четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1783 прочитания

    Още 40 хил. работни места може да предложи ИТ и аутсорсинг индустрията у нас

    Средната заплата в сектора е 2.5 пъти над средната в България, коментираха от AIBEST
    24 март 2022, 16:33 a+ a- a

    сн: община Велико Търново
     

    В момента в секторите на ИТ и изнесените услуги са заети около 80 000 души, но реално той може да се разшири с още 40 000 работни места. Това заяви Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), по време на работна среща с кмета на Велико Търново Даниел Панов с и представителите на повече от 10 водещи компании в сферата на високите технологии и изнесените услуги, в които работят над 6000 служители, съобщават от общината.

    Илия Кръстев сподели, че индустрията ще се разширява и ще се оформят нови локални хъбове извън София, Пловдив, Варна и Бургас, а Велико Търново, Стара Загора и Благоевград са градовете с потенциал да бъдат новите центрове за развитие.

    По думите му е нужна законодателна промяна, уреждаща дистанционните форми на работа.

    Средната заплата в ИТ сектора е 2.5 пъти над средната в България и съставлява 10% от възнагражденията в цялата страна, добави Кръстев.

    Велико Търново има отличен потенциал да даде старта на ново разширение на IT-сектора в България, коментира кметът Даниел Панов. “Община Велико Търново ще съдейства по всички възможни законови начини за инвестиции от страна на високотехнологичния сектор чрез различни форми на облекчения. Подобна икономическа зона планираме в района на бившето Сержантско училище. Подчертах водещото значение на връзката между местната власт, образованието и бизнеса – във Велико Търново от години работи по тази тема. В училищата ни вече има над 10 професионални паралелки, насочени към ИТ сектора, а ПМГ „Васил Друмев“ е асоциирано училище към Технически университет – София. Посочих, че можем да създадем още специалности в училищата, в които да се обучават кадри за сферата на ИТ и изнесените бизнес услуги. В много добра координация работим и с Клуба на програмистите във Велико Търново”, заяви Панов.

    Едно от предимствата на старопрестолния град са университетите – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ работи отдавна с ИТ сектора, НВУ „Васил Левски“ също има ориентирани към тази сфера граждански специалности.

    Велико Търново е с най-голям брой висшисти в България на глава от населението.

    Заместник-кметът Нейко Генчев добави, че Велико Търново е официално признат за историческа и духовна столица на България, вече се работи по специалния статут, който ще постави града в съвсем друго измерение. Едно от стратегическите направления на развитието е образованието. Велико Търново не е място за развитие на тежка индустрия, а именно за високотехнологични и екологични производства, каза още Нейко Генчев.

    Предстоят още срещи с представителите на IT-сферата, на които да бъдат обсъдени конкретни инвестиционни предложения и как община Велико Търново може да съдейства по най-добрия начин.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 38 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа