неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  800 прочитания

  ЕК предлага природния газ и ядрената енергия да са преходни зелени горива

  България настоява ядрената енергетика и природния газ да бъдат признати като зелени
  02 февруари 2022, 15:38 a+ a- a

  Европейската комисия е постигнала политическо съгласие да предложи природния газ и ядрената енергия да бъдат добавени като преходни горива по пътя към постигане на климатична неутралност до 2050.

  За целта те обаче трябва да отговарят на следните строги условия: за дейностите във връзка с природния газ и ядрената енергия – да допринасят за прехода към климатична неутралност; за дейностите във връзка с ядрената енергия – да отговарят на изискванията за ядрена и екологична безопасност; за дейностите във връзка с природния газ – да допринасят за прехода от въглища към възобновяеми енергийни източници.

  За предприятията се въвеждат специални изисквания за оповестяване по отношение на дейностите им в отраслите на природния газ и ядрената енергетика.

  Марейд Макгинес, еврокомисар по въпросите на финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари, заяви: "ЕС е поел задължението до 2050 да постигне климатична неутралност и за тази цел ние трябва да използваме всички средства, с които разполагаме. Повишаването на частните инвестиции в прехода е от решаващо значение за изпълнението на климатичните ни цели. Днес въвеждаме строги условия, за да спомогнем за мобилизирането на финансови средства в подкрепа на този преход, избягвайки по-вредните енергийни източници, например въглищата. Освен това увеличаваме прозрачността на пазара, така щото инвеститорите да могат лесно да откриват кои дейности са свързани с природния газ и ядрената енергия, когато вземат инвестиционни решения". 

  Европейският парламент и Съветът ще разполагат с четири месеца, за да прегледат документа и при необходимост да повдигнат възражения. Двете институции може да поискат за осъществяване на контрола допълнителен срок от два месеца. Съветът ще има право да повдигне възражения срещу него със засилено квалифицирано мнозинство, което означава, че най-малко 72 % от държавите членки (т.е. най-малко 20 държави членки), представляващи най-малко 65 % от населението на ЕС, са необходими за повдигане на възражения срещу Делегирания акт. Европейският парламент може да повдигне възражения, ако мнозинството от членовете гласува против в пленарната зала (т.е. най-малко 353 членове на ЕП). След като срокът за контрол изтече и ако никой от съзаконодателните органи не е възразил, Допълнителният делегиран акт ще влезе в сила и ще започне да се прилага от 1 януари 2023.

  България е сред страните, които настояват ядрената енергетика и природния газ да бъдат признати като зелени.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство