събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10558 прочитания

    Payhawk: Откриваме повече от 200 работни места в Европа, над 100 ще са в София

    Отваряме офиси в Амстердам, Париж и Ню Йорк – Христо Борисов, съосновател и изп. директор на финтех компанията, оценена на близо 1 млрд. лв., пред Economy.bg
    13 декември 2021, 08:58 a+ a- a

    Преди дни българският финтех стартъп Payhawk обяви, че е привлякъл 112 млн. долара в една от най-големите сделки в Централна и Източна Европа. Водещ инвеститор в новия рунд финансиране беше американският фонд Greenoaks, известен с вложенията си в компании като Robinhood, Checkout.com, Stripe и Brex. Новата инвестиция оценя финтех компанията на 570 млн. долара, което прави Payhawk кандидат за първия български „еднорог“ (бел. ред.: компания, оценена на над 1 млрд. долара). Привлеченото финансиране беше второто по големина за B2B компания в региона на ЦИЕ след румънската UiPath.
    Стартъпът, който предоставя фирмени дебитни карти и платформа за управление на разходи в над 30 държави, е основан през 2018 от двама бивши служители на „Телерик“ – Христо Борисов и Бойко Караджов, към които се присъединява и Константин Дженгозов.

    Как се стигна до рекордната оценка, за какво ще се използва новото финансиране, ще се разраства ли компанията и накъде, умира ли физическото банкиране, какви са топ тенденциите във финтех индустрията, какъв е потенциалът на България в тази сфера, за пътя от програмист в „Телерик“ до съосновател на компания бъдещ „еднорог“ – тези и други въпроси коментирахме със съоснователя и изпълнителен директор на Payhawk.

    Христо Борисов стартира кариерата си като програмист в „Телерик“, а след това води голяма част от продуктовата стратегия на компанията като директор „Продукти“. През 2018  основава Payhawk, която се превръща в една от най-бързо развиващите се финтех компании в Европа с оценка от 1 млрд. лева. От създаването си до момента Payhawk е привлякла финансиране от над 235 млн. лв. от едни от най-успешните фондове за рисков капитал в света като Greenoaks, QED и Earlybird. Христо е носител на отборна наградата „Джон Атанасов“ за принос към обществото с мобилното приложение Гражданите, на което е съосновател. Завършил е Американския университет в България (АУБ).

    Христо, какво означава оценката от 570 млн. долара за Payhawk?
    Оценката винаги е свързана с пазарна валидация на това, което правим. Бързо растящата оценка също ни дава много добра възможност да използваме финансови инструменти за мотивиране на екипа като опции, които са директно свързани с успеха на компанията.

    Как се стигна до инвестицията от 112 млн. долара? С какво привлякохте интереса на инвеститорите?
    Причините бяха няколко: добрата траектория на растеж, високото качество на продукта и големият потенциал на пазара. Това са основните фактори, които един инвеститор разглежда, за да прецени всяка една инвестиция.

    В какво ще бъдат вложени средствата от новата инвестиция? Планирате ли разрастване на екипа в България?
    В момента отваряме 211 нови позиции в цяла Европа като над 100 от тези позиции ще са в София. Имаме отворени позиции за продуктови мениджъри, програмисти, дизайнери, както и специалисти по продажби, обслужване на клиенти и маркетинг.

    Колко офиси и служители имате у нас и по света?
    В момента имаме служители в Берлин, Барселона и Лондон. В процес сме на отваряне на офиси в Амстердам и Париж, като през втората половина на 2022 ще отворим и офис в Ню Йорк.

    Кои са основните клиенти и пазари за услугите, които предлагате?
    Основните клиенти са финансови отдели на фирми с над 50 служители. Доста голяма част от клиентите ни са в Западна Европа, но имаме и много клиенти в България. В момента обслужваме клиенти от 30 държави.

    Казвате, че сте стартирали Payhawk с амбицията да решите голям проблем на голям пазар. Какъв проблем решавате и защо конкретно се насочихте към него? Съзряхте ниша, в която можете да имате успех ли?
    Проблемът, който решаваме е цялостното управление на бизнес разходи. Всяка една фирма по света има бизнес разходи и управлението на тези разходи изисква доста голяма администрация и ръчна работа. Ние автоматизираме всичко, свързано с фирмени разплащания, независимо дали бизнесът плаща чрез карта, банков трансфер, или на ръка.

    Отбелязвате, че искате да станете най-голямата банка в света, без да има и един лев в нея. В този смисъл умира ли според Вас физическото банкиране? Представляват ли финтех компаниите заплаха за големите банки?
    По-скоро си представяме, че финтех компаниите ще работят все по-тясно с банките и ще използват ресурсите и инфраструктурата, която банките имат, за да надграждат банковата услуга. Физическото банкиране със сигурност отстъпва пред удобството на онлайн услугите и е възможно да видим традиционни банки, които напълно затварят офисите си след 5-6 години.

    Какви са топ тенденциите във финтех индустрията в момента?
    Развитието на бизнес продукти. До голяма степен растежът на финтех индустрията през последните години беше свързан с необанките, които привличат директни потребители. Очакваме да видим много нови продукти, които позволяват на бизнеса да работи по-ефективно и се радваме да сме част от тази нова вълна.

    България беше сред лидерите в ЦИЕ по брой финтех компании. Така ли е все още и на какво според Вас се дължи доброто ни представяне в този сектор?
    Мисля, че потенциалът ни е много по-голям от това. Въпросът не е количествен, а качествен. Все още регулаторната рамка в България за финтех компаниите не е конкурентоспособна на редица държави. Сигурен съм, че трябва да продължим да водим диалог с регулатора и политиците, за да се направят правилни политики, които насърчават този сектор.

    Колко дълъг път извървяхте от програмист в „Телерик“ до изграждането на бизнес с оценка, която е на път да Ви превърне в компания „еднорог“?
    Лично за мен всяка стъпка от пътуването си има значение и се радвам, че имаме възможност да направим фирма, която да бъде нов катализатор за стартъп екосистемата в България. Но определено не сме фиксирани в идеята да сме „първият еднорог“.

    Кои бяха основните предизвикателства и уроци по този път?
    Да се обкръжиш с много можещи и знаещи хора, които са част от един силен колектив. В крайна сметка всичко е отборна работа и Payhawk нямаше да има успех, ако не бяха всичките професионалисти, които работят в компанията всеки ден.

    Какъв съвет бихте дали на хора като Вас – които се чудят дали да поемат по пътя на стартиране на собствен бизнес? Кой е „кодът“ на успешния бизнес?
    Всеки човек, който иска да се занимава със своя собствен бизнес, трябва да има правилната мотивация и нагласа. Пътят винаги е много труден в началото и всичко започва от това да се направи първата крачка. След това нещата винаги се нареждат по естествен път.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на PAYHAWK EOOD в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 20 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство