събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12163 прочитания

    Човек учи цял живот! А българите?

    Едва 7% от българите се интересуват от допълнително образование и обучение, показва изследване на НСИ
    26 септември 2012, 14:50 a+ a- a

    Който учи, ще сполучи! Това гласи известна поговорка. Ученето обаче не се ограничава само до училището и университета. Придобиването на нови знания и умения ни прави по-конкурентни и по-гъвкави на пазара на труда. Това е от полза и за постигането на устойчив икономически растеж.

    Как обаче учат българите? Това разкрива проучване на Националния статистически институт (НСИ), което се прави за втори път след пилотното изследване през 2007.

    От данните на НСИ става ясно, че едва 7.4% от българите в активна трудова възраст 25-64 години са потърсили информация относно възможностите за образование и обучение през последната година.

    Жените са били по-активни от мъжете в търсенето на такава информация, разкрива проучването. От повишаване на знанията и уменията се интересува и всеки седми българин от най-младата възрастова група (25 - 34 години). Заинтересован да продължи обучението си е и всеки шести висшист у нас.

    Резултатите от изследването обаче сочат съществено намаляване на интереса към допълнително обучение и образование в сравнение с 2007 – от 36.4% преди пет години на 26% през 2011. Причините за това са свързани с икономическа криза и спада на заетостта в България.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Ученето през целия живот има три основни форми - формално образование и обучение, неформално обучение и самостоятелно обучение.

    Данните на НСИ сочат, че по-възрастните българи попадат на ученическата или на студентската скамейка много по-рядко в системата на формалното образование и обучение.

    Всеки четвърти българин е участвал в поне едно неформално обучение през последните 12 месеца, става ясно от изследването. За по-голямата част от хората неформалното обучение е свързано с работата и придобиването на възможности за професионално развитие. Над една трета от заетите (37.3%) са участвали в поне една форма на неформално обучение.

    Самостоятелно през последната година у нас са се обучавали 12% от българите, сочат данните на НСИ. Колкото „по-образовано” е едно лице, толкова по-голяма е вероятността да се самообучава, разкрива изследването. Една четвърт от висшистите (24.7%) са участвали в някакъв вид самостоятелно обучение, докато делът на тези с основно или по-ниско образование е една 4%. Най-популярната форма за самообучение е чрез използването на компютър (интернет).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 13 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 13 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 14 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 16 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години