четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2005 прочитания

  Аутомотив Клъстер България: Възможни са инвестиции от над 1 млрд. евро тази година

  Имаме цял списък от потенциални нови инвеститори в България, отбеляза арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на клъстера
  10 февруари 2022, 10:58 a+ a- a

  "Имаме цял списък от потенциални нови инвеститори в България, като смятам, че не е невъзможно в рамките на тази година инвестициите, идващи от Automotive Cluster Bulgaria, да надхвърлят 1 милиард евро". Това коментира арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на клъстера, в публикация на Manpower Group.  

  "През 2022 очакваме ръст в чуждестранните инвестиции в автомобилния сектор у нас. Освен стартирането на проекта Next e.Go в Ловеч, който ще бъде един от най-модерните не само за България, а и за Европа, се обсъждат и редица други инвестиции от страна на утвърдени производители на автомобилни части. Една от компаниите, с които провеждаме разговори, има инвестиционни намерения за над 100 млн. евро", посочи изпълнителният директор на Аутомотив Клъстер България.

  "Смятам, че имаме всичко необходимо да оправдаем очакванията на инвеститорите – има достатъчно региони в България, които предлагат подходящи условия. Например, в Ловеч на територията на завода e.Go ще има над 1100 дка свободна площ за индустриална зона за доставчици на компоненти както за e.GO, така и за други производители от автомобилната индустрия", подчерта Станиславов.

  Според него тенденцията, която се забелязва е, че компоненти и елементи, поръчвани досега в Китай, започнаха да се поръчват на по-близки дестинации, а цената е напълно сравнима с тази в Китай. "Нашата индустрия се възползва от тази ситуация. Например тарифите за контейнерни превози, през септември 2021 бяха повече от пет пъти по-високи, отколкото през септември 2020. Нещата допълнително се затрудняваха от общите нива на задръствания в пристанищата. Кризата всъщност оказва положително влияние върху индустрията в България, тъй като големите компании се радват на повече поръчки, благодарение на тази тенденция. Разбира се, това не е общовалидно за всички компании. Има и такива, които изпитват трудности заради кризата. Така че няма еднозначен отговор. Като цяло индустрията се справя много добре, но има и изключения".

  По думите му са нужни по-смели политики за финансова помощ за стимулиране на инвестиции в производството, стабилност и предвидимост за планиране на производствата, както и съкратени срокове за решаване на проблеми и одобрения от администрацията. Активни политики за по-тясно сътрудничество между образованието и бизнеса за осигуряване на кадри.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Отпускат още 4 млн. лв. за научни изследвания
  Те са насочени към привличане и задържане в България на установени и водещи учени
  преди 1 час
  Над 12 млн. лева се отпускат за обучение по специалности с очакван недостиг на пазара на труда
  С тези средства ще се допълни издръжката на обучението на 11 433 ученици от 245 училища
  преди 2 часа
  Държавата ще плаща следването на над 2200 студенти при договор с работодател
  Бъдещите висшисти се задължават да работят във фирмите след като се дипломират
  преди 3 часа
  Япония подготвя пакет икономически мерки
  Те ще имат за цел да облекчат домакинствата и да увеличат заплатите
  преди 18 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК