събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  838 прочитания

  Германските фирми у нас очакват борба с корупцията и дигитализация на администрацията от новото правителство

  Приоритет за голяма част от германския бизнес в България е и предвидимостта на икономическата политика и стабилизирането цените на енергията
  01 декември 2021, 15:53 a+ a- a

  „Борба с корупцията и престъпността“ и „Насърчаване на дигитализацията на държавната администрация“ - такива са очакванията на над две трети от германските фирми у нас към  бъдещото българско правителство. Това показва блицанкета на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), имаща за цел да обобщи нагласите и очакванията на своите членове по отношение на бъдещото ново правителство и президента.

  Проучването е проведено от 22.11.2021 до 29.11.2021 и в него участват 53 фирми членове на ГБИТК. В по-голямата си част това са български предприятия, поддържащи търговско-икономически отношения с Германия, както и инвеститори от Германия. 68% от участвалите фирми са малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители, а 32% са големите компании с над 250 служители.

  „Предвидимост на икономическата политика“ и „Стабилизиране цените на енергията“ получават по 45,28%, следвани от „Политическа и социална стабилност“ с 41,51%. Други 37,74% от анкетираните са посочили, че очакванията им са свързани с подобряване на транспортната инфраструктура, както и повече прозрачност на обществените поръчки. За 35,85% приоритет е подобряването на конкурентоспособността на националната икономика.

  На въпроса „Каква промяна във взаимодействието между президентската институция и бизнеса очаквате след изборите?“ - 39,62% посочват „Повишаване на имиджа на България като място за инвестиции“, a 16,98% - „По-активно взаимодействие с бизнеса“. Участниците в анкетата дават по под 10% на всеки от следните възможни отговори „Участие в дискусии и събития, които се отнасят до бизнеса“, „Задълбочаване на развитието на партньорството с международни икономически организации“, „Концептуално изработване на икономическа програма за 2030 г.“, „Участие в дискусии и събития, които се отнасят до бизнеса“, „Интерактивен обмен на мнения и посещения на фирми на място“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.