петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8935 прочитания

    ИТ продуктите в България: Какъв продукт разработва AMPECO?

    Повече за иновативната платформа на AMPECO научете от Стефан Иванов - съосновател и Chief Revenue Officer на българската технологична компания
    18 април 2022, 11:43 a+ a- a

    Снимка: AMPECO

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    Какъв продукт разработват екипите на AMPECO, разказва Стефан Иванов - съосновател и Chief Revenue Officer на българската технологична компания.

    Кой е основният продукт, по който работи екипът на AMPECO?
    AMPECO e българска продуктова компания, която разработва изцяло cloud базирана софтуерна платформа за управление на зарядни станции за електрически автомобили. Продуктът ни покрива широка гама от функционалности, приложими в най-различни аспекти от бизнеса на операторите на зарядна инфраструктура – от управлението на хардуер на различни производители, приемане на плащания, мобилни приложения за клиентите им, помагащи им да намерят станция и да заредят своя електромобил, до гъвкави възможности, свързани с енергийния мениджмънт. До голяма степен нашето софтуерно решение е операционната система на бизнеса на клиентите ни, която им позволява да стартират, да изградят мрежа, да управляват зарядни станции и да предоставят услугата на своите потребители. Затова и само за 3 години и половина продуктът ни е в основата на работата на над 40 хил. зарядни станции на 6 континента.

    До 2025 г. в Европа трябва да бъдат инсталирани около 13 млн. зарядни станции, които да нараснат до 32 млн. през 2030 г. и съответно до 65 млн. през 2035 г. За да се справи с подобен темп на развитие, но и да отговори на очакванията на потребителите за достъп, свързаност и ефективност при използване, европейският пазар има нужда от умни решения за управлението на тази инфраструктура. Продуктът на AMPECO отговаря именно на тези пазарни трендове, като предоставя независимо софтуерно решение с всички функционалности, необходими на операторите на зарядни станции, за да предоставят безпроблемно услугите си на техните клиенти.

    Снимка: AMPECO

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Зад международния пробив на AMPECO стои визията на шестима основатели и отдадеността на над 60 колеги, между които опитни ръководители на проекти, back-end, front-end и full-stack софтуерни инженери, специалисти по търговия, клиентски отношения, маркетинг и др. Екипът постоянно се разраства, защото компанията се развива в ниша от глобалния бизнес, която е в процес на свръхрастеж и търсенето за продукта на компанията е огромно. Само през последната година екипът ни се удвои, като целта ни е в края на 2022 г. да сме 100 колеги, а година по-късно отново двойно повече. Тепърва започваме да наемаме специалисти за много на брой предизвикателни роли, които имат голям потенциал за развитие. Търсим съмишленици, които искат да помогнат една българска компания да продължи да бъде успешна глобално. Експерти в бизнес развитие, стратегически продажби, отношения с клиенти, маркетинг, човешки ресурси, продуктов мениджмънт, технически консултанти, софтуерни разработчици ще бъдат основните роли, които ще продължаваме да търсим в AMPECO. 

    Отличителното за компанията е, че ние прокарваме пътеката в нашата индустрия не само в България, но и в глобален мащаб. Затова и не очакваме от новите ни колеги дълбоки познания в областта на електромобилността. Инвестициите ни в служителите ни и в тяхното обучение обаче помагат само в рамките на няколко месеца да създаваме специалисти за индустрия, която има неограничен потенциал. Иначе казано, всички в екипа растем като специфични знания и опит и помагаме и на компанията ни постоянно да е лидер в нашата индустрия.

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Компанията е в период на бърз растеж, постоянно оптимизираме в движение и добавяме нови технологии към тези, които прилагаме в работата си. Това, от друга страна, идва и като следствие на динамиката в индустрията, в която оперираме, за да можем като лидери в нея да се движим с темпото, което тя налага. Основните технологии, с които работим, са NodeJS, React Native и Laravel, както и набор от услуги като AWS и други.

    В сферата на електромобилността има и няколко важни протокола и стандарти, с които функционалностите на нашия продукт неминуемо са съобразени и прилагаме. Такъв например е Open Charge Point Protocol (OCPP), който е open-source комуникационен стандарт за зарядни станции за електрически автомобили и системи за управление на зарядна инфраструктура, разработен от Open Charge Point Alliance, в който AMPECO също е член. Това означава, че нашата софтуерна платформа стриктно спазва OCPP протокола, показателно за което е, че вече сме интегрирали над 40 производители на зарядни станции. 

    Като член на EV Roaming Foundation, в софтуерното си решение прилагаме и OCPI (Open Charge Point Interface) протокола, който пък гарантира обмяната на информация между операторите на зарядни станции и доставчиците на електромобилност, за да бъде постигнат автоматизиран, независим и отворен роуминг между отделни зарядни станции и мрежи.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при разработката на продукта на компанията?
    Работим кросфункционално, т.е. няколко различни роли са част от един екип и комуникацията между тях е интензивна. Всеки един инженер всъщност работи както с продуктовите мениджъри, така и с колегите в customer success и sales, които са лицето на компанията пред клиентите, но и с DevOps екипа, който създава нашата инфраструктура. В спринтовете приемаме, че сме приключили една задача едва когато клиентът е започнал да ползва продукта ни. В крайна сметка ние сме предприемаческа компания и залагаме на т.нар. Getting Тhings Done подход: нещата се случват бързо и без излишна бюрокрация, като целта ни е да си изпълним задачите, а не всеки да си свърши работата.

    При нас всичко е итеративно и сме отворени към промени, които да правят процесите по-ефективни. Практикуваме и т. нар. pair programming. При този тип програмиране двама разработчици работят заедно и едновременно решават обща задача. Използването на подхода в ежедневната ни работа гарантира качеството на кода.

    Растежът на екипа и динамиката на индустрията са предизвикателства пред плоската структура на управление, която прилагаме. Но същите тези предизвикателства са причината да поставяме на челно място развитието и споделянето на опит и знания в екипа, в която посока ние инвестираме много усилия.

    Как се промени проектът през годините?
    Когато стартирахме компанията преди три години и половина показвахме на потенциални клиенти макети на продукта. 6 месеца след като започнахме, вече имахме прототип, който продавахме на ограничен кръг партньори. По ирония на съдбата с пандемията дойдоха най-големите ни трудности, но и големият ни пробив. Тогава имаше период, в който дори не знаехме дали ще успеем да си платим заплатите. 

    Снимка: AMPECO

    В този момент обаче вложихме много усилия да добавим още ключови функционалности на продукта, мобилизирахме се да привлечем и нови клиенти. Днес спокойно можем да кажем, че сме на едно ниво с чуждестранни компании, които имат много по-дълга история от нас. С постоянство и последователност и благодарение на таланта на екипа ни ние успяхме да наваксаме преднината им. Ключова част от нашия продукт – тази за управление на домашни зарядни станции – пък е световна иновация. Само за три години, ние вече създаваме трендовете в индустрията, брандът ни е разпознаваем. Клиентите ни, включително и нови такива, споделят, че откриват нашия продукт бързо и лесно, когато се нуждаят от стабилно работещо софтуерно решение за управление на зарядна инфраструктура, т.е. вече имаме много силни препоръки от първа ръка, базирани на реален опит с него.

    Кои бяха най-големите предизвикателства пред продукта, който разработвате, досега?
    В края на 2020 г. ползването на нашата платформа се увеличи с 50% и започнахме да управляваме десетки хиляди зарядни станции в целия свят. Да имаш голямо търсене на продукта си и много клиенти, е предизвикателство, за което всеки бизнес може само да мечтае. Темповете ни на бърз растеж не спират и до днес, което ни кара постоянно да търсим оптимизация на решението ни. Предизвикателствата пред AMPECO днес са да отговорим на специфичните нужди на нашите клиенти из целия свят, които се определят както от регулаторната рамка на различните пазари, на които те оперират, така и от изискванията на техните клиенти. Всичко това ние трябва да посрещнем с нови функционалности на нашия продукт, но и с работещи и донякъде унифицирани решения, които вече прилагаме при реализирани проекти. За да можем обаче да надградим успеха си и да надхвърлим постиженията си, трябва да продължим да добавяме професионалисти към екипа си, с които заедно да превръщаме предизвикателствата в областта на електромобилността във възможности за AMPECO.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за продукта Ви?
    Още от създаването на AMPECO, ние развиваме софтуерен продукт, който отговаря на конкретни нужди в електрическата мобилност и е приложим в глобален мащаб. Днес най-голямото постижение за продукта ни е, че той стои в основата на управлението на зарядни станции в целия свят и се използва успешно от най-разнообразни клиенти – от оператори на зарядни станции през енергийни компании, вериги бензиностанции и телекоми до бизнеси с голям електрически автопарк. Това нарежда компанията ни сред лидерите както на пазари с развита зарядна инфраструктура като Великобритания, Скандинавия и Западна Европа, така и на други в начален етап на развитие, но е и предпоставка за много добри позиции и отвъд океана – в САЩ, Израел, Сингапур, Тайван, Хонконг, Индия, Австралия и др.

    Всичко това е признание за успеха на нашия продукт, което, разбира се, се отразява и на резултатите на компанията. Само през изминалата 2021 г. приходите ни са се увеличили с над пет пъти. Софтуерното ни решение се използва от над 80 клиента в 45 държави на 6 континента, за да управляват зарядните станции в техните мрежи, като средната стойност на жизнения цикъл на клиент (CLV) е над 250 хил. евро. 

    В допълнение към добрата разпознаваемост на продукта и компанията ни като лидер е и експертизата на AMPECO. Ние не само създаваме стойност чрез продукта си, но и допринасяме за развитието на сектора на европейско и световно ниво като почетни членове на редица организации, сред които smartEn, Eurelectric, Open Charge Alliance, SME Climate Hub и др. Активно допринасяме за браншови регулации и иновации, както и за постигане на целите за устойчиво развитие. Наравно с компании като Amazon, Octopus и редица енергийни компании оформяме бъдещето на електромобилността.

    Снимка: AMPECO

    Какво предстои за продукта Ви?
    Продуктът ни ще продължава да се развива заедно с индустрията и специфичните нужди на нашите клиенти. През 2022 г. AMPECO ще навлезе още по-силно на американския пазар, където вече сме поставили основите на първите си партньорства. Сигналите за потенциала на този пазар ясно показват стремглавото му развитие в следващите години и ние знаем, че бизнесите там ще имат нужда от софтуерни решения като нашето. Само в следващите 5 години, правителството на САЩ планира да инвестира над 5 млрд. долара в зарядна инфраструктура, а на ниво регионална и местна администрация има допълнителни планове за финансиране. Европа вече е няколко крачки напред в това отношение, но САЩ има амбициите и мащаба да върви с още по-бързи темпове по този път. Бързото развитие на американския, но и на останалите ни целеви пазари, както и стратегиите за енергийна независимост и все по-широкото навлизане на възобновяеми енергийни източници ще създадат нови предизвикателства, но и възможности пред развитието на електромобилността. Нашият продукт е готов за това стремглаво развитие и разполага с функционалностите, които да посрещнат нуждите на тази трансформация и на потребителите на електроавтомобили и респективно зарядна инфраструктура. AMPECO е компания, която ясно осъзнава, че бъдещето на устойчивата енергия и транспорт е вече тук и сега и създава продукта си още от самото начало, така че той да отговаря на всички предизвикателства, свързани с това.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на АМПЕКО ООД в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва WPX?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Gtmhub?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Региоком България?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Уча.се“
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DROXIC?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Delasport?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ТехноЛогика?
    ИТ проeктите в България: По какви проекти работи Godel Technologies
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва ICDSoft
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Алтерко“
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва OfficeRnD?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Motion Software?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
    ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 12 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 13 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк