четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14007 прочитания

    Как протича интервю за работа в DXC?

    Повече за процеса и как да се подготвите, разказва Кремена Цочева, TA Supervisor за България в компанията
    28 март 2022, 13:16 a+ a- a

    DXC Technology е глобален лидер в областта на ИТ услугите с над 134 000 служители в световен мащаб и присъствие в над 70 страни. Предлагаме цялостни ИТ решения за дигиталната трансформация на нашите над 6000 клиенти, между които са и повече от половината компании, включени в престижната група Fortune 500. В България DXC Technology има офиси в градовете София и Варна.

    Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа и как да се представим успешно? Пред Economy.bg разказва Кремена Цочева, TA Supervisor за България в DXC.

    Колко и какъв тип специалисти работят при вас?
    Служителите ни в страната са близо 4000, с разнообразен профил: системни и мрежови администратори, уебсайт и сървърни разработчици, специалисти по бази данни, програмисти, тестери, инженери по качеството, мениджъри на проекти, дизайнери, бизнес анализатори с познания и опит в различни сектори. Списъкът е дълъг и продължава да расте.

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    Последните две години се характеризират с изключително динамично развитие на ИТ сектора, чийто основен двигател бе рязката нужда от дигитализация.
    Като част от DXC Global Innovation Delivery Center в Източна Европа, DXC България има сериозен принос и ангажимент за предоставянето на ИТ услуги и иновативни софтуерни решения на огромна група клиенти. Това е определящо и за многообразния спектър профили, които търсим.
    Имаме отворени позиции за back-end дивелъпъри (Java, C# и .NET), но също така търсим frond-end програмисти.
    Предлагаме множество възможности за специалисти по облачни технологии, администратори на бази данни (Oracle, Linux, SQL), специалисти по ИТ сигурност и DevOps инженери.

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да - какви?
    Подборът при нас протича в зависимост от изискванията на отворената позиция. Първоначалният разговор обикновено е с представител на екипа ни по подбор, който го запознава с компанията, със следващите стъпки в процеса, както и на какъв етап да очаква обратна връзка.
    Следва видео разговор с наемащия мениджър или/и с оторизиран колега с технологичен профил, по време на който кандидатът има възможност да се запознае със спецификите на ролята и да разбере повече за екипа, а интервюиращите да придобият представа за дълбочината на специфичните познания.
    За някои позиции, като финална стъпка, имаме техническо задание, което също е съобразено с виртуалния формат на процеса по подбор.

    Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
    Интервю процесът се състои от две стъпки – кратко събеседване по телефона с представител на екипа по подбор, последвано от видео разговор с мениджър на екипа, за който е кандидатствал интервюирания.
    Понякога, когато ролята е по-комплексна, може да има трети или междинен етап, с по-задълбочена технологична част, но това не е често-срещана практика.

    Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
    Видео разговорът стандартно протича в рамките на 45-60 минути. Oбичайно целият процес на подбор отнема между 2-3 седмици в зависимост от броя кандидати за ролята, комплексността и търсеното ниво на експертиза.

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
    Традиционно оценяваме професионалните качества на търсещите работа и тяхната мотивация за развитие.
    Най-силно впечатление оставят кандидатите, които са способни да опишат кратко основните си постижения и умения, и които са предварително информирани за компанията, споделят какво са научили и какво ги е привлякло да кандидатват, дават примери от предишен опит за свои успехи и неуспехи. Това определено ни помага да направим информиран избор.
    Ключови качества, които също повлияват при избора на успешен кандидат, са дигигаталните умения, проактивността, емоционалната интелигентност и способността да се адаптираш лесно към промените.

    Какво би ви направило лошо впечатление по време на интервю?
    Липсата на подготовка за интервюто оставя неприятно усещане - непознаването на компанията и липсата на мотивация са неща, които биха ни притеснили.
    Поощряваме желанието за визуален контакт и включване на камера по време на интервю – това прави добро първо впечатление, създава усещане за подготвеност, интерес и ангажираност от страна на кандидата.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
    Финансовите очаквания на кандидата обсъждаме още в началния етап от процеса на подбор. От друга страна, в самото начало на процеса е все още твърде рано да дадем ориентир какво конкретно финансово предложение евентуално бихме отправили в края му.
    Компанията има установени граници за заплащане на всяко ниво и за всяка конкретна позиция. В техните рамки, офертата към дадения кандидат е индивидуална - изработена конкретно на база знанията и уменията, показани по време на интервюто.

    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    Имаме дългогодишен успешен опит в провеждането на стажантски програми в софтуерното звено на компанията в България – както в линията на широко използваните софтуерни технологии (Applications), така и в нишовата линия на звеното, занимаваща се със застрахователен софтуер.
    Всъщност подборът за предстоящата стажантска програма в Insurance ще стартира съвсем скоро. Тя ще се проведе през летните месеци, които обичайно са и най-удобното и предпочитано време за стажове според самите студенти.
    Стажовете при нас са платени, на трудов договор за обучение, за период от около три месеца. Натовареността традиционно се адаптира според възможностите на групата - целим постигане на оптимални резултати и удовлетвореност.
    Стажовете при нас са разработени с грижа за развитето на стажантите и не са ангажиращи за участниците в тях след периода на провеждане. Разбира се, на успешно представилите се стажанти, ще бъде предоставена възможност да изберат да останат в компанията на постоянна работа, ако имат желание за това.
    Някои от първите стажанти, стартирали преди години при нас, днес са уважавани ИТ експерти, представящи себе си и компанията ни на ред значими ИТ форуми – различни конференции и събития. Горди сме, че можем да се похвалим с такива впечатляващи примери на цялостно кариерно развитие.

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко души типично се конкурират за едно място?
    Очаквано най-голяма е конкуренцията за позициите по програмата ни за развитие на ИТ таланти. DXC Graduate Hiring Program не е стаж, а програма за развитие чрез практика в безопасна среда, даваща възможност за натрупване на така необходимия във всяко начало полезен опит. Работата е на трудов договор и пълен работен ден. Стартовите възможности, които предлагаме чрез нея, са подходящи както за студенти в ИТ специалности, така и за вече завършили кандидати, в началото на своята кариера.

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    От няколко месеца се наблюдава все по-задълбочаваща се тенденция на недостиг на таланти за нишови роли, където познания по няколко технологии и дългогодишен опит са задължителни. Сложно е и намирането на кандидати със задълбочени технически умения и втори западен език, различен от английски.

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
    Хората не знаят колко големи сме всъщност – броят служители основно с ИТ профил, особено за размерите на нашия пазар на труда, впечатлява. Миналата година за пореден път спечелихме престижната класация на "Капитал" за най-голям работодател в България в категорията "Аутсорсинг".
    Не мога да не отбележа и корпоративните ни ценности – сред тях особено близка до сърцето ми е “Care” - грижа както за общността, в която живеем, така и за хората, с които работим. Ние държим на корпоративната и социалната отговорност, и благодарение на вдъхновението на българския ни екип DXC Brand Ambassadors неспирно работим в тази посока. Вярваме, че доброто води след себе си друго добро.
    Ползваме глобална платформа за благотворителност, в която всеки служител може да допринесе към съществуваща кауза или да създаде кауза.
    Компанията застава зад даренията на своите служители като ги удвоява в полза на избраната кауза. За конкретни кампании, с особено силно социално значение, даренията от страна на служителите биват утроявани от страна на компанията. Всичко това създава допълнителна мотивация за всички ни да даваме най-доброто от себе си всеки ден.

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
    Компанията е изключително ориентирана към грижата за служителите чрез инвестиране в обучение и развитие, и чрез насърчаване на успехите и добре свършената работа. Възможностите за научаване на нови неща са безброй - благодарение на вътрешните ни платформи, всеки има достъп до огромна база от материали, аудиокниги, курсове и възможности за сертификация.
    Инициативите и програмите за професионално развивитие на служителите са многобройни. Пример в тази посока е и менторската ни програма, в рамките на която най-опитните сред служителите ни споделят своите знания и умения, ставайки ментори на колеги, желаещи да се развиват в същото направление.
    Стараем се да отличим онези сред нас, които олицетворят ценностите на компанията, които са пример за подражание, които надминават очакваните резултати. Ползваме корпоративна платформа, в която всеки служител има правото да изрази признание към колега - всяка номинация за отличие е обвързана с наградни точки, които могат да бъдат събирани или заменени за множество разнообразни артикули в различни категории.
    Стремим се да доставяме Excellence, като в същото време не забравяме колко важен е балансът във всичките му измерения.
    В пакета ни със социални придобивки има надграждащи обичайните очаквания елементи. Такъв пример е нашата Employee Assistance Program в рамките на която служителите ни и техните семейства имат достъп до специализирана, външна за компанията, психологическа помощ и подкрепа съобразно своите нуждии. Програмата се случва при условия на пълна конфиденциалност. Последните няколко години са сложни за всички ни. Това ни кара да вярваме, че съществуването на подобна програма за подкрепа има огромен положителен ефект.
    Горди сме с имплементирането на концепцията DXC Experience, част от която е и новият ни гъвкав модел на работа, адаптиран към нуждите на служителите.
    Горди сме и с факта, че DXC e определяна като компания, в която уважаваме и приемаме различията си и даваме равен шанс на всеки. Смятам, че доверието, спокойствието и сигурността добиват нови измерения в динамичната среда, в която живеем.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DXC Technology / Enterprise Services Bulgaria EOOD в Jobs.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Как протича интервю за работа в SEEBURGER?
    Как протича интервю за работа в Технологичен център Комерцбанк София?

    Как протича интервю за работа в TransferMate Global Payments?
    Как протича интервю за работа в Immedis?
    Как протича интервю за работа в KBC Shared Service Center Varna? 

    Как протича интервю за работа в Anakatech?
    Как протича интервю за работа в Regiocom?
    Как протича интервю за работа във Фонд на фондовете?
    Как протича интервю за работа в Astea Solutions?
    Как протича интервю за работа в Astound Commerce?
    Как протича интервю за работа в Progress?
    Как протича интервю за работа в „Гопет Транс“?
    Как протича интервю за работа в DHL Competence Center?
    Как протича интервю за работа в Chaos Group?
    Как протича интервю за работа във Flat Rock Technology?
    Как протича интервю за работа в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    Как протича интервю за работа в The Stars Group?
    Как протича интервю за работа във Fourth България?
    Как протича интервю за работа в „Язаки България“?
    Как протича интервю за работа в DataArt България?
    Как протича интервю за работа в „АктивТрейдс“ КЧТ клон София?
    Как протича интервю за работа в Sutherland?
    Как протича интервю за работа в dm България?
    Как протича интервю за работа в ScaleFocus?
    Как протича интервю за работа в NaXex?
    Как протича интервю за работа в ABB?
    Как протича интервю за работа във Vivacom?
    Как протича интервю за работа в Playtech?
    Как протича интервю за работа в EVN България?
    Как протича интервю за работа в CSC?
    Как протича интервю за работа в „Аурубис”?
    Как протича интервю за работа в IBM България?
    Как протича интервю за работа в „Таулиа”?
    Как протича интервю за работа в SBTech?
    Как протича интервю за работа в „ЛЕМ България”?
    Как протича интервю за работа в „Сенсата Технолоджис”?
    Как протича интервю за работа в „УниKредит Булбанк“?
    Как протича интервю за работа в „Белла България”?
    Как протича интервю за работа в Gameloft?
    Как протича интервю за работа в SEEBURGER Informatik?
    Как протича интервю за работа в „ГфК България”?
    Как протича интервю за работа в „Софика Груп”?
    Как протича интервю за работа в „Монтюпе“?
    Как протича интервю за работа във VMware?
    Как протича интервю за работа във „Вистеон”?
    Как протича интервю за работа в „Инграм Майкро“?
    Как протича интервю за работа в Walltopia?
    Как протича интервю за работа в „Мелексис”?
    Как протича интервю за работа в easyJet?
    Как протича интервю за работа в MentorMate?
    Как протича интервю за работа в Мтел?
    Как протича интервю за работа в TELUS International?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 8 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 8 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 15 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 16 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава