петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1464 прочитания

    България се присъединява към Единния европейски енергиен пазар на 11 май

    За местните производители, потребители и търговци проектът представлява първата възможност за присъединяване към единния пазар на ЕС
    09 март 2021, 14:59 a+ a- a

    На 11 май 2021 България се присъединява към Единния европейски пазар ден напред (SDAC) с въвеждането в реална работа на пазарното обединение между България и Гърция, съобщава Електроенергийният системен оператор (ЕСО).

    Стартирането на проекта за пазарна интеграция между България и Гърция е следващата стъпка към постигането на Единен европейски пазар на електроенергия в сегмента ден напред. Проектът е планиран да стартира в рамките на Мултирегионалното свързване на пазарите (MRC) и се осъществява в рамките на обединението на италианските граници (IBWT).

    Проектът е първата в историята възможност за ЕСО, БНЕБ, местните производители, потребители и търговци на електроенергия за присъединяване към общия пазар на ЕС във времевия сегмент ден напред. Реализацията му ще осигури на всички пазарни участници достъп до единния пазар и ползите, произтичащи от интеграцията на пазарите на електроенергия и целевия модел на ЕС.

    Европейският целеви модел на пазара ден напред се очаква да бъде завършен през 2021 година със свързването на 4M MC границите с MRC, чрез проекта за Междинното свързване (ISP) и веднага след това, чрез осъществяването на проекта за пазарна интеграция между България и Румъния.

    Проектът за свързване на пазара между България и Гърция започна с официално решение на Управителния комитет от 1 март 2020 година като част от регионалния проект за обединение на италианските граници – IBWT. Всички участващи страни следваха предварително договорената времева рамка и завършиха успешно цялата подготовка за тестването, което ще се проведе между 16 март и 30 април 2021 г. Фазата на тестване на проекта ще включва и тестове с търговските участници в края на април, за които ще бъде публикувана допълнителна информация.

    ЕСО в качеството си на преносен оператор за българската пазарна зона (ОПС) и БНЕБ в качеството си на номиниран оператор на пазарите на електроенергия (НОПЕ) за България вече оперират българския пазар в изолиран режим, но в пълно съответствие с процедурите на MRC, като използват активите на ценовото свързване на регионите (PCR) от януари 2016.

    Решителната стъпка по въвеждането в реална работа на пазарното обединение на българо-гръцката граница като разширение на Единния пазар ден напред (SDAC) е планирано за 11 май 2021 г. (с 1-ви ден на доставка 12 май), предхождано от положителното потвърждение за успешното финализиране на всички тестове и съответните одобрения от Регулаторите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 7 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 7 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 8 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 10 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години