четвъртък, 08 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5907 прочитания

  Академия на Bosch в София дава шанс за работа по технологиите в автомобилите на бъдещето

  Повече за академията, кой може да се включи и как ще протече обучението, пред Economy.bg разказват Антоанета Антова-Георгиева и Момчил Станчев – ръководители на отдели в Бош Инженеринг Център София
  14 октомври 2021, 10:26 a+ a- a

   

  Преди дни Бош Инженеринг Център София обяви началото на Bosch ECS Career Camp – програма за обучение на млади софтуерни специалисти по проекти, свързани с бъдещето на автомобилната индустрия. Инженерната академия включва поредица от лекции на доказани професионалисти от екипа на Бош Инженеринг Център София, които ще подготвят обучаващите се за техния успешен кариерен старт в разработването на най-съвременните софтуерни аутомотив технологии. Необходимо е кандидатстване за съответното направление в платформата на програмата. Одобрените кандидати ще имат възможност да започнат подготовката си дистанционно, като обучението стартира през ноември 2021 и продължителността на курсовете е 4 месеца. Участието в Bosch ECS Career Camp е напълно безплатно и след успешното завършване на обучението си младите специалисти ще бъдат готови да започнат професионалната си кариера в Бош Инженеринг Център София.

  За да разберем повече за академията, кой може да се включи и как ще протече обучението, разговаряхме с Антоанета Антова-Георгиева и Момчил Станчев, ръководители на отдели в Бош Инженеринг Център София. И двамата са в основата на организацията и реализацията на Bosch ECS Career Camp.

  Разкажете повече за програмата, лекторите и модулите, които планирате да включите в обучението?
  Антоанета Антова-Георгиева: Bosch ECS Career Camp представлява програма, която е бърза писта за завършилите или все още учащите в университетите. Целта на програмата е да се даде възможност да се получат допълнителни знания и умения, така че бъдещите колеги да покрият изискванията за позицията „Младши инженер“. Ще има 3 направления: първото е за C++ разработчици; второто е за Embedded програмисти; и третото е за тест инженери. Продължителността на академията ще е 4 месеца. Натовареността на бъдещите курсисти ще е около 10 часа седмично, т.е. по 2 часа на ден. Надяваме се по-голямата част от тях да се впишат в изискванията и да станат наши бъдещи колеги.

  Значи, могат да участват завършили или студенти. Трябва ли да са в ИТ специалности? Какъв конкретен профил търсите?
  Момчил Станчев: Необходимо е кандидатите да имат основни познания по програмиране, по някои инженерни или технически предмети, като напр. физика. Освен това трябва да имат силна мотивация, отдаденост и да са склонни да отделят голяма част от свободното си време, за да направят тази стъпка в кариерата си.

  Кои ще бъдат лекторите? Ваши колеги ли са те?
  АГ: Лекторите ще бъдат наши колеги, които са от доста дълго време в сферата. За тях ще е удоволствие да предадат опита си на бъдещите курсисти. Аз самата ще бъде лектор.

  У нас вече има доста IT академии. С какво се отличава вашата?
  МС: Bosch ECS Career Camp не е просто една обичайна, стандартна академия по програмиране или тестване. При нас участниците ще научат доста тънкости в света на автомобилостроенето, като процесите, осигуряващи качеството на нашите продукти, както и безопасността, която е основен аспект в работата ни. И не на последно място, завършвайки успешно академията, те ще могат да се включат в проекти, които разработваме в областта на автономното шофиране, изкуствения интелект, електромобилността. Това в България никой друг не може да го предложи.

  Ще предложите ли работа на завършилите успешно?
  МС: На тези, които успешно преминат нашите изпити – да.

  Колко души планирате да обучите за 4 месеца?
  МС: Започваме програмата през ноември и първоначално в трите потока ще обучим 30 души. Планираме да има и регулярност на академията взависимост от нашите възможности като обучение и преподаватели.

  Под каква форма ще се проведе обучението?
  АГ: За съжаление, заради настоящата обстановка обучението ще бъде онлайн. Идеята ни е то да бъде интерактивно. Нашите курсисти ще получават задачи за домашно, казуси за решаване. Нещата, които нямат еднозначно решение, ще дискутираме и ще вземем решението заедно. Целта е да им дадем най-доброто и да ги вдъхновим да станат част от семейството на Bosch и инженерния център в София.

  Как дойде идеята за подобна инициатива?
  МС: Идеята не е нова. Имахме желанието да я реализираме още преди 2 години. Нашият бизнес всяка година се разраства двойно и огромният потенциал, който има в България за развитие на софтуерни специалисти, също е една от причините да я започнем сега. Освен това поради липсата на кадри става все по-належащо да подготвяме хора, които са готови да започнат директно работа при нас. Фактор е и социалната политика на инженерния център на Bosch в София, която е свързана с инвестиране в развитие на образованието като цяло. Академията е една от точките в социалната политика на компанията. Имаме и програми за дуално обучение, стажантски програми, а отскоро разработваме заедно със Софийския и Техническия университет съвместна програма за по-добра подготовка на студентите за директна работа в автомобилното инженерство.

  Какво реално ще знаят и могат да правят завършилите академията?
  АГ: Освен теорията, която е неизбежна, те ще получат доста насоки за най-добрите практики за работа в тази сфера, както и ще се опитаме да им създадем правилни навици за работа.

  ИТ секторът е един от най-добре заплатените у нас. Има ли засилен интерес към обучение, преквалификация и кариера в индустрията в момента?
  МС: Интересът е много засилен. Все повече ИТ компании идват в България. Стартират се много академии. Например за Bosch ECS Career Camp през първата седмица имахме над 100 кандидати. Но не само желанието е достатъчно. Кандидатите при нас ще преминат през доста детайлен подбор, тъй като за автомобилното инженерство е нужно доста повече и ние знаем как да направим тези хора инженери.

  Кои според Вас са най-търсените умения в ИТ и аутомотив индустрията днес?
  АГ: Умения по програмиране, общи знания по физика, електротехника и електроника, умения за работа в екип, добри комуникационни умения.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Роберт Бош в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 19 минути
  От началото на годината Kaufland инвестира 300 000 лв. в контрол на качеството
  Компанията извършва над 12 000 проверки на качеството на асортимента си всяка година
  преди 49 минути
  преди 15 часа
  ЕК предлага бюджет за догодина от 189,3 млрд. евро
  Сред приоритетите му са икономическо възстановяване, стратегическа автономност и създаване на работни места
  преди 16 часа
  Melexis: Планираме до края на 2023 да разширим екипа си в България с още 70 души
  1.1 млрд. чипа е доставил българският екип на Melexis през 2022
  преди 18 часа
  ЕС отпуска 1.23 млрд. за подобряване на психичното здраве
  Около 84 млн. души в ЕС са били засегнати от проблеми, свързани с психичното здраве, още преди пандемията
  преди 19 часа
  Teva инвестира 15 млн. евро в ново производство в Троян
  То ще увеличи работещите в завода до 300 души