петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5338 прочитания

    Проект за изкуствен интелект донесе на проф. Мартин Вечев престижна европейска награда и 2 млн. евро

    Успехът на проекта на проф. Мартин Вечев ще позволи нови приложения на изкуствения интелект като самоуправлението на автомобили и автоматично диагностициране в медицината
    21 март 2022, 15:31 a+ a- a

    Мартин Вечев, професор в един от водещите технологични университети в света - ETH Zurich, спечели финансиране в размер на 2 милиона евро от Европейския съвет за научни изследвания (ERC) за реализиране на свой проект.

    Целта на проекта е създаването на нов тип модели за изкуствен интелект, които са доказуемо надеждни и сигурни. Успехът му би позволил нови приложения на изкуствения интелект в много различни направления, каквито са самоуправлението на автомобили и автоматично диагностициране в медицината.

    В тазгодишната ERC надпревара участие са взели 2651 изследователи, като по-малко от 12% от тях получават индивидуални грантове за своите проекти.

    Европейският съвет за научни изследвания (ERC), създаден от Европейския съюз през 2007 г., е единствената европейска организация, финансираща върхови изследвания, като индивидуалните ERC награди са най-желаните от изследователите, университетите и държавите (кандидати могат да бъдат и учени извън Европа). Статутът на ERC наградите e толкова висок, че броят им се използва като основен показател за това колко иновативна е една държава.

    Проф. Мартин Вечев е един от водещите учени в света в сферата на компютърните науки и изкуствения интелект. През 2016 той отново е сред наградените от Европейския съвет за научни изследвания. Вечев е възпитаник на Софийската математическа гимназия, носител на докторска степен от университета в Кеймбридж и професор в най-реномирания европейски технологичен университет ETH Zurich. През 2009 проф. Вечев печели наградата „Джон Атанасов“ за постижения в областта на компютърните и информационните технологии. Освен учен, той е и предприемач и съосновател на успешни дълбоко-технологични (deep-tech) стартъпи. Разработките от предишния ERC грант (2016) на Вечев доведоха до създаването на стартъпа DeepCode, който бе закупен и в момента е в основата на мултимилиардната компания Snyk, топ 50 AI компания в света.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 57 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 4 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla