петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    23012 прочитания

    Ще обучаваме специалисти, които след три месеца ще могат да създават сами приложения за iPhone и iPad

    В стажантските програми нашите програмисти обучават хората, което пречи на бизнеса и затова решихме да отделим обучението в отделна академия, обяснява Стефан Цвятков - iOS Practice Manager, MentorMate България
    26 септември 2012, 21:32 a+ a- a

    Компанията за специализирани софтуерни разработки MentorMate стартира проекта „MentorMate Academy” в София. Целта на Академията е да предоставя безплатно обучение по различни софтуерни технологии. Академията започва с курс по технологията iOS, която се използва за създаване на приложения за iPhone и iPad.

    Срещнахме се със Стефан Цвятков - iOS Practice Manager в MentorMate България, за да ни разкаже защо компанията стартира проекта „MentorMate Academy”. Как ще протече обучението в първия курс, който компанията стартира, и какво ще знаят и могат след края на тримесечното обучение, попитахме Станислав Георгиев (Technical Trainer) и Николай Томитов (Technical Trainer).

    Защо MentorMate ще прави академия?

    Г-н Цвятков, MentorMate стартира академия за безплатно обучение по различни софтуерни технологии, като първият курс е за разработчици на мобилни приложения. Защо решихте да инвестирате в този проект?
    Да, така е. Първият курс от академията е тримесечен и в него ще се обучават студенти или хора, които искат да се преквалифицират от друга технология или програмен език към технологията iOS. MentorMate е  водеща компания в Минеаполис за мобилни технологии и приложения и ние виждаме бъдеще в този сектор. Затова решихме значително да се разширим в областта. За целта, разбира се, ни трябват качествени хора.

    В момента има ли добри специалисти, които владеят тези технологии?
    Специалисти има, но не достатъчно за бизнеса. Нуждата за специалисти, които разработват мобилни приложения расте по-бързо, отколкото скоростта, с която те се появяват на пазара на труда. Точно заради това решихме да инвестираме в академията. Специално при мобилните приложения ситуацията е много трудна, защото това са нови технологии,  а хората обикновено продължават да се занимават с това, което са правили до момента.  Университетите, от своя страна, обучават  студентите на програмни езици  като C++, Java и С#, докато Objective-C (езикът, използван при разработката на софтуер за iOS) остават на заден план. В някои университети имат само по един курс, който не е толкова задълбочен, а в други нямат изобщо. Оттам нуждата за тези специалисти е много голяма. Понеже не можем да намерим достатъчно кадри на пазара, решихме ние да обучим такива.

    Тези специалисти, които в момента работят при вас, те къде са придобили тези знания и умения?
    В момента разчитаме на малкото курсове в университетите и на хората, които сами са решили да се занимават с тези технологии и да се самообучават. Разбира се, всяка година имаме стажантски програми, но тя изисква използване на  ресурсите, които в момента имаме за разработване на приложения, затова решихме да направим академия, която ще се занимава само с това. Имаме оборудвана зала с Apple компютри. Това е важно, тъй като реално една от причините, поради които  iOS-технологиите не са много популярни в България, е, че масово се използва Linux и Windows, а за да се разработи мобилно приложение, трябва да се използва MAC OS. Курсът, с който стартираме, ще е три месеца, като обученията ще бъдат вечер, два пъти в седмицата. Залата обаче ще бъде на тяхно разположение и ще могат да я ползват всеки ден, ако искат.

    Какво ще представява курсът по iOS и кой може да се включи в него?

    Казахте, че нуждата от такива кадри е огромна. Според Вас колко специалисти са необходими, за да се отговори на търсенето?
    По мои виждания предлаганите места са 2-3 пъти повече от специалистите на пазара. Специалистите обаче много трудно се привличат в нови фирми, тъй като компаниите се опитват да ги задържат максимално. Като цяло в момента фирмите въртят едни и същи кадри. Точно затова има нужда да се влеят нови кадри, които разработват мобилни приложения, за да може да се балансира пазарът.

    Хората, които ще се включат в обучението, ще имат ли някакви договорни отношения с Вас и обвързан ли е курсът със започване на работа в компанията?
    Обучението е безплатно и е без предварителни обвързвания с фирма MentorMate. В края на курса ще предложим работа на най-добрите. Целта ни е в курса за технологията iOS да се включат около 20 души. Ако всички 20 се окажат много добри и са на нивото на един начинаещ програмист, който пише приложения за мобилни устройства, можем да предложим работа на всички.

    Какви са плановете за академията? Какви други обучения ще включите?
    След този курс планираме и други. Имаме идеи да направим подобни курсове и за други технологии - .NET, Android. 

    Оправдана ли е инвестицията на една компания в подобно начинание, тъй като все пак не е ясно каква част от тези хора след това ще останат да работят при вас?
    Инвестицията определено си заслужава. В момента в стажантските програми ние обучаваме хора за сметка на ресурсите, които имаме за разработване на мобилни приложения, което много пречи на бизнеса. Затова решихме да отделим обучението в отделна академия, където ще можем да имаме по-постоянен наплив от хора, като в същото време няма да бъдат ангажирани хората в компанията, които разработват приложения. Това излиза по-евтино, отколкото да използваме нашите служители, които разработват приложения.

    Може ли обучението да се съвместява с работа и какво ще знаят и могат след три месеца?

    Кои ще бъдат преподавателите?
    Преподавателите са от компания,  която е специализирана в обучения на ИТ кадри. Съвместно с тях сме разработили обучението за нуждите на бизнеса. 

    Какви хора могат да се включат в Академията? Имате ли критерии и изисквания към кандидатите?
    Принципно всеки, който има желание и мотивация, може да кандидатства. Не е задължително, но ще бъде предимство опитът в програмирането и разработката на софтуер. Оценяваме най-много работата с обектно ориентирано програмиране, алгоритми и бази данни. Също много важен е английският език, тъй като всичките ни клиенти са американци и хората от фирмата комуникират всеки ден с тях. Но като цяло всеки, който се е занимавал сам с мобилни технологии и му е интересно, учил е нещо в университета или има опит  с други технологии, но иска да се занимава с мобилни, може да кандидатства. Търсим хора, които са ентусиасти.

    Три месеца достатъчно време ли е, за да овладеят тези технологии и какво ще могат след края на този курс?
    Три месеца не е малко време, но не е и много. Реално те ще имат базови знания и умения и ще бъдат на нивото на Junior Developer във фирмата. След тези три месеца би трябвало да могат да правят всичко, което едно мобилно приложение може да прави. В критичните неща, които са по-сложни, разбира се,  ще могат да се обръщат към по-опитните колеги, но като цяло ще имат уменията и самочувствието да започнат да пишат сами мобилни приложения за iPhone и iPad.


    Повече за условията и как да кандидатствате вижте тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 20 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 38 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 54 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research