понеделник, 27 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1843 прочитания

  Още 40 хил. работни места може да предложи ИТ и аутсорсинг индустрията у нас

  Средната заплата в сектора е 2.5 пъти над средната в България, коментираха от AIBEST
  24 март 2022, 16:33 a+ a- a

  сн: община Велико Търново
   

  В момента в секторите на ИТ и изнесените услуги са заети около 80 000 души, но реално той може да се разшири с още 40 000 работни места. Това заяви Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), по време на работна среща с кмета на Велико Търново Даниел Панов с и представителите на повече от 10 водещи компании в сферата на високите технологии и изнесените услуги, в които работят над 6000 служители, съобщават от общината.

  Илия Кръстев сподели, че индустрията ще се разширява и ще се оформят нови локални хъбове извън София, Пловдив, Варна и Бургас, а Велико Търново, Стара Загора и Благоевград са градовете с потенциал да бъдат новите центрове за развитие.

  По думите му е нужна законодателна промяна, уреждаща дистанционните форми на работа.

  Средната заплата в ИТ сектора е 2.5 пъти над средната в България и съставлява 10% от възнагражденията в цялата страна, добави Кръстев.

  Велико Търново има отличен потенциал да даде старта на ново разширение на IT-сектора в България, коментира кметът Даниел Панов. “Община Велико Търново ще съдейства по всички възможни законови начини за инвестиции от страна на високотехнологичния сектор чрез различни форми на облекчения. Подобна икономическа зона планираме в района на бившето Сержантско училище. Подчертах водещото значение на връзката между местната власт, образованието и бизнеса – във Велико Търново от години работи по тази тема. В училищата ни вече има над 10 професионални паралелки, насочени към ИТ сектора, а ПМГ „Васил Друмев“ е асоциирано училище към Технически университет – София. Посочих, че можем да създадем още специалности в училищата, в които да се обучават кадри за сферата на ИТ и изнесените бизнес услуги. В много добра координация работим и с Клуба на програмистите във Велико Търново”, заяви Панов.

  Едно от предимствата на старопрестолния град са университетите – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ работи отдавна с ИТ сектора, НВУ „Васил Левски“ също има ориентирани към тази сфера граждански специалности.

  Велико Търново е с най-голям брой висшисти в България на глава от населението.

  Заместник-кметът Нейко Генчев добави, че Велико Търново е официално признат за историческа и духовна столица на България, вече се работи по специалния статут, който ще постави града в съвсем друго измерение. Едно от стратегическите направления на развитието е образованието. Велико Търново не е място за развитие на тежка индустрия, а именно за високотехнологични и екологични производства, каза още Нейко Генчев.

  Предстоят още срещи с представителите на IT-сферата, на които да бъдат обсъдени конкретни инвестиционни предложения и как община Велико Търново може да съдейства по най-добрия начин.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 13 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 14 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата