петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6048 прочитания

  И цените на петрола били манипулирани?

  След скандала с лихвите във Великобритания искат разследване и за цените на петрола, твърди Daily Telegraph
  16 юли 2012, 11:12 a+ a- a

  Шофьорите може да са се бъркали по-дълбоко на бензиностанциите, защото банките и останалите търговци вероятно са се опитвали да манипулират цените на петрола така, както и лихвените проценти. Това съобщават британските вестници Daily Telegraph и Daily Mail, като цитират официален доклад.

  Опасенията за цените на петрола се увеличиха, след като доклад за Г20 установи, че пазарът е силно податлив на „манипулации или изкривяване”. Той беше публикуван миналия месец от Международната организация на комисиите за ценни книжа (IOSCO).

  Пазарни играчи като брокерите в банките, петролните компании или хедж фондовете имат склонност да изопачават пазара и да определят неоснователни цени, се посочва в доклада.

  Съмненията за манипулации накараха политици и активисти на Острова да призоват британското правителство да разшири разследването, започнало във връзка със скандала около лихвения процент Libor, за да се установи дали и цените на петрола не са били спекулативно надути, посочва Daily Telegraph.

  Американските регулатори вече предупредиха, че скандалът с манипулираните лихви може да стигне и до цените на петрола.

  Търговците на дребно използват международни котировки, за да решат колко да платят за бъдещи доставки, обяснява технологията на ценообразуването британското издание. Те се калкулират от частни компании на база данни за търсенето и предлагането и по-конкретно за реално сключените сделки за съответния ден от фирми, който ежедневно търгуват с петрол като банки, хедж фондове и енергийни компании.

  Но както и при междубанковия лихвен процент Libor, който се оказа манипулиран от британската банка Barclays, така и този пазар се оказва нерегулиран и разчита на честността на фирмите да подадат точни данни, посочва Daily Telegraph.

  В своя защита агенциите, които отчитат цените на петрола, Platts и Argus, посочват, че наемат журналисти да откриват и изчистват евентуални неверни данни, подадени от петролните търговци. 

  В България също се използват котировките на Platts за определяне на цените на петрола у нас.
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 10 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 15 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 16 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 16 часа