петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3373 прочитания

    Glovo ще придобие foodpanda в България

    Glovo обяви серия от отделни сделки на стойност 170 млн. евро, за придобиване на някои от компаниите в групата на Delivery Hero в Централна и Източна Европа
    26 май 2021, 09:12 a+ a- a

    Glovo, една от водещите световни компании за доставка на стоки от различни категории, обяви  серия от отделни сделки за придобиване на някои от компаниите в групата на Delivery Hero, друга от водещите в света локални платформи за доставка, в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

    Delivery Hero е локална платформа за доставки в света, която оперира в повече от 50 държави в Азия, Европа, Латинска Америка, Близкия Изток и Северна Африка. Компанията започва с доставки на храна през 2011 г. и днес управлява собствена платформа за доставки в четири континента. Също така, Delivery Hero е водеща компания в сферата на бързите доставки (quick commerce) - следващото поколение на e-commerce, като цели да доставя хранителни стоки и стоки до дома до под един час, а често за 10-15 минути. Централата на компанията в Берлин, Германия, е листната на стоковата борса във Франкфурт от 2017 г., и става част от водещия индекс DAX (Deutscher Aktienindex) през 2020 г. 

    Glovo ще придобие компанията foodpanda в Румъния и България, компанията Donesi в Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина, и компанията Pauza в Хърватия, в сделка на обща стойност €170 милиона.

    Процесът на придобиване в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Черна гора и Сърбия се очаква да приключи в следващите няколко седмици, тъй като подлежи на изпълнение на предхождащите я условия и одобрения от съответните регулаторни органи. Сделката в Румъния ще бъде завършена след одобренията от страна на регулаторния орган за конкуренцията. 

    В отделна сделка, Glovo обяви наскоро, че също е постигнала съгласие за придобиването на Ehrana, местна компания за доставки в Словения, за необявена сума. Процесът се очаква да приключи през следващите няколко месеца. Сега компанията работи в тясно сътрудничество с Ehrana, за да определи стратегията на прехвърляне на потребители, партньори и куриери.

    Оскар Пиер, съосновател и главен изпълнителен директор на Glovo, споделя: „Винаги е било ключово за дългосрочната ни стратегия да се фокусираме върху пазари, където виждаме ясни възможности да бъдем водещи и където можем да развиваме устойчив бизнес. Централна и Източна Европа е много важна част от този план. Регионът напълно е приел платформите за доставка при поискване и ние сме щастливи да засилим и увеличим нашето присъствие в държави, които продължават да показват огромен потенциал за развитие.“ 

    Никлас Остберг, главен изпълнителен директор и съосновател на Delivery Hero, споделя: „Delivery Hero е развила ясен водещ бизнес модел на Балканския регион през последните няколко години. Въпреки това, с многото оперативни приоритети, които имаме в момента, вярваме че Glovo ще е в по-добра позиция да продължи да развива чудесни възможности за нашите потребители в региона.“ 

    Glovo е мобилно приложение за доставка на разнообразни стоки и една от водещите световни платформи за доставка. Основана в Барселона през 2015 г., компанията оперира в регионите на Европа, Близкия изток и Африка. Приложението свързва потребителите с ресторанти, вериги за хранителни стоки, аптеки и магазини, и също така включва категория „Друго“, която позволява на хората да поръчват всичко, което пожелаят в техния град.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 60 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 1 час
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове