четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10213 прочитания

    Да правиш Космос в България: Райчо Райчев, който доказва, че това е мисия възможна

    Мечтая да създадем университет за космическо образование в България – Райчо Райчев, основател и главен изпълнителен директор на EnduroSat, пред Economy.bg
    27 април 2022, 17:40 a+ a- a

    сн: EnduroSat

    Като дете мечтае да строи космически кораби. Днес създава космически системи и си партнира cъc ЅрасеХ, НАСА и Европейската космическа агенция. Запознайте се с Райчо Райчев, който се връща в България през 2010 с мисията да развива космически сектор у нас. Стартира идеята си със създаването на „Космически предизвикателства“ (Space challenges), която се превръща в една от водещите космически образователни програми в Европа. 5 години по-късно от таванско помещение в София основава компанията EnduroSat, като почти половината от вече над 100 служители идват от образователната му програма. Дружеството разработва наносателити, които дават възможност на космически компании, изследователски екипи и университети да изстрелват различни товари като камери и сензори в Космоса. Това им позволява да събират ценни данни, свързани с бизнеса им или с различни проучвания. В момента EnduroSat обслужва над 130 клиента в целия свят и една от най-бързоразвиващите се космически компании в Европа.

    Как се прави Космос в България, как EnduroSat допринася за демократизиране на Космоса, какви са плановете за развитие на компанията, как човечеството и бизнеса може да спечели от отварянето на Космоса за частни компании – тези и други въпроси коментирахме с Райчо Райчев, основател и главен изпълнителен директор на EnduroSat.

    Райчо, преди дни получихте награда „Инвеститор на годината“. Бяхте една от трите компании, чиито проекти бяха представени пред председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Колко дълъг път извървя EnduroSat от основаването си до тези постижения?
    С EnduroSat изминахме един много трънлив и труден път до момента. 7 години да правиш Космос в България е огромно предизвикателство. Да създаваш космически системи и да ги оперираш в орбита е още по-голямо предизвикателство. И съм много щастлив, че с усилията на целия ни екип – страхотни инженери, учени и технолози, напредваме всяка година. Но имаме още много много задачи, които да изпълним през следващите няколко години, за да успеем наистина да променим достъпа на хората до Космоса.

    Редица анализатори виждат потенциал за еднорог в EnduroSat. Колко близо сте до такава оценка?
    Ако трябва съм честен, никога не съм разсъждавал за компанията като стойност, базирана на оценка от инвеститори. Факт е, че ако се справим добре, EnduroSat има всички шансове да бъде много високо оценена компания. Но най-важното за едно дружество е добавената стойност, което създава като продукти или услуги. И колкото по-голямо е въздействието на услугите, толкова по-голяма е оценката на една компания. Така че ние се съсредоточаваме върху това да направим нашите услуги наистина на световно ниво, да направим Космоса и космическите данни достъпни за всеки гражданин на планетата.

    Предстоят ли нови инвестиции в EnduroSat?
    Много сме горди с факта, че EnduroSat е устойчив и печеливш от деня, в който излязохме на пазара през 2018. И това не се промени през последните години. Напротив бизнесът ни се разраства между два и три пъти на годишна база. В момента обслужваме над 130 клиента в целия свят. Огромна част от тях са частни космически компании. Помагаме на техните сензори да стигнат до орбита и да свалят полезни за човечеството данни. От тази гледна точка компанията също се разраства доста бурно. Напълно е възможно в следващите месеци да увеличим отново капитала на дружеството.

    Планирате ли разрастване на екипа? Колко служители имате в момента?
    Като екип в момента сме над 110 души, като по същото време миналата година бяхме около 45. В момента имаме отворени 25 – 26 позиции в инженерните, в техническите и в бизнес екипите ни. Започнахме разширяване на дейностите на компанията в САЩ.

    Като дете мечтаете да построите космически кораб. Как EnduroSat се вписва в тази мечта?
    Доста добре, тъй като в момента създаваме космически системи и сателити. Имаме дори участие в международни програми за изследване на по-дълбокия Космос. Много се гордея с резултатите, които постигнахме за толкова кратък период от време. И другото, с което се гордея, е, че през цялото това време EnduroSat разви космическия сектор в България по един доста безпрецедентен начин. Въпреки гигантския скептицизъм на обществото, че почти нищо не може да се случи в България, че да се занимаваш с deep tech е пълен абсурд. Защото deep tech бизнесите са много по-сложни от чисто софтуерните бизнеси, без да омаловажавам труда на софтуерните компании. Задачата да построиш и да сертифицираш хардуерна система, да създадеш софтуер за тази система и да я оперираш успешно в орбита създава няколко допълнителни нива на сложност, с които нормален бизнес не се сблъсква никога. Горд съм, че се каляваме с всяка следваща битка, с всяка следваща стъпка, с всеки следващ провал и успех. Продължаваме напред. И продължаваме да вярваме, че в България можем да направим един от световните лидери в космическия сектор на глобално ниво.

    Повечето хора не разбират защо ни е нужно да инвестираме в развитието на космически сектор при всичките проблеми тук на Земята. Какво бихте им казали?
    Космосът в момента е една от най-важните индустрии за съществуването на модерната ни цивилизация. Всякакъв тип данни, които са жизнено необходими за икономическите сектори на Земята, се доставят изцяло от Космоса. Като започнем от комуникация, навигация. Представете си без навигация как ще оперирате авиолинии или транспортна логистика в глобалния океан. Метеорология, мониторинг на Земята от Космоса за целите на абсолютно всяка индустрия, енергетика, земеделие, транспорт урбанизация. Ако няма в момента сензори в орбита, които летят на борда на различни типове сателити, човечеството ще се върне буквално в Средновековието.
    Проблемът е, че тъй като тези системи са в Космоса, те не са видими с просто око за нормалния човек. Толкова сме свикнали с нашите телефони и таблети и смятаме, че цялата сложна инфраструктура, която прави възможно функционирането на тези устройства, съществува по дефиниция. И когато някой заговори по-смело за инвестиции в наука, в технологично развитие или Космос, и хората тъй като нямат достъп до самия сектор, но използват всички ползи, веднага скачат и казват: „Вие луди ли сте? Толкова проблеми имаме на Земята, а вие сте тръгнали към Космоса“. Не осъзнавайки, че и в момента животът ни е абсолютно свързан с космическите програми. Един елементарен пример – вашият телефон средно на ден комуникира с 50 до 60 сателитни системи чрез различни източници, използва данни, навигация. Представете си, ако я няма тази инфраструктура, наистина човечеството ще се върне в Средновековието.
    Дори ако вземем за пример трагичната ситуация в Украйна – в момента единственият шанс външният свят да разбере истината какво се случва там е благодарение на сателитни снимки. Със снимка трудно се спори. И колкото повече човечеството има достъп до адекватни космически данни, толкова по-силна ще е демокрацията в света. Знаете проблемa с фалшивите новини, който става все по-голям. Социалните мрежи са лесен инструмент за манипулация на големи маси от хора и сателитите се явяват един изключителен защитник на демокрацията.

    Какъв е приносът на EnduroSat за демократизиране на Космоса?
    Мечтата на компанията ни е да направим Космоса достъпен. Как го правим? Създадохме една от най-бързите услуги за изстрелване и опериране на различен тип сензори в орбита на базата на нашите сателити. Това е възможно благодарение на огромна част от иновации, които направихме на самия сателит като хардуер и софтуер. Тези иновации, които създадохме, ни позволяват да не модифицираме нашите сателити за всяка следваща мисия. Обикновено в космическия сектор се създават космически кораби или сателити за конкретната нужда на конкретната мисия. Тоест един сателит е като ролс-ройс – изграждате го като еднократен продукт, чиято добавена стойност е само за конкретната мисия. Докато ние решихме, че е време да променим играта и да направим сателита multipurpose платформа, т.е. платформа, която да може да изпълнява абсолютно разнородни мисии, да носи различни сензори на борда си, без да трябва да модифициран хардуера или софтуера на сателита в този процес. И това спестява изключително много ресурси на клиентите, които искат да изстрелват камери, сензори и комуникационни системи в орбита. От друга страна, изключително скъсява времето до изстрелване на самия сензор в орбита. И от трета, нашата споделена сателитна услуга е първата по рода си, чрез която на борда на един сателит летят няколко сензора на няколко различни клиента. Буквално като Uber в Космоса. Това води до много интересен страничен ефект – създаването на изключително екологично смислена услуга. Тъй като спираме модела „единичен сателит – единична мисия“ и преминаваме в модел „единичен сателит с множество мисии и множество клиенти“. Това предполага минимален брой сателити в орбита с максимален брой сензори на борда на всеки един от тях. Всички тези сензори генерират различни данни, достъпни в единен cloud. Така се създава и първият универсален data marketplace на Земята. По този начин вярваме, че имайки достъп до космически данни в единен cloud, а тези данни се ъпдейтват на дневна база, това ще направи Космоса по-достъпен за много повече компании на Земята, които дори не са си представяли, че чрез космически данни могат да оптимизират техните бизнеси, процеси и логистики.

    Има ли аналог на Вашата споделена услуга на пазара?
    Аналог в момента в нашия сегмент няма. В класа на по-големите сателити има няколко компании, които се опитват да правят алтернативни и подобни услуги. Начинът, по който ние създаваме тази услуга, е абсолютно уникален. Дори и от бизнес гледна точка това е първата сателитна услуга за изстрелване и опериране в орбита, която се предлага на фиксирана цена на услугата. Буквално както вие плащате фиксирана такса на вашия мобилен оператор, така нашите космически клиенти плащат фиксирана цена на EnduroSat, за да поддържаме техните сензори в орбита в продължение на години. В сектор, в който непрекъснато се използват контракти, които имат начална цена, но не и крайна, ние създадохме първата сателитна услуга с фиксирана цена за орбитални операции. Това е нещо, което секторът не си беше представял, че е възможно.

    Какъв тип компании ползват Вашите услуги? От кои сектори основно?
    Нашите клиенти са изцяло космически компании за данни, т. е. това са компании, които изстрелват камери в орбита, различни видове сензори за метеорология, за космическо време, за комуникация. Тези компании преди трябваше да си създават собствени сателити, собствени наземни станции и собствени оперативни центрове на Земята, а с нашата услуга те просто ни дават техните сензори и след 6 до 8 месеца започват да получават данните от тези сензори в един cloud. Така че от тези 130 клиента повечето са частни космически компании, чийто живот в орбита и генериране на данни ние улесняваме с нашите услуги.

    Но ще могат ли компании и от други сектори да се възползват от тези данни? Каква полза могат да извлекат те?
    От една страна, космическите данни, които ние предоставяме на нашите клиенти се свалят в единен cloud на Земята. Нашите клиенти – собствениците на тези сензори, за първи път могат да продават и предлагат техните данни на секторите в икономиката, на които искат да продават тези данни. Тоест ние, от една страна, улесняваме достъпа на компании към Космоса, предлагайки им услуга, която е в пъти по-евтина и по-бърза от всяка друга алтернатива в момента на Земята, оперираме сателити в орбита с максимален брой сензори на борда на всеки сателит, така че да намалим броя необходими сателити в орбита. И от друга страна, данните на всички наши клиенти са за първи път достъпни в един cloud. Защото до момента всички сензори в Космоса – собственост на различни компании, се съхраняват в техни къстъмизирани cloud решения. За първи път ще има едно cloud решение, което ще предостави всички възможни различни данни на некосмически компании, организации, на администрации, на университети. За първи път студенти ще могат да поискат и да закупят на достъпна цена данни, които са им необходими за техните научни изследвания. За първи път малка или средна компания ще може да разработи елементарно мобилно приложение, което да визуализира космически данни, да изкарва информацията от тях и тази информация да им е полезна в решението на техните бизнес проблеми. Това ние наричаме демократизация на Космоса – обективното улеснение за използване на все повече космически данни във всяка друга сфера на икономиката. Надявам се до 2 – 3 години този data marketplace да сработи и това ще бъде абсолютно нова крачка към демократизацията на Космоса и пречупването най-после на бариерата космически/некосмически бизнес.

    Споделяте, че преди 10 години идеята за нова космическа програма в България е изглеждала налудничава. Как изглежда тя днес? Какво ще промени подписаното наскоро споразумение с Европейската космическа агенция?
    Преди повече от 11 години твърдях, че трябва да се направят много основни реформи в космическия сектор на България, защото той реално не съществуваше към онзи момент. Това, което направихме сами със собствени сили, ме кара да бъда горд с екипите, с които работя. Първо, създадохме една от водещите космически образователни програми в Европа. Благодарение на тази програма 5 години по-късно създадохме EnduroSat като компания и в момента почти 50% от хората, които работят в компанията, идват от нашата образователна програма. Това е голяма гордост за мен. Все още мечтаем да създадем университет за космическо образование в областта на космически науки и инженеринг. И EnduroSat вече е небезизвестен бранд в един много труден и глобален сектор. Така че смятам, че 10 години от пожелателните ми изявления с реализация доказахме, че това е напълно възможно.
    Аз вярвам и се надявам, че в един момент българската администрация ще осъзнае, че без космически сектор икономиката ни е абсолютно обречена. Вярвам, че всяка крачка към присъединяването на България към Европейската космическа агенция, към създаването на конкретни програми за реализирането на комерсиални космически услуги и технологии в България и когато се говори за стратегия на страната, Космосът поне да съществува като тема с някаква конкретика, такъв тип неща ако се случат, България има шанса да играе немалка роля в развитието на Европейската космическа програма, има шанса да създаде цял нов отрасъл в икономиката и то отрасъл с изключително висока добавена стратегическа стойност.
    Така че аз съм оптимист, но това не зависи само от EnduroSat и от малкия ни екип от инженери, учени, технолози и мечтатели. Зависи от желанието на цялото българско общество и на администрацията да направи необходимите стъпки в тази посока.

    Защо мисията за космическо образование в България е толкова важна за Вас?
    Образованието е може би най-важното нещо в моя живот. Вярвам, че образованието е в основата на абсолютно всичко, което създаваме като общество. Големите предизвикателства на образованието са, че се изисква изключително търпение и упоритост, защото резултатите, които създава то, идват понякога десетилетия по-късно. В условия на икономическа среда, в която повечето ни бизнеси в България, за съжаление, са притиснати до това да мислят за следващия ден или месец, почти невъзможно е те да мислят за следващите 10 или 20 години. А това оскотява начина ни на мислене спрямо образованието и колко изключително важно е то за бъдещето на нашите бизнеси и на следващите поколения. Аз съм оптимист, че това ще се промени. Надявам се чрез нашия съвсем малък и скромен принос със създаването на собствени образователни програми, със създаването на компания с изключителна добавена стойност благодарение на образователната програма да демонстрираме, че без образование не може. А създаването на космическо образование ще гарантира, че България може да бъде адекватен партньор в Европа и на глобално ниво в създаващия се в момента частен космически сектор.

    Какво ще означава комерсиализацията на Космоса за човечеството?
    Ние зависим от космически услуги, които се създават от частни космически компании. Огромната част от полезните космически услуги, които в момента използваме дори без да си даваме сметка във всички други отрасли на икономиката, са базирани на програми от частни космически компании. Много интересен е също и ефектът на новите инвестиции в Космоса.
    И ако погледнете разликата между началото на века и 20 години по-късно, в момента над 70% от всички инвестиции в Космоса не са направени от държави, а от частни инвеститори. Даде се шанс на частни компании да създават абсолютно различни продукти и услуги с надеждата, че в следващите няколко десетилетия Космосът ще се развие по безпрецедентен начин.
    Космосът вече е многомилиардна икономика на знанието и на добавената стойност. Но според доклади на EY и на Goldman Sachs се очаква до около 2035 Космосът да премине границата на трилионна индустрия. Това означава, че Космосът като индустрия ще стане една от водещите на планетарно ниво като обем на бизнеса. И затова много частни инвеститори в момента обръщат за първи път очи към Космоса.

    Кои индустрии ще спечелят в най-голяма степен от отварянето на Космоса за частни компании?
    Със 100% сигурност комуникациите, транспорта, земеделието енергетиката, екологичните програми на целия свят, тъй като всяка държава иска все повече да следи състоянието на околната среда, защото от това зависи целият ни живот, а няма по- добър начин да се наблюдава и да се следи състоянието на екосистемата ни на глобално и регионално ниво от сензори в орбита. Няма индустрия на Земята, която да не зависи пряко от данни, които се генерират от орбита. Въпрос на време е този сектор да порасне до такъв обем – защото Космосът е доста по-огромен, отколкото всички възможни ресурси на Земята за поколения напред. Напълно възможно е огромна част от индустриите на Земятада се изнесе в орбита. Водят се вече подобни разговори на много високо ниво от компании като Amazon. Правят се първи стъпки за връщане на Луната – има няколко проекта по този въпрос и всичките са частни. Ако се научим да живеем на Луната, тоест да има малък екип от хора от 100 – 200 души, които да могат пълноценно да живеят на Луната, без да зависят от доставки от Земята, това гарантира на човечеството огромна сигурност. Защото означава, че за първи път човек може да живее на друго тяло в Слънчевата система, което само по себе си ще има огромен ефект в много други икономики.
    А напоследък се говори и за икономика Космос – Космос, т.е. космически услуги за космически проекти. Тоест ако имате сателит и ви привършва горивото, да имате в орбита друг космически кораб, който да може да ви зареди отново с гориво, за да не се налага да изстрелвате нов сателит, а да поддържате съществуващия. Ако имате нужда от нов тип хардуер, да има доставчик на конкретната подсистема на сателита в орбита и така да не се налага отново да изстрелвате нов сателит, а просто да смените стар хардуер с нов на борда на съществуващата система в орбита. Така че живеем в много вълнуващ момент за космическия сектор, който е още в детските си години. Никой не може да предвиди точно как и в какви посоки ще се развие. Едно е сигурно – без Космос и без космически сектор бъдеще на Земята няма. Това е категорично. Сигурно е също, че Космосът ще играе все по-голяма стратегическа и икономическа роля в глобалната икономика.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 4 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 5 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 11 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 12 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава