понеделник, 05 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1546 прочитания

  Още 40 хил. работни места може да предложи ИТ и аутсорсинг индустрията у нас

  Средната заплата в сектора е 2.5 пъти над средната в България, коментираха от AIBEST
  24 март 2022, 16:33 a+ a- a

  сн: община Велико Търново
   

  В момента в секторите на ИТ и изнесените услуги са заети около 80 000 души, но реално той може да се разшири с още 40 000 работни места. Това заяви Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), по време на работна среща с кмета на Велико Търново Даниел Панов с и представителите на повече от 10 водещи компании в сферата на високите технологии и изнесените услуги, в които работят над 6000 служители, съобщават от общината.

  Илия Кръстев сподели, че индустрията ще се разширява и ще се оформят нови локални хъбове извън София, Пловдив, Варна и Бургас, а Велико Търново, Стара Загора и Благоевград са градовете с потенциал да бъдат новите центрове за развитие.

  По думите му е нужна законодателна промяна, уреждаща дистанционните форми на работа.

  Средната заплата в ИТ сектора е 2.5 пъти над средната в България и съставлява 10% от възнагражденията в цялата страна, добави Кръстев.

  Велико Търново има отличен потенциал да даде старта на ново разширение на IT-сектора в България, коментира кметът Даниел Панов. “Община Велико Търново ще съдейства по всички възможни законови начини за инвестиции от страна на високотехнологичния сектор чрез различни форми на облекчения. Подобна икономическа зона планираме в района на бившето Сержантско училище. Подчертах водещото значение на връзката между местната власт, образованието и бизнеса – във Велико Търново от години работи по тази тема. В училищата ни вече има над 10 професионални паралелки, насочени към ИТ сектора, а ПМГ „Васил Друмев“ е асоциирано училище към Технически университет – София. Посочих, че можем да създадем още специалности в училищата, в които да се обучават кадри за сферата на ИТ и изнесените бизнес услуги. В много добра координация работим и с Клуба на програмистите във Велико Търново”, заяви Панов.

  Едно от предимствата на старопрестолния град са университетите – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ работи отдавна с ИТ сектора, НВУ „Васил Левски“ също има ориентирани към тази сфера граждански специалности.

  Велико Търново е с най-голям брой висшисти в България на глава от населението.

  Заместник-кметът Нейко Генчев добави, че Велико Търново е официално признат за историческа и духовна столица на България, вече се работи по специалния статут, който ще постави града в съвсем друго измерение. Едно от стратегическите направления на развитието е образованието. Велико Търново не е място за развитие на тежка индустрия, а именно за високотехнологични и екологични производства, каза още Нейко Генчев.

  Предстоят още срещи с представителите на IT-сферата, на които да бъдат обсъдени конкретни инвестиционни предложения и как община Велико Търново може да съдейства по най-добрия начин.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Fitch: Рейтингът на САЩ остава в опасност
  Въпреки постигането на сделка за тавана на дълга на нацията
  преди 2 часа
  ИКЕА България стартира доставки с нулеви въглеродни емисии
  В партньорство с Greenpoint Logicstics шведският бранд стартира пилотен проект за доставки в София
  преди 4 часа
  Отворено е кандидатстването за индустриалните зони
  Минималният размер на финансиране за проект по мярката е 1 млн. лв., парите са по Плана за възстановяване
  преди 5 часа
  02 юни 2023, 16:50
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  02 юни 2023, 16:13
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост