петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5726 прочитания

    GlobalFoundries: За 3 години удвоихме екипа в София, до 2 години добавяме още 100 души

    Успяваме да привлечем както българи от чужбина, така и чужденци към екипа си – Добромир Гайдаджиев, изпълнителен директор на GlobalFoundries България, пред Economy.bg
    23 юни 2022, 13:04 a+ a- a

    Водещият американски производител на чипове GlobalFoundries обяви, че увеличава екипа си от разработчици в София. В момент, в който търсенето на полупроводникови интегрални схеми отбелязва значителен ръст в цял свят, екипът на развойния център на компанията у нас нараства до 250 души, с перспективата те да станат 350 в следващите 2 години. Специалистите в София разработват решения с приложение в мобилните комуникации, автомобилната, медицинската, отбранителната и други индустрии.
    GF придобива през 2019 звеното по микроелектроника от 125 души на местния ИТ лидер „Смартком“. Оттогава GlobalFoundries е разширила обхвата на работа на екипа и участва в почти всички аспекти от процеса по разработка на технологии за производство на интегрални схеми.

    Какви са плановете на компанията за развойния център в София, може ли да се очаква откриване на производство у нас, как недостигът на чипове се отразява на бизнеса на компанията, какво влияние ще окаже Законът за чиповете на ЕС на плановете на фирмата – тези и други въпроси коментирахме с Добромир Гайдаджиев, изпълнителен директор на GlobalFoundries България.

    Добромир, GF присъства в България от 2019. Каква е равносметката за този период? Доволни ли сте от инвестицията си тук?
    GlobalFoundries България беше основана през 2019. Според мен всичко се развива повече от добре. За период от почти 3 години успяхме да удвоим екипа, като в същото време добавихме и нови мисии към това, което се прави в София. Работим добре с университетите по програмите за обучение, а и за да има добре подготвени кадри. Мисля, че инвестицията се оправда повече от достатъчно.

    Обявихте разширяване на развойния си център в София. В какво се изразява то? Добавяте повече функции или още колеги?
    И двете. Светът на микроелектрониката е доста динамичен. Често се появяват нови технологии със собствени предизвикателства, които налагат да се решават различни технологични проблеми и хората трябва постоянно да учат. Налага се и да има повече специалисти, които да работят в развойните центрове, за да отговорят на предизвикателствата. Така че, от една страна, става дума за добавяне на хора. От друга страна, за разрастване на различните задачи, които изпълняват. Основната част от екипа тук е технически, т.е. той участва в разработката на технологиите за интегрални схеми. Имаме и няколко екипа, които се занимават с подбор на кадри не само за локалния пазар, но и глобално за фирмата. Имаме и няколко съпорт екипа за поддръжка на клиенти, които също се разрастват, защото часовата зона е много подходяща, за да покрива Азия и Европа.

    Какво налага разширяването на развойния център в София? Имат Ви повече доверие вече, че може да се справите с повече функции ли?
    Мисля, че доверието доста отдавна го спечелихме. Още преди GlobalFoundries да придобие локалния екип тук, ние доста дълго време работихме за тях. Но България вече е позната като дестинация, където има добре подготвени кадри. Екипът е стабилен, колегите се справят много добре и това е разпознато от другите локации във фирмата. Това допринесе за нашето разрастване.

    Колко служители имате в момента и колко нови работни места ще откриете?
    В момента имаме около 250 души. Това включва и стажантската програма, която много ни помага в процеса на подготовка на хора. Защото това, което правим, е доста специфично. И въпреки добрите програми, които съществуват в университетите, все пак спецификата на работата ни предполага, че трябва да се добавят още знания, т.е. колегите да минат през такава стажантска програма. И със стажантите в момента сме около 250 души. Плановете са в следващите 2 години екипът да достигне до 320 – 350 души.
    Стажантите ще са между 10 и 20, така че основната част от екипа е от инженери. Без стажантите в момента сме някъде около 230 и би трябвало да станем 320 – 340 души.

    Наистина това, което правите, е много сложно и на много високо ниво. Освен стажантската програма как успявате да намерите кадри? Нашият пазар на труда е доста предизвикателен. Каква е Вашата стратегия за привличане и задържане на таланти?
    Фирмата е една от петте големи фабрики за производство на интегрални схеми в света. Тези фирми произвеждат повече от 90% от всички интегрални схеми в света. И въпреки че може би като марка не е така известна на крайните потребители, всъщност сме доста разпознаваеми в света на електрониката. Затова успяваме да привлечем и доста колеги от чужбина. Вече имаме може би 20 души от страни като Мексико, Бразилия, САЩ, Канада и от околните страни. Така че успяваме да привлечем и колеги от чужбина. Това според мен е тенденция, която трябва да се засилва в България, защото има все повече проекти и фирмите се разрастват. Знаете, имаме демографска криза, така че трудно ще поемем всички тези проекти. Стандартът на живот все пак е достатъчно голям, така че да можем да привличаме и чуждестранни студенти и хора от други страни в нашите фирми. Надявам се тази тенденция да се засилва не само при нас, но и в другите компании. Това е от една страна, но основно наистина разчитаме на стажантската програма. Много често колеги от екипа препоръчват свои приятели и познати, а и имаме вътрешно обучение.

    Имате ли сред служителите си българи, завърнали се от чужбина?
    Има доста, да. Освен тези между 15 и 20 колеги от други страни имаме малко повече служители, завършили в Австрия, в Англия, в Германия, които са се върнали и в момента работят при нас. Голяма част от тях са с докторски степени или магистри по електроника, по изкуствен интелект, програмиране.

    От кои сектори са основните клиенти на компанията?
    Фирмата произвежда чипове на практика за целия спектър от електронни решения. Автомобилната индустрия е доста застъпена. Телефони и wifi мрежи – голяма част от клиентите идват от този сектор. Също и от авиокосмическата индустрия. За съжаление, не можем да говорим с имена на конкретни клиенти, но на практика от целия спектър на чипове – от потребителска до автомобилна електроника.

    Как недостигът на чипове се отразява на Вашия бизнес? Как отговаряте на нарасналото търсене?
    Добре се отразява. Фирмата се разширява и наскоро обявихме втори модул на фабриката в Сингапур, т.е. имаме удвояване на капацитета там. В Дрезден също се увеличава капацитет.

    Би ли могло да се открие производство в България в даден момент?
    Решението за това е доста сложно, защото инвестицията в една нова фабрика е между 5 и 15 милиарда долара. И въпросът е малко като при АЕЦ – ако се направи нов реактор в Козлодуй, по-голямата част от инфраструктурата вече е там. Тоест няколко милиарда вече са инвестирани в далекопроводи, в самата площадка, в системи за сигурност и т. н. И е по-малка инвестицията да се разшири производството там, където вече съществува. Така че за момента е много по-изгодно разширението да се случва в точките, които вече съществуват. Ще видим какво крие бъдещето. Продължаваме да имаме такива надежди.

    Докога очаквате недостигът на чипове да продължи?
    Трудно е да се каже. Някои експерти твърдят, че към края на годината ще видим малко подобрение в ситуацията. Други казват, че поне още 3 години ще има силен недостиг на чипове. При всички положения моделът, който GlobalFoundries следва, е да има дългосрочни споразумения с по-големите си клиенти, така че да може дългосрочно да предвижда натоварването си във фабриките. И така много внимателно преценява кога и как трябва да разшири капацитета на съответните фабрики.

    Как Законът за чиповете на ЕС ще се отрази на бизнеса Ви?
    Ще помогне Европа да стане по-конкурентоспособна, защото в момента сме доста изоставащи като регион спрямо Азия и САЩ, особено спрямо Азия в разработката на технологии и производството им, а спрямо САЩ е в проектирането на интегрални схеми.

    Реалистично ли е до 2030 20% от производството на чипове в света да се реализира в Европа, каквато е целта на ЕС?
    Не мисля, че е утопия, но трябва да бъде направено много правилно. Моделът, по който се финансират отделните звена – дали ще са фабрики, дали ще са дизайн бюра, трябва да е правилно подбран, така че наистина да стимулира иновациите и растежа. Защото понякога някои проекти се израждат в по-бюрократични, т.е. има повече бюрокрация и няма ясни измерители на това как върви даден проект и съответно не се получават съвсем нещата. Времето ще покаже. Не е невъзможно, но САЩ и Азия имат подобни програми и се опитват да направят същото, така че конкуренцията е голяма. Финансирането не е малко. Но много внимателно трябва да се разпределят тези средства и да се следят резултатите. Като трябва да се изисква и участие от съответните фирми.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на GLOBALFOUNDRIES Bulgaria EAD в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове