понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3189 прочитания

  "Кобилдър", IBM и Red Hat пускат глобална дигитална платформа за строителния бранш

  OpenBuilt позволява на всички участници в строителния процес – инвеститори, проектанти, инженери, изпълнители и производители на материали, да обменят данни и услуги чрез общ „дигитален език“
  21 май 2021, 14:59 a+ a- a

  Норвежката софтуерна компания „Кобилдър“, чиито основни дейности се извършват от дъщерната ѝ фирма в България „Кобилдър Интернешънъл“, е част от мащабен международен проект за създаването на OpenBuilt – нова глобална платформа за управление на данни в строителството.

  OpenBuilt е дигитална платформа, която позволява на всички участници в строителния процес – инвеститори, проектанти, инженери, изпълнители и производители на материали, да обменят данни и услуги чрез общ „дигитален език“. Платформата улеснява автоматизирането на работните процеси без да е необходимо да се разработват и внедряват сложни специализирани системи. Накратко, OpenBuilt може да бъде описана като платформа за комуникация и сътрудничество.

  Платформата се финансира и управлява от редица големи международни компании в областта на строителството. Техническата разработка и поддръжката се осъществяват от световните лидери в сферата на информационните технологии IBM и Red Hat в сътрудничество с „Кобилдър“.

  "Строителството е един от най-консервативните сектори в света. Технологиите, които се използват в бранша днес, остават до голяма степен непроменени през последните 50 години", разказва Бистра Папазова, изпълнителен директор на „Кобилдър Интернешънъл“. "Потенциалът за иновации е огромен и това може би е причината, поради която екипът ни работи с такъв ентусиазъм. Вълнуващо е, че имаме възможността да участваме в проект с такъв обхват и значение, който може да донесе позитивна промяна в строителството в световен мащаб".

  Дигитализацията на данните и свободният обмен на информация ще доведат не само до по-висока ефективност на строителните процеси, до по-кратки срокове на изпълнение и по-ниски разходи, но и до много по-добри възможности за опазване на околната среда. 

  "Сградите консумират 40% от световната енергия и генерират 40% от въглеродния отпечатък на планетата", обяснява Бистра Папазова. "Улесненият достъп до дигитални данни за всички материали, вложени в строителния обект, дава възможност за взимането на правилни решения още в най-ранните фази на проекта. По този начин се допринася и за намаляване на отпадъците, по-ефективното преизползване на материалите и избягването на грешки, чието отстраняване изисква допълнителен труд, материали и време".

  Платформата OpenBuilt ще се предлага в световен мащаб. От нея ще могат да се възползват не само участниците в строителния процес, но и доставчиците на информационни технологии, които могат да интегрират и изграждат собствени дигитални решения, улесняващи строителната дейност.

  Платформата ще предлага три основни софтуерни приложения, първото от които е във фаза на тестване и пускане на пазара. Това приложение ще даде възможност на производителите на строителни материали да дигитализират пълната информация за своите продукти. Проектантите и инженерите пък ще могат лесно да сравняват и избират продукти на базата на техните технически данни. Накратко, планирането и закупуването на строителни материали ще бъде почти толкова лесно, колкото и резервирането на хотелска стая.

  Компанията „Кобилдър“ е основана в Норвегия през 1997 и през последните години активно разширява дейността си на европейския пазар. Тя се специализира в разработването на иновативни софтуерни решения за дигитализиране на информация и управление на данни в строителния сектор. През 2013 „Кобилдър“ избра България, за да основе и своята първа дъщерна компания извън Норвегия - „Кобилдър Интернешънъл“. Изборът на място за разширяване на дейността не е случаен. Българският пазар на труда предоставя на компанията необходимия човешки ресурс от високо квалифицирани експерти в множество сфери.

  Към момента дъщерната компания в София изпълнява всички ключови дейности на международната компания – разработка на дигиталните решения, маркетинг, обслужване на клиенти, управление на финансите и др. Тук работят повече от 100 служители, сред които над 50 специалисти по информационни технологии, както и експерти в различни области на строителната индустрия – архитекти, строителни, електро и ОВК инженери и др.

  Високата професионална експертиза е и причината за ключовата роля на „Кобилдър“ в разработването на дигиталната платформа OpenBuilt. През последните години „Кобилдър“ създава модели за данни, които са насочени специално към нуждите на стоителния бранш. Тези информационни модели се основават на най-новите международни стандарти за управление на данни в строителството и изграждат общия „дигитален език“, който позволява свободен обмен на информация между всички участници в строителния процес. Моделите за данни, разработени от „Кобилдър“, стоят и в основата на новата глобална платформа OpenBuilt.

  Дейността по разработването и лансирането на новата платформа е една от приоритетните цели на „Кобилдър“ през 2021. В проекта участват активно не само специалистите по информационни технологии, но и експертите по маркетинг, които играят ключова роля в лансирането на новата платформа на глобалния пазар.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 9 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 11 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 12 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети