понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2238 прочитания

  ИТ браншът готов да даде работа на до 30 хил. ИТ специалсти от Украйна

  Много от българските компании имат представителства в Украйна и са готови да осигурят работа у нас на кадрите от страната
  02 март 2022, 11:28 a+ a- a

  Ще бъде създаден Национален координационен щаб с участието на работодателите, който ще подпомага украинските граждани, които търсят убежище и работа в страната ни. Това стана ясно на среща на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер с представителите на работодателските организации. На нея бяха набелязани конкретни стъпки за координация на усилията на държавата и бизнеса да помогнат на бежанците от войната в Украйна като настаняване и намиране на работа.

  "Трябва да канализираме процеса, така че по-лесно да включим бесарабските българи и украинци в пазара на труда у нас и да им осигурим достоен живот", посочи Лорер. "Ще им бъдат осигурени възможности за облекчаване на условията за пребиваване и работа в България", допълни той.

  От страна на бизнеса беше изразена готовност за наемане на работа на украински граждани, които потърсят закрила у нас. Възможностите за преквалификации също са изключително важни, смятат работодателите.

  Представителите на АОБР обявиха, че има възможност да бъдат наети до 200 хил. специалисти във всички сфери на икономиката. От тях 20 хил. би наела само текстилната промишленост, но също така и в преработващата промишленост, в селското стопанство, в туризма и др. Има нужда от машинни инженери, шофьори, строители и др. Максимално бързо ще бъде събрана информация от бизнеса за възможностите в кои сектори е най-голямо търсенето.

  Бесарабските българи и украинските граждани са добре дошли у нас, беше подчертано от всички на срещата.

  На нея представителите на ИТ бранша изтъкнаха, че могат да назначат до 30 хил. специалисти във високотехнологичните сектори. Те посочиха, че много от българските компании имат представителства в Украйна и са готови да осигурят работа в страната ни на специалистите оттам.

  На срещата стана ясно още, че ще стартира и единен информационен портал, където ще бъде качвана информация за наличните работни места в България за украинските граждани. В него ще има информация за това какви професионални квалификации и образование се изискват.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 минути
  JPMorgan с печалби над очакваното
  Изпълнителният директор на банката остава предпазлив в прогнозите си за икономиката
  преди 1 час
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 3 часа
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 3 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 5 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години