петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5008 прочитания

    Техническият университет и Бош Инженеринг Център откриха специалност “Интелигентни системи и изкуствен интелект”

    Ще могат ли завършилите специалността студенти да работят в компанията и около тези технологии ли ще се формират професиите на бъдещето - вижте коментарите на ректора на ТУ-София и на генералния директор на Роберт Бош
    22 март 2022, 16:18 a+ a- a

    Сн: ТУ София

    Техническият университет – София разкрива нова специалност „Интелигентни системи и изкуствен интелект“ с участието на Бош Инженеринг Център София. Днес бе официално подписано споразумение за сътрудничество. Първа стъпка е участие на представители на фирмата в обучението по разкритата нова специалност „Интелигентни системи и изкуствен интелект”.

    Обучението по новата бакалавърска специалност в ТУ – София ще започне през есента на 2022. Целта е студентите да получат задълбочени познания по компютърни науки и математика, необходими за практически приложения на изкуствения интелект (AI), както и актуални познания за най-новите технологии в областта. Обучението може да бъде както на български, така и на английски език.

    Експерти от Бош Инженеринг Център София (ИЦС) ще имат водеща роля в реализирането на специално създадения практически модул в IV курс с фокус „Интелигентни технологии за автомобилната индустрия“. Допълнително, ИЦС ще подпомогне осигуряването на необходимата обучителна среда, преподаватели, както и ще оборудва изцяло високотехнологична лаборатория на територията на Машинно-технологичния факултет. Достъпът до иновативни съвременни технологии е изключително важен за качеството на учебния процес и Центърът ще предостави сензори за автономни превозни средства, изчислителни модули и компютри, изпълнителни механизми и апаратура.

    В рамките на подписаното днес споразумение между Бош Инженеринг Център София и Технически университет - София е предвиден и триседмичен преддипломен стаж на студенти от четвърти курс в Бош Инженеринг Център София. Инвестицията в образование и развитие на млади таланти в IT сферата са сред основните приоритети на Бош Инженеринг Център София.

    Заложеният срок на партньорството между центъра и университета е 10 години. Обучението по специалността е съобразено с изискванията и нуждите на съвременната ИКТ индустрия от четвърто поколение (Industry 4.0) и обхваща най-актуалните средства и дигитални технологии, виртуалното инженерство, интернет и облачни технологии, управлението на инженерна информация, както и с образователните и изследователските програми на водещи европейски университети във Великобритания, Германия, Франция, Италия и др.

    „Продължаваме с още по голяма сила сътрудничеството между академията и бизнеса с цел да създадем наистина един подготвен бъдещ технически елит на нацията и на нашето общество“, коментира при подписването ректорът на ТУ - София, проф. дн инж. Иван Кралов.

    „За нас е изключително важно, че в четвърти курс се създава модул „Интелигентни технологии в автомобилостроенето“, в който Инженерният Център на Бош участва пряко в изработването на програмата с преподаватели, със създаването на супермодерна лаборатория, в която студентите ще могат да имат досег до най-съвременните достижения в нашата област и разбира се, с възможността да развиват уменията си при нас, работейки на стаж в инженерния център“, подчерта от своя страна Константин Конов, генерален директор на Роберт Бош и представител на Група Бош в България.

    „От самото си създаване Бош Инженеринг Център София подкрепя образованието, професионалното развитие и ориентация на младите хора у нас. Вярвам, че експертите ни в ролята си на ментори ще помогнат на младежите да разгърнат възможностите си и да придобият ценни практически знания и умения чрез иновации и технологии“, споделя Динко Русев, инженеринг директор на Бош Инженеринг Център София.

    Вижте коментарите на ректора на ТУ-София и на генералния директор на Роберт Бош:

    Какъв ще е приносът на Бош Инженеринг Център за новата специалност?
    Константин Конов: Новата специалност е бакалавърска и 4-годишна. Основният принос е в четвърти курс, където се създава модул „Интелигентни системи в автомобилостроенето“. В него Инженерният Център на Бош участва директно в изработването на програмата, с преподаватели, с инвестиция в супермодерна лаборатория и разбира се, с възможност за студентите да практикуват професията в Инженерния център. Бош ще участва и в трите години на обучение по факултативни предмети.

    Ще могат ли завършилите специалността студенти да работят в компанията?
    Константин Конов: Завършилите тази специалност студенти ще могат да работят в Бош при желание от тяхна страна и постигане на добри резултати.

    Защо откривате именно специалност „Изкуствен интелект“? Около тези технологии ли ще се формират професиите на бъдещето?
    Иван Кралов: Наименованието на специалността е „Интелигентни системи и изкуствен интелект“. Тя е изключително интердисциплинарна. Обхваща една голяма база от инженерни дисциплини и според последните изследвания това е бъдещето в инженерните области. Те могат да бъдат транслирани както в областта на енергетиката, така и в областта на транспорта, на строителството и въобще във всички инженерни области. И разбира се, ние като водещ университет не само в страната, но и в региона, имаме тази обществена и социална задача да създадем бъдещите основи за образование и съвременно инженерно образование в нашата страна.

    Съвместни специалности с бизнеса ли е бъдещето на образованието у нас?
    Иван Кралов: Задължително в областта на инженерното образование бизнесът играе много важна роля. И именно казусно и проектно ориентираното обучение е изключително важно, така че нашите бъдещи възпитаници да могат да се включат достатъчно подготвени, за да са ефективни още със самото започване на своята работа. Така че, да, бъдещето при всички случаи включва много активно сътрудничество между академията и бизнеса.

     

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Роберт Бош в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк