събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2685 прочитания

  14 български компании в класацията SEE TOP 100 за 2020 г.

  Петролните компании и автомобилните производители, са най-силно засегнати от Ковид кризата, докато търговците на дребно отбелязват двуцифрен ръст на приходите
  18 октомври 2021, 15:28 a+ a- a

  На фона на глобалния икономически спад, предизвикан от Ковид пандемията, общите приходи на 100-те най-големи компании в Югоизточна Европа (ЮИЕ) спадат със 7% до 120 млрд. евро през 2020 г., в сравнение с рекордно високите 129,3 млрд. евро, постигнати от топ 100 компаниите преди година. Това показват данните на 14-то издание на класацията SEE TOP 100, публикувана от SeeNews.

  Докато спадът в приходите на най-големите компании в региона е едноцифрен, тяхната комбинирана печалба се свива с една четвърт до 3,5 милиарда евро, заличавайки тригодишен ръст в печалбите.

  SEE TOP 100 е годишна класация на най-големите компании в Югоизточна Европа по общ приход за фискалната година, приключила на 31 декември 2020 г. 

  Automobile Dacia, подразделение на френската Renault, е начело в класацията за седма поредна година, въпреки че приходите ѝ намаляват с 26% годишно до 3,8 млрд. евро. От гледна точка на печалбата нещата изглеждат още по-неблагоприятни, тъй като тя спада с повече от половина до 61 милиона евро. Заради кризата с Ковид, компанията прекратява производствена дейност за повече от месец. Освен това, подобно на други автомобилни производители, Dacia се сблъсква със сериозен недостиг на полупроводници, което я принуждава да преустанови производството на няколко пъти.

  Ето как изглежда Топ 10 тази година:

  Източник: SEE Top 100

  Четиринадесет български компании влизат в тазгодишната класация. Преработвателят на мед и един от водещите световни доставчици на цветни метали - „Аурубис България“ АД, е най-добре представилата се българска компания, заемайки 4-то място в класацията, с приходи през 2020 г. в размер на 2,8 милиарда евро. Сред топ 5 български представители се нареждат още „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД (20-та позиция с приходи за 2020 г. в размер на 1,54 млрд. евро), „Национална електрическа компания“ ЕАД (29-та позиция и приходи за 2020 г. в размер на 1,31 млрд. евро), „ЛУКОЙЛ България“ ЕООД (40-та позиция и приходи за 2020 г. в размер на 1,10 млрд. евро), „БиЕй Глас България“ ЕАД (49-та позиция и приходи за 2020 г. в размер на 938,5 млн. евро). Ето и кои са останалите бъллгарски компании в класацията:
      • Консорциум Аркад ДЗЗД;
      • Кауфланд България ЕООД & CoKD;
      • Астра Биоплант ЕООД;
      • Сакса ООД;
      • Независима българска енергийна борса ЕАД;
      • Лидл България ЕООД & CoKD;
      • Arkad Engineering and Construction Company – клон България;
      • АЕЦ Козлодуй ЕАД;
      • Express Logistic and Distribution EOOД.

  Комбинираните приходи на петролните и газовите компании в SEE TOP 100 намаляват с една четвърт поради икономическия спад, ниските световни цени и забраните за пътувания, което превръща сектора в най-големия губещ в класацията. Глобалната ориентация към зелена енергия оказва силно влияние и върху стратегиите за развитие на петролните и газовите компании, принуждавайки ги да диверсифицират дейността си.

  Въпреки инвестициите от милиони евро в подкрепа на бизнеса, икономиките в региона се свиват с около 6%. В страни, в които туризмът генерира голям дял от брутния вътрешен продукт, икономическото свиване е най-силно изразено, надхвърляйки 15% в Черна гора. Преките чуждестранни инвестиции, основен двигател на растежа в региона, също намаляват рязко. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.