петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1358 прочитания

    ЕК: До 2030 ЕС трябва да произвежда 20% от чиповете в света

    За целта в производството на полупроводници ще бъдат инвестирани 43 млрд. евро
    08 февруари 2022, 14:32 a+ a- a

    20% от световния пазар на чипове, устойчивост на веригата на доставки и инвестиции в наука – това са целите на мащабния законодателен пакет, който Европейската комисия представи днес.

    Към момента ЕС заема едва 10% от пазарния дял в световен мащаб и е силно зависим от доставчици от трети държави. Чиповете са основни градивни елементи на интелигентните технологии в смартфоните и автомобилите, здравеопазването, енергетиката, транспорта.

    СЪс законодателният акт на ЕС за чиповете ще бъдат мобилизирани над 43 милиарда евро публични и частни инвестиции и ще се определят мерки за предотвратяване, подготовка, предвиждане и бързо реагиране на всяко бъдещо прекъсване на веригите на доставки, заедно с държавите членки и нашите международни партньори. Това ще даде възможност на ЕС да постигне амбицията си да удвои сегашния си пазарен дял до 20% през 2030.

    11 милиарда евро ще бъдат предоставени за укрепване на настоящите научни изследвания, развойна дейност и иновации, за да се гарантира внедряването на усъвършенствани полупроводникови инструменти, пилотни линии за създаване на прототипи, изпитване и експериментиране с нови устройства за иновативни приложения в реалния живот, за обучение на персонала и за развиване на задълбочено разбиране на полупроводниковата екосистема и веригата за създаване на стойност.

    Освен това фонд за чиповете ще улесни достъпа до финансиране за стартиращите предприятия, за да им помогне да развият иновациите си и да привлекат инвеститори. В него ще е включен и специален механизъм за капиталови инвестиции в полупроводници в рамките на InvestEU, в подкрепа на разрастващите се предприятия и МСП, за да се улесни техният растеж на пазара.

    Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: "Европейският акт за чиповете ще промени съществено конкурентоспособността на европейския единен пазар в света. В краткосрочен план актът ще повиши устойчивостта ни на бъдещи кризи, като ни даде възможност да предвиждаме и избягваме прекъсванията по веригата на доставки. В средносрочен план той ще спомогне за превръщането на Европа в промишлен лидер в тази стратегическа област".

    Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар, уточни: Без чиповете не са възможни цифровият преход, екологичният преход, технологичното лидерство. Гарантирането на доставките при най-авангардните интегрални схеми се превърна в икономически и геополитически приоритет. Нашите цели са високи: удвояване на световния ни пазарен дял до 20% до 2030 и производство на най-усъвършенстваните и енергийно ефективни полупроводници в Европа".

    Държавите членки се насърчават незабавно да започнат координационни усилия в съответствие с препоръката, за да се установи текущото състояние на веригата за създаване на стойност на полупроводниците в целия ЕС, да се предвидят потенциалните смущения и да се предприемат коригиращи мерки за преодоляване на настоящия недостиг до приемането на регламента. Ще е необходимо Европейският парламент и държавите членки да обсъдят предложенията на Комисията за Европейски акт за чиповете в рамките на обикновената законодателна процедура. След евентуалното си приемане регламентът ще се прилага пряко в целия ЕС. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 9 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство