четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3380 прочитания

    ЕК представи ваксинационните сертификати за пътуване

    Ще се признават ли ваксините, които не са одобрени в ЕС - вижте:
    17 март 2021, 15:02 a+ a- a

     
     

    Европейската комисия предлага създаването на цифрово зелено удостоверение за улесняване на безопасното свободно движение на гражданите в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19.

    То ще представлява доказателство, че дадено лице е било ваксинирано срещу COVID-19, получило е отрицателен резултат от теста или е преболедувало COVID-19.

    Удостоверението ще бъде налично безплатно в електронен формат или на хартиен носител. Ще включва QR код за гарантиране на сигурността и автентичността му.

    ЕК ще създаде портал с цел да се гарантира, че всички удостоверения могат да бъдат проверявани навсякъде в ЕС, както и ще съдейства на държавите членки при техническото изпълнение на удостоверенията.

    То може да бъде използвано във всички държави членки на ЕС. Цифровото зелено удостоверение може да бъде въведено също така в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, както и в Швейцария. То ще бъде отворено също така и за инициативи, разработвани на световно равнище.

    Системата за „цифрово зелено удостоверение“ обхваща три различни вида удостоверения за COVID-19: удостоверение за ваксинация, удостоверение за направен тест и удостоверение за преболедуване.

    Те могат да бъдат издавани и използвани във всички държави членки на ЕС, за улесняване на свободното движение. Всички граждани на ЕС и членовете на техните семейства, както и граждани на държави извън ЕС, престояващи или пребиваващи в държавите членки, и имащи право да пътуват до други държави членки, ще отговарят на условията за получаването им безплатно.

    Каква информация ще включва цифровото зелено удостоверение?
    Цифровото зелено удостоверение ще включва необходимата ключова информация като име, дата на раждане, издаваща държава членка и уникален идентификатор на удостоверението. Освен това: за удостоверение за ваксинация: ваксинационен продукт и производител, брой дози и дата на ваксинацията; за удостоверение за направен тест: вид тест, дата и час на тестване, център за провеждане на тестове и резултат; за удостоверение за преболедуване: дата на положителния резултат от теста, орган, издаващ удостоверението, дата на издаване, дата на валидност.

    Кои ваксини ще бъдат приети?
    Държавите членки следва да издават удостоверения за ваксинация без значение вида на ваксината срещу COVID-19. Когато държавите членки приемат доказателство за ваксинация, за да отменят някои ограничения, свързани с общественото здраве, като тестване или поставяне под карантина, от тях ще се изисква да приемат при същите условия удостоверения за ваксинация, издадени в рамките на системата за „цифрово зелено удостоверение“. Това задължение обаче ще бъде ограничено до ваксините, които са получили валидно в ЕС разрешение за търговия. Държавите членки имат възможност да приемат удостоверения за ваксинация, издадени във връзка с други ваксини.

    Кои тестове за COVID-19 ще бъдат приети?
    С цел да се гарантира надеждността на резултата от теста, само резултатите от PCR тестове и бързите тестове за антигени следва да са допустими за удостоверение за направен тест.

    Ще има ли минимална валидност на удостоверенията?
    Периодът на прилагане на удостоверенията зависи от научните доказателства и ще се определя от проверяващите органи в съответствие с техните национални правила. С появата на нови научни доказателства периодите, за които са приложими удостоверенията с цел отмяна на въведените изисквания, свързани с общественото здраве, могат да бъдат коригирани.

    Какво ще се случи с хората, които вече са ваксинирани?
    Хората, които са били ваксинирани преди въвеждането на цифровото зелено удостоверение, следва също да имат възможност да получат необходимото удостоверение за ваксинация. Ако са получили удостоверение за ваксинация, което не отговаря на стандартите за оперативна съвместимост, изисквани съгласно регламента, те могат да поискат ново такова.

    Колко дълго време ще се прилага цифровото зелено удостоверение?
    Удостоверенията са свързани с пандемията от COVID-19. Системата за цифрово зелено удостоверение ще бъде прекратена след като Световната здравна организация (СЗО) обяви края на причинената от COVID-19 извънредна ситуация в областта на общественото здраве. По сходен начин, ако СЗО обяви нова извънредна ситуация в областта на общественото здраве, причинена от COVID-19, от негов вариант или от подобна инфекциозна болест, системата може да бъде отново активирана.

    Ваксинирането не е предварително условие за пътуване. Всички граждани на ЕС, без значение дали са ваксинирани или не, се ползват с основно право на свободно движение в ЕС. Същият принцип се прилага за правата на граждани на държави извън ЕС, престояващи или пребиваващи в държави членки на ЕС, и имащи право да пътуват до други държави членки. Цифровото зелено удостоверение ще направи по-лесно упражняването на това право, също и чрез удостоверения за направен тест и за преболедуване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 8 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 12 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 13 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 14 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам