събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6573 прочитания

  България против присъединяването към общия банков съюз

  Страната ни няма да получи нищо в замяна, обяви управителят на БНБ
  17 септември 2012, 15:24 a+ a- a

  Българската народна банка (БНБ) е против присъединяването на България към подготвяния банков съюз на еврозоната. Това обяви управителят на централната банка Иван Искров пред студенти в УНСС.

  Той отбеляза, че БНБ принципно подкрепя задълбочаването на интеграцията в еврозоната под формата на фискален, банков или политически съюз като единствен път за нейната стабилизация. На този етап обаче БНБ е против включването на страната ни към единния банков съюз.

  Според Искров евентуалното присъединяване на България към банковия съюз ще се сведе главно до едностранното прехвърляне на значителен национален суверенитет към Франкфурт и Брюксел, без обаче в замяна страната ни да получи нищо.

  Искров коментира също, че в предложението за единен банков надзор не е предвидено създаването на обща схема за гарантиране на депозитите и обща рамка за преструктуриране на банките.

  На друго мнение обаче е финансовият министър Симеон Дянков. Той обяви наскоро, че България подкрепя идеята за общ банков съюз. „Това е голяма и правилна стъпка за развитието на единния финансов пазар и въобще развитието на единния пазар не само на еврозоната”, подчерта Дянков.

  Очаква се общият банков надзор за Европейския съюз да стане факт в началото на 2013. Планът предвижда Европейската централна банка (ЕЦБ) да поеме надзора на всички 6000 банки в еврозоната.

  Предложението трябва да бъде одобрено от всички 27 страни членки на ЕС. Участието на 17-те държави от еврозоната ще е задължително. Тези извън валутния съюз като България ще могат да изберат дали да се присъединят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 9 часа
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 9 часа
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 10 часа
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 11 часа
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 13 часа
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI