четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1455 прочитания

    Германските фирми у нас очакват борба с корупцията и дигитализация на администрацията от новото правителство

    Приоритет за голяма част от германския бизнес в България е и предвидимостта на икономическата политика и стабилизирането цените на енергията
    01 декември 2021, 15:53 a+ a- a

    „Борба с корупцията и престъпността“ и „Насърчаване на дигитализацията на държавната администрация“ - такива са очакванията на над две трети от германските фирми у нас към  бъдещото българско правителство. Това показва блицанкета на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), имаща за цел да обобщи нагласите и очакванията на своите членове по отношение на бъдещото ново правителство и президента.

    Проучването е проведено от 22.11.2021 до 29.11.2021 и в него участват 53 фирми членове на ГБИТК. В по-голямата си част това са български предприятия, поддържащи търговско-икономически отношения с Германия, както и инвеститори от Германия. 68% от участвалите фирми са малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители, а 32% са големите компании с над 250 служители.

    „Предвидимост на икономическата политика“ и „Стабилизиране цените на енергията“ получават по 45,28%, следвани от „Политическа и социална стабилност“ с 41,51%. Други 37,74% от анкетираните са посочили, че очакванията им са свързани с подобряване на транспортната инфраструктура, както и повече прозрачност на обществените поръчки. За 35,85% приоритет е подобряването на конкурентоспособността на националната икономика.

    На въпроса „Каква промяна във взаимодействието между президентската институция и бизнеса очаквате след изборите?“ - 39,62% посочват „Повишаване на имиджа на България като място за инвестиции“, a 16,98% - „По-активно взаимодействие с бизнеса“. Участниците в анкетата дават по под 10% на всеки от следните възможни отговори „Участие в дискусии и събития, които се отнасят до бизнеса“, „Задълбочаване на развитието на партньорството с международни икономически организации“, „Концептуално изработване на икономическа програма за 2030 г.“, „Участие в дискусии и събития, които се отнасят до бизнеса“, „Интерактивен обмен на мнения и посещения на фирми на място“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 6 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 12 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава