петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5766 прочитания

    Американската R3 открива 100 работни места у нас, до 100 нарастват и служителите на INDUSTRIA

    За плановете на двете компании у нас – Петко Карамочев, управител на INDUSTRIA и на българския офис на R3, пред Economy.bg
    14 юни 2022, 16:50 a+ a- a

    Базираната в Ню Йорк блокчейн компания R3 обяви наскоро, че открива първия си R&D център в Източна Европа в България. Екипът в София ще работи с инженерите на R3 в Лондон, Дъблин, Ню Йорк и Сингапур. Хъбът е в партньорство с базирания в Обединеното кралство доставчик на DLT решения INDUSTRIA, който ще отговаря за наемането и популяризирането на първоначалните работни места. Управител на българския офис на R3 е Петко Карамочев, който съчетава ролята с настоящата си на изпълнителен директор на софтуерната компания INDUSTRIA.

    За плановете на двете компании у нас, ще вървят ли към сливане и какви са тенденциите при блокчейн в момента – тези и други въпроси коментирахме с Петко Карамочев, управител на INDUSTRIA и на българския офис на R3.

    Петко, как се стигна до решението R3 да открие офис в България?
    Стигна се на база на доброто партньорство между R3 и INDUSTRIA в продължение на 4 – 5 години и очакванията, че ще успеем да привлечем необходимия талант, който да работи в България за нашата кауза.

    Сред кои други локации беше избрана София и какво натежа най-много за избора?
    Натежаха няколко неща. Едното е доброто партньорство между R3 и INDUSTRIA. Това е основният, решаващият фактор. А иначе преди това бяха разглеждани други дестинации. R3 направиха първо офис в Дъблин, но се оказа доста скъпа дестинация. Затова беше преценено, че София и България носят едновременно големи ползи на една относително добра цена.

    Каква е инвестицията в офиса?
    Инвестиция в десетки милиони, но не мога да споделя конкретно число.

    Къде ще бъде офисът?
    Ще бъде в района на НДК.

    Колко хора ще бъдат наети?
    За момента 50 и още 50.

    Има ли вече хора, които работят?
    Има вече няколко.

    Докога планирате да привлечете тези 50 души?
    До края на годината вярвам, че ще успеем да привлечем около 50 души. Останалите 50 за следващата година или половин година.

    Какъв тип специалисти ще търсите?
    Всякакви. Основно търсим разширяване на потенциала откъм инженеринг, но ще има хора и от маркетинг и други сфери, включително продуктов мениджър.

    По какви проекти ще работи екипът у нас?
    Екипите в София ще бъдат отражение на екипите в Лондон. Те ще продължат разработването на трите продуктови линии. Едната продуктова линия е Corda. Това e Distributed Ledger Technology. Втората продуктова линия, в която вече има хора, които работят, се нарича Conclave. Това е Confidential Computing. Ще имаме хора и в т.нар. Professional Services. А отделно извън това INDUSTRIA разработва продукти, свързани със Central Bank Digital Currencies, т.е. валути, издавани от централни банки, търговски финанси и smart legal contracts. Ще търсим хора и за тези позиции.

    Каква е стратегията Ви за привличане на нови таланти? Нашият пазар на труда е доста предизвикателен.
    От гледна точка на качество на кода смятам, че сме номер 1 или номер 3 на компаниите, които могат да предложат работа в България.

    Какъв модел на работа ще следвате?
    Хибриден. Няколко дни в седмицата ще бъдат присъствени, а другата част от вкъщи. Много сме гъвкави спрямо хората, така че да предложим добро място за работа. Но има дни, в които човек трябва да е в офиса.

    Вие ще сте управител на офиса у нас. Как ще съчетавате тази роля с позицията Ви на изпълнителен директор на INDUSTRIA? Не се ли конкурират двете компании?
    В никакъв случай. Ние се допълваме, което е точно обратното на конкуренция. INDUSTRIA разработва продукти върху платформата на R3. И това, че имаме толкова хубав достъп до нещата, които се случват в кухнята ни и възможността да променяме нещата, ни поставя в много добра позиция. Имаме конкурентно предимство, не губим.

    Казахте, че двете компании се допълват. Може ли да се очаква в някакъв момент сливане между вас?
    Не го отхвърлям на някакъв етап, напълно е възможно.

    INDUSTRIA е една от компаниите у нас, които разработват Европейската блокчейн инфраструктура. На какъв етап сте в момента? Какви услуги разработвате?
    На етап електронна идентичност. Това е един от потребителските сценарии, които разработваме. Много се радвам, че имаме добри партньори в лицето на Recheck, LimeChain. Доц. Петко Русков от Софийския университет също страшно ни помага. Така че събрахме доста добър екип.

    Кога би могла да стане факт електронната идентичност?
    До края на проекта мисля, че има още може би една година. В рамките на този проектен период смятам, че ще успеем да доставим продукт, който може да бъде „докоснат от потребителите“. Така че 2023 някъде.

    По отношение на INDUSTRIA планирате ли също разрастване на екипа?
    Планираме доста сериозно разрастване. И в момента търсим активно хора не само в България, но и в други дестинации, тъй като у нас е трудно да се намерят кадри за всички позиции.

    Колко работни места планирате да откриете?
    Вярвам, че около 100 души ще бъде екипът на R3 в България и около 100 – този на INDUSTRIA.

    В момента колко сте в INDUSTRIA?
    В момента сме около 50 души.

    Казахте, че ще търсите кадри извън България. Планирате да откриете офис в чужбина ли?
    Да, скоро ще анонсираме, че планираме да открием офис в Кавказкия регион.

    Имате ли сред колегите си българи завърнали се от чужбина?
    Имаме няколко души в нашата компания, завърнали се от чужбина. Имаме и служители българи, работещи от Индонезия, от Словения, от Лондон и т.н. Много сме пръснати.

    Какви са тенденциите при блокчейн в момента?
    От гледна точка на криптовалутите – да, ще останат, най-вероятно ще ги има. Твърде е голям броят на публичните вериги. Твърде много са криптовалути. Най-вероятно няма да оцелеят всички. И това е напълно нормално. От гледна точка на корпоративен или permissioned блокчейн – т.е. нещата, които ние правим, основните тенденции, смятам, че INDUSTRIA много добре ги следва, това са търговски финанси, валути, издавани от централни банки, и smart legal contracts. Ние обръщаме правен текст в наистина „умни“ договори, които са хем валидни пред съда, хем са доста smart.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Индустрия Технолъджи ООД в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 23 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 41 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 57 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research