събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3361 прочитания

    Как ИТ секторът у нас ще привлича българи от чужбина?

    Около 40% от българите зад граница обмислят завръщане - Бистра Папазова, член на УС на БАСКОМ и изпълнителен директор на Cobuilder International, разказва пред Economy.bg за целите на инициативата ITogether.BG
    05 април 2022, 10:37 a+ a- a

    Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) обяви преди дни инициатива ITogether.BG, насочена към българите в чужбина. Целта е по-активна работа за изграждането на общност от български ИТ специалисти на глобално ниво. Инициативата ще провежда ежегодни срещи на живо в България, в които ще участват до 10 специалисти, работещи, учещи и живеещи в чужбина. Те ще бъдат поканени за 3 дни да дойдат в ИТ компании в България, да се запознаят отблизо с различни проекти, които биха ги заинтригували професионално, да почувстват от първа ръка местната ИТ екосистема, както и да се потопят в начина на живот на хората в бранша. Сред участниците ще има български емигранти, работещи в софтуерни компании по света, студенти – деца на български емигрантски семейства или млади българи, учещи в технологични университети в чужбина. Участниците ще кандидатстват с мотивационно изявление в писмена или видео форма и CV. Селекцията ще се извършва от УС на БАСКОМ.

    За да разберем повече за целта и възможностите на инициативата и към кои българи в чужбина тя е насочена, разговаряхме с Бистра Папазова, член на УС на БАСКОМ и вдъхновител на проекта, както и изпълнителен директор на Cobuilder International.

    Бистра, преди дни БАСКОМ стартира инициатива, насочена към българските ИТ специалисти в чужбина. Каква цел си поставяте с този проект?
    Този проект, който се казва ITogether.BG, е продължение на наша инициатива от 2-3 години, наречена „ЗАвръщането“. Считаме, че българите в чужбина са много ценен ресурс. Искаме да подобрим взаимоотношенията си с тях. Знаем от наши анкети в БАСКОМ и такива на нашите партньори от „Тук-там“, че около 40% от тях обмислят завръщане в България. И всъщност нашата инициатива цели тези, които се колебаят, да дойдат „на гости“ в края на юни месец, за да им представим ИТ индустрията, разнообразието от компании, как живее един човек, работещ в ИТ индустрията в България, да ги запознаем с други българи, които са се завърнали от чужбина, за да усетят на място и да могат да вземат решение, имайки тази информация.

    Какви хора очаквате да привлечете? От кои конкретни страни?
    Нямаме ограничения. От която и да е държава по света сме готови да поканим хора. Когато кажем ИТ специалисти, не визираме само програмисти. Има много други специалисти, които работят в ИТ компаниите – маркетинг, product и project мениджъри, търговци, обслужване на клиенти, хора, които се грижат за качеството на софтуера, т.е има по-широк кръг специалисти. Нашата инициатива е отворена за всички тях. Изискването е да са пребивавали последната една година в чужбина.

    Как смятате да достигнете до тази общност? Имате ли вече изградени контакти с местни организации в отделните страни?
    Използваме доста активно социалните медии. Там има много групи на българи в чужбина, където популяризираме инициативата. Също сме в партньорство с на практика всички други инициативи, свързани с българите в чужбина.

    Какво ще се случи през юни, когато тези българи дойдат „на гости“?
    През юни месец планираме тридневно събитие, в което два дни ще сме в София, а един ден ще сме в Пловдив. Идеята е те да имат възможност да се срещнат с различни софтуерни компании в България, тъй като имаме голямо разнообразие от фирми – международни и български, малки и големи, стартъпи, продуктови и такива, които предоставят услуги, т.е. да видят разнообразието и възможностите за кариерно развитие в тези компании. Също така ще се срещнат с колеги, които работят в тях и които са се върнали от чужбина, за да могат да споделят какъв е техният опит, какви са им били предизвикателствата, кое са очаквали и кое – не, и т.н. Искаме да им покажем начина на живот – какво правят ИТ специалистите в свободното си време. Нарочно искахме да излезем извън София, тъй като България не е София. Сега с хибридните възможности човек може да работи от много места в България. Знаем от контактите си с българите в чужбина, че много от тях, ако се върнат, не искат непременно да са в София, а по-скоро търсят други възможности. Затова планираме да им покажем и Пловдив.

    Желаещите трябва да кандидатстват за участие в този форум, така ли е? Как ще протече кандидатстването и кой ще осъществи подборът?
    Да, тъй като ние ги каним, искаме да поемем разходите за път и престой на избрани кандидати. Затова трябва да ги изберем на някакъв принцип. Начинът, по който се кандидатства, е чрез изпращане на CV и/ или мотивационно писмо, или кратко видео, в което обясняват защо искат да участват в това събитие. Изборът ще се направи от Управителния съвет на БАСКОМ.

    На колко души ще поемете разходите?
    В момента планираме да поемем разходите на около 10 души.

    Във форума ще участват вероятно повече хора?
    Да, очакваме да са повече. Това е пилотно издание и искаме да видим как ще се получи. Планът ни е да го правим всяка година. Но като за първи път искаме да е в мащаб, който можем сравнително лесно да организираме и да видим дали това е най-удачният формат.

    Кои компании ще се включат?
    Членове на БАСКОМ ще се включат. В момента уточняваме списъка.

    Освен на място в София и в Пловдив ще могат ли заинтересованите да се информират и онлайн за възможностите за кариера, които предлага ИТ секторът у нас?
    Да, разбира се, че има възможност и онлайн. Има и много събития през тази година, включително и от нашите партньори. Идеята тук обаче е, тъй като говорим да се върнат в България, да усетят живота в страната. Защото онлайн човек не може да добие напълно представа какво се случва, включително и извън работа. Тъй като в крайна сметка решението да се преместиш в България не е свързано само с кариерното развитие.

    Какво може да мотивира един български ИТ специалист с кариера в чужбина да се върне у нас? Какво ще е Вашето послание?
    От наша гледна точка възможностите за кариерно развитие в България са съпоставими с кариерното развитие в чужбина. Има различни компании, но технологиите, които се ползват, и начинът на работа са еднакви. Нашето проучване БАСКОМ Барометър от години отчита, че стандартът на живот на ИТ специалист в България е напълно сравним със стандарта на живот на ИТ специалист във Великобритания или в Германия. Макар че заплатата може да е различна, покупателната способност – това, което можеш да си купиш, начинът, по който можеш да живееш, са съпоставими със стандарта на живот на българите в чужбина. Оттук нататък, ако имаме същия начин на живот и същото кариерно развитие, много от нас се чувстват по-добре да са си в собствената държава, при близките и роднините, сред позната култура. Това са аспектите, които виждаме като възможни. Факт е, че БАСКОМ отчита доста активно завръщане на българи от чужбина. В някои компании, например в Cobuilder, на която съм изпълнителен директор, над 10% от колегите са завърнали се от чужбина, включително и самата аз. Т.е. не го считаме за нещо много странно, то се случва всеки ден. Ние искаме да насърчим тенденцията, като покажем на колебаещите се истинските възможности.

    Покрай пандемията ли се завърнаха повече българи? Имате ли данни колко са те?
    Тенденцията е от години. Според мен е свързана с развитието на икономиката и по-специално на ИТ сектора в България, както и с добрия стандарт на живот. Да, пандемията може би временно засили тази тенденция, защото хората можеше да работят от различни места. Но тя не е само в България, в цяла Източна Европа има подобна тенденция. Така че ние искаме да я насърчим.

    Вас лично какво и откъде Ви върна в България?
    Аз учих магистратура в САЩ, но никога не съм планирала да остана там. Исках да добия международен опит и да завърша там образованието. За мен винаги България е била мястото с неограничените възможности, както и се оказа, защото имам една доста добра кариера в ИТ сектора тук. Не съжалявам за решението си.
    Има хора, които не искат да се върнат, и това е ОК. Ние обаче искаме да осъществим контакт с тях. Искаме те да знаят какво се случва в България. Искаме да изградим общност на ИТ специалистите българи по света, независимо че много от тях може да си останат в съответните държави. Така че за тези, които обмислят да се върнат, искаме да покажем какъв е животът в България. За тези, които предпочитат да останат там, където са, искаме да са информирани и ако имат желание, да бъдат въвлечени в живота на българската ИТ индустрия под една или друга форма. А възможности има много.

    Знаем, че сериозна пречка пред развитието на ИТ сектора у нас са недостатъчното кадри. Освен проекта за българите в чужбина БАСКОМ планира ли други инициативи за привличане на таланти от трети страни?
    От години се занимаваме с още 2 аспекта по отношение на кадрите. От една страна, много активно работим в образованието. Има доста програми, които бяха осъществени съвместно с БАСКОМ. Смятаме, че има нужда от допълнително подобряване на системата. Продължаваме да работим по тях. Другата тема, която непрекъснато повдигаме, е въпросът със сините карти, т.е. достъпът на квалифицирани специалисти извън ЕС до пазара на труда в България. За съжаление, това още не работи по начин, който позволява да се усети някаква разлика. Все още процедурата е доста тежка. Надяваме се в бъдеще и това да се промени.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 21 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство