събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10979 прочитания

  Човек учи цял живот! А българите?

  Едва 7% от българите се интересуват от допълнително образование и обучение, показва изследване на НСИ
  26 септември 2012, 14:50 a+ a- a

  Който учи, ще сполучи! Това гласи известна поговорка. Ученето обаче не се ограничава само до училището и университета. Придобиването на нови знания и умения ни прави по-конкурентни и по-гъвкави на пазара на труда. Това е от полза и за постигането на устойчив икономически растеж.

  Как обаче учат българите? Това разкрива проучване на Националния статистически институт (НСИ), което се прави за втори път след пилотното изследване през 2007.

  От данните на НСИ става ясно, че едва 7.4% от българите в активна трудова възраст 25-64 години са потърсили информация относно възможностите за образование и обучение през последната година.

  Жените са били по-активни от мъжете в търсенето на такава информация, разкрива проучването. От повишаване на знанията и уменията се интересува и всеки седми българин от най-младата възрастова група (25 - 34 години). Заинтересован да продължи обучението си е и всеки шести висшист у нас.

  Резултатите от изследването обаче сочат съществено намаляване на интереса към допълнително обучение и образование в сравнение с 2007 – от 36.4% преди пет години на 26% през 2011. Причините за това са свързани с икономическа криза и спада на заетостта в България.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Ученето през целия живот има три основни форми - формално образование и обучение, неформално обучение и самостоятелно обучение.

  Данните на НСИ сочат, че по-възрастните българи попадат на ученическата или на студентската скамейка много по-рядко в системата на формалното образование и обучение.

  Всеки четвърти българин е участвал в поне едно неформално обучение през последните 12 месеца, става ясно от изследването. За по-голямата част от хората неформалното обучение е свързано с работата и придобиването на възможности за професионално развитие. Над една трета от заетите (37.3%) са участвали в поне една форма на неформално обучение.

  Самостоятелно през последната година у нас са се обучавали 12% от българите, сочат данните на НСИ. Колкото „по-образовано” е едно лице, толкова по-голяма е вероятността да се самообучава, разкрива изследването. Една четвърт от висшистите (24.7%) са участвали в някакъв вид самостоятелно обучение, докато делът на тези с основно или по-ниско образование е една 4%. Най-популярната форма за самообучение е чрез използването на компютър (интернет).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.