вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3195 прочитания

    „Ало, Космос! Говори България!“: Български ученици ще разговарят с астронавти от МКС

    Един от тях ще получи и стипендия за обучителния лагер Space Camp Turkey 2022 на NASA
    02 юли 2021, 14:47 a+ a- a

    Български ученици ще имат уникалната възможност да изпратят въпроси директно на астронавтите Марк Ванде Хей от САЩ и Тома Песке от Франция, които се намират на Международната космическа станция. Това ще стане в рамките на връзка до орбита, която ще се осъществи на 26 юли, в интервала между 17:00 и 19:00 часа от България.

    Комуникацията между учениците и космическата станция ще е в рамките на еднодневното събитие „Ало, Космос! Говори България!“, което ще се състои от 9:00 до 19:00 ч. в София Тех Парк. Инициатори са Атлантическият клуб в България и Посолството на САЩ в София.

    В рамките на инициативата Центърът за творческо обучение ще предостави стипендия за участие в обучителния лагер Space Camp Turkey 2022 на NASA на един български ученик между 11 и 15 години, чиито въпрос бъде избран от NASA и зададен на астронавтите при живата връзка по време на събитието.

    Припомняме, че Space Camp Turkey е единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер на Американската космическа агенция за Европа, Близкия Изток и Азия и благодарение на Центъра за творческо обучение, през него вече са преминали над 900 ученици от България. Там те учат по специализирана програма на NASA, включваща използване на симулатори за безтегловност, реплика на пилотската кабина на совалка и т.н.

    Всички желаещи ученици от България могат да изпратят своите въпроси до астронавтите от Международната космическа станция до 6 юли, включително. От тях ще бъдат избрани най-интересните, които ще получат своя отговор направо от космоса. Повече информация за записването и подаването на въпроси е включена на страницата на събитието https://hello-space.eu.

    „Макар и да изглежда като част от далечното бъдеще, преподаването директно от космоса ще се окаже реалност за българските ученици още през този месец. Радващо е, че след като през последните години успяхме да заведем близо 1000 младежи от различни училища в страната на обучение в лагера на NASA в Измир, сега самите те, както и много техни връстници ще имат възможност да получат отговори директно от Международната космическа станция. Космическите изследвания са бързо развиващ се нов сегмент в контекста на STEM дисциплините и е от важно значение българските ученици да имат повече възможности да се докоснат до тази област, както и да виждат връзката между наученото и неговото реално приложение в такива сериозни сфери. За тях това може да се окаже и първа стъпка към кариера в един от най-перспективните браншове на бъдещето“, посочва Йоанна Минчева, програмен директор в Център за творческо обучение.

    Събитието ще се излъчва на живо по телевизия NASA TV и ще се предава на уеб сайта на Американската космическа агенция, както и на живо в платформите в социалните медии на всички партньорски организации. То е обявено на страницата: https://www.nasa.gov/nasalive/.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 минути
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 24 минути
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 2 часа
    преди 18 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе
    преди 18 часа
    ITF Group отчита най-успешната си година до момента
    Първата финтех компания в ВЕАМ сегмента на БФБ очаква значителен ръст на бизнеса
    преди 19 часа
    BlackPeak Capital инвестира 13,3 млн. лв. в „Бианор Холдинг“
    Бианор привлече общо над 20 млн. лв. през Българска Фондова Борса