събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  15390 прочитания

  Китайската компания BYD обмисля да прави електрически автобуси в България

  18 септември 2012, 14:34 a+ a- a

  Електрически автобус BYD

  Китайската компания BYD (Build Your Dreams) обмисля възможността да прави електрически автобуси в България. Въпреки че преговорите все още са в начален стадий, в началото на септември управителят на BYD Europe Янгпинг Чен бе в София на конференция, организирана от Български съвет за устойчиво развитие с партньорството на Индустриален клъстер „Електромобили”, което се разчита като добър знак.

  „BYD са готови да предоставят електрически автобус за тест и това организираме в момента”, каза пред Cars.bg Илия Левков – председател на УС на Индустриален клъстер „Електромобили”. Той обясни, че тяхната идея е да покажат предимствата на електрическия автобус пред един тролей, каквито трябва да бъдат закупени в 6 града в България по европейски проект. „Надяваме се до края на годината да има конкретни резултати. Да стартираме проекта с тестовия автобус заедно с община Божурище, а целта ни е за в бъдеще автобусите да бъдат асемблирани в България”. По думите му компанията проявява интерес, защото търси пазар, а достъпът до ЕС дава реално предимство на страната ни.

  Компанията BYD произвежда над 50% от батериите за мобилни телефони в света. По думите на Илия Левков има най-добрите електрически автобуси и са единствената автомобилна компания, която произвежда автомобили, подходящи за таксита, и от седем месеца в Пекин се движат над 10 000 таксита на компанията BYD.

  Цената на един електрически автобус е 360 000 евро, като за сравнение цената на нов тролей е 470 000 евро, посочи Левков. Той изчисли, че при сегашните цени на горивата и електрическата енергия електрическият автобус се изплаща за четири години, а експлоатационният период, без да се пипат батериите, е 10 години. В първоначалната цена е включена и зарядна колонка за бърз заряд, която според изчисленията на Индустриален клъстер „Електромобили” е около 50 000 евро. С едно зареждане електрическият автобус изминава около 250 километра. 

  Източник: Cars.bg

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.