парламент.

  Думите на Грасо бяха потвърдени и от Жан-Франсоа Гайро, главен комисар от френската полиция. „Това, което наблюдаваме в Европа е масова криминализация на финансовите структури”, подчерта французинът.

  Феноменът поставя „екзистенциални въпроси” пред някои страни, където мафията е „трансформирала” националната политика и финансовите пазари, добави Гайро.

  Наблюденията на двамата антимафиоти не са нови, отбелязва EU Observer.

  „Парите на наркотрафикантите, инжектирани във финансовата система, спасиха банките от кризата”, написа в блога си през април миналата година бившият вече началник на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), Антонио Мария Коста.

  Друг водещ криминалист – Мишел Кутузис, чиято регистрирана във Франция консултантска компания провежда проучвания за ЕС и ООН, написа през май тази година в новата си книга „Престъпност, трафик и мрежи”, че организираната престъпност масово инвестира в държавни облигации.

  „Предпочитаният от властите подход обаче е да наблюдават, изследват, да създават нови институции. Те знаят какво се случва. Но никой не иска да предприеме действия”, коментира експертът пред EUobserver.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton
  преди 15 часа
  EY: България е сред малкото страни в ЕС с ръст на чуждите инвестиции през 2023
  У нас са реализирани 27 инвестиционни проекта, които са осигурили близо 2000 нови работни места миналата година, показва нов доклад
  преди 16 часа
  Ето кои са най-говоримите езици в Европа
  54% от българите говорят поне един чужд език, сочи ново проучване
  преди 17 часа
  БНБ: Не се наблюдава прегряване на ипотечния пазар в момента
  Централната банка обаче затяга правилата за отпускане на ипотечни заеми