петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8190 прочитания

  ИТ лидерите в България: Светослав Спасов, KPMG ITS

  Изпълнителният директор на компанията разказва пред Economy.bg за пътя си досега
  27 април 2022, 13:52 a+ a- a

  Сн: KPMG ITS


  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Вижте какво сподели Светослав Спасов, изпълнителнен директор на KPMG ITS:

  Светослав Спасов е лидер с над 15 години опит в ИТ индустрията. От 2017 е изпълнителен директор на KPMG IT Service. Той е част от екипа, който извежда компанията от стартъп до водеща в глобалната мрежа на KPMG и извън нея. В момента развива екип от над 350 души. До края на годината се очаква още близо 200 нови служители да се включат в екипа KPMG ITS поради разрастването на дейността на компанията в направления като „Киберсигурност“, SAP и ServiceNow услуги и решения.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво отчитате като най-ценно.
  Завърших бизнес информатика в УНСС през 2006. През 2018 завърших Executive Management програмата на ESMT университета в Берлин, Германия.

  В кариерата ми постоянно се е налагало да надграждам и опреснявам знанията си и да преминавам през професионални обучения за технологии, методологии и лидерски умения.

  Всяка обучителна програма и всеки курс ми е бил полезен. Докато бях в технически и по-оперативни мениджмънт роли, наблягах повече на техническите знания и умения и сертификационните курсове ми бяха най-полезни.

  В текущата ми роля се фокусирам върху надграждането на лидерските ми умения. Executive Management програмата в ESMT е най-добре структурираната бизнес лидерска програма, която съм посещавал досега. Силно препоръчвам на всички колеги, които целят да изградят мениджмънт кариера, да се поинтересуват и да разгледат подобни образователни програми в или извън България.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте избрали да учите?
  Цялата ми професионална кариера е била в ИТ сектора и за 17 години не съм имал и една скучна седмица. Нашият бизнес гарантира динамика, постоянно развитие и промяна, затова никога не съм се замислял за промяна в специалността.

  Днес в престижните технически университети има програми като Bioinformatics, Data Science & Machine Learning etc. и при наличност на финансови възможности силно бих препоръчал на младите хора да потърсят възможност за образование в подобен тип институции.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше като системен инженер за българска ИТ компания с клиенти в страната. Екипът беше страхотен, чувствах се чудесно и учех нови неща всеки ден. Определено беше много по-различно от мащаба, комплексността и динамиката в международните компании и проекти, по които работих впоследствие, но беше добър старт и съм много благодарен на колегите, от които имах шанс да науча много.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Моята кариера е микс от работа в корпоративна среда и стартъп бизнес. Имал съм щастието да участвам в изграждането на компании от нула и мога да ви споделя, че за мен няма по-силно чувство на удовлетвореност от това след години усилия и предизвикателства да погледнеш назад и да видиш какво си успял да изградиш с хората около теб. Всеки успех в кариерата е свързан с хора и затова най-ярките спомени, които остават са проектите, постиженията, взаимоотношенията, фирмения хумор и културата и т.н., които си създал и споделил с колегите си.

  Как започнахте в настоящата компания?
  През 2013 с колеги от България и Германия създадохме стартъп компания за облачни услуги, оперираща под бранда Cloudpartner.de. През 2015 тази компания беше закупена от KPMG Германия и така основахме KPMG IT Service в България като част от глобалната група на KPMG.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Като изпълнителен директор основните ми отговорности са развитието и успехът на нашата компания като водещ център за технологични консултантски услуги в KPMG групата в европейския регион.

  Занимавам се със стратегия, планиране и най-важното – водене на мениджмънт екипа на организацията.

  В момента органично разширяваме дейността и екипа в трите ни основни бизнес звена: Cloud, Software Engineering и SAP Consulting, но изграждаме и нови отдели с нови компетенции като ServiceNow Consulting и Cyber Security Consulting.

  От няколко години насам в KPMG работим за изграждане на глобална мрежа за технологични консултантски услуги и това ангажира голяма част от времето ми. Изграждаме структурата и процесната рамка, за да гарантираме възможно най-високо качество на консултантските услуги, които предоставяме на клиентите си, чрез специализация, автоматизация и стандартизация.

  Какво Ви мотивира?
  Мотивират ме развитието на екипа ни, всеки успешно приключен проект за наш клиент и дейностите, които развиваме в подкрепа на обществото; откриване на нови работни места, академии и образователни програми, социлно отговорни кампании и други.

  С какво не бихте направили компромис?
  Никога не бих направил компромис с моралните си ценности и разбирания. Смятам, че няма никакво значение какво си постигнал професионално, ако в ретроспектива не чувстваш, че решенията в живота ти са били морално издържани.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  За мениджмънт екипа ни се старая да привличам хора с мотивация, хъс, знания, компетенции и морал.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Необходими са технологични знания и опит, лидерски умения, емпатия, желание за усъвършенстване и професионализъм.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
  За последните 7 години в KPMG ITS съм срещал много предизвикателства като:

  - интегрирането на стартъп компания в голяма корпоративна организация;
  - изграждането на портфолио от услуги и клиентска база;
  - предизвикателствата на бързия растеж и изграждането на мениджмънт екип;
  - налагането на разпознаваемостта на бранда в областта на технологичните консултантски услуги;
  - предизвикателствата, причинени от Ковид-19, като препланиране на почти всички проекти, напълно отдалечена работа в продължение на 2 години, социална изолация на колегите в компанията и други;
  - сега и войната в Украйна и свързаната с нея хуманитарна криза и инфлация.

  Научих се, че всяко предизвикателство е възможност и във всяка криза се крие шанс. Необходими са подготовка, планиране и един изключително сплотен и фокусиран екип. Няма непреодолими пречки, когато постигнем всичко това.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Не знам дали бих променил нещо. Всяко решение е довело до търсен резултат или до научен урок. Доволен съм и благодарен за успеха, който постигнахме с екипа ни през годините.

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  Търсенето на ИТ услуги и продукти е огромно и нашият пазар ще продължи развитието си с бурни темпове, дори по време на сега развиващата се криза.

  Високите проценти на инфлация ще доведат до бързо повишаване на възнагражденията в сектора и за съжаление, до повишени нива на напускащи организациите служители. Конкуренцията за талантливи кадри между компаниите ще остане сериозна.

  Ще наблюдаваме по-голямо развитие на freelance бизнеса срещу традиционната постоянна заетост.

  Компаниите на пазара ще продължат своите процеси на дигитализация и респективно ИТ компаниите ще увеличат инвестициите си в иновации, обучение и развитие.

  По какви проекти работи KPMG ITS вижте тук

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на KPMG IT Service в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ лидерите в България: Илия Николов, Devision
  ИТ лидерите в България: Динко Манолов, Модис България
  ИТ лидерите в България: Владимир Димитров, ITGix
  ИТ лидерите в България: Недялко Миленков, Scalefocus
  ИТ лидерите в България: Александър Кондов, News UK екип в Questers
  ИТ лидерите в България: Мартин Антонов, AtScale
  ИТ лидерите в България: Екатерина Недялкова, Experian България
  ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE
  ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions
  ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
  ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
  ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
  ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
  ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
  ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
  ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
  ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
  ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 минути
  преди 2 часа
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 3 часа
  преди 5 часа
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 6 часа
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева