събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1837 прочитания

  Въвеждаме „Бърза писта“ за разрешение за пребиваване и работа у нас

  Механизмът ще позволи висококвалифицирани специалисти от трети държави да получат „Синя карта на ЕС“ в рамките на 4 седмици от подаване на заявлението към Дирекция Миграция
  08 юли 2022, 14:23 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Министерството на иновациите и растежа въвежда т.нар. „бърза писта“ за обработка и издаване на разрешение за пребиваване и работа тип „Синя карта на ЕС“. 

  Идеята на новия механизъм е да позволи висококвалифицираните специалисти, които са граждани на трети държави да получат „Синя карта на ЕС“ в рамките на 4 седмици от подаване на заявлението към Дирекция Миграция, обяснява Невена Ковачева, Съдружник „Данъци, Глобална мобилност“ в EY.

  Ускореният механизъм се отнася за работодатели, които произвеждат продукти с висока добавена стойност за икономиката ни. Към момента няма специфични критерии за оценка, кой бизнес ще може да се възползва от механизма, а единствено има индикация, че компанията работодател следва да извършва високотехнологична дейност. Особеност на механизма е, че ще бъде приложим при издаване на „Синя карта на ЕС“ на групи от минимум 10 служители.

  По информация от Министерството към момента механизмът е приложим най-вече за случаи, които са свързани с войната в Украйна. Всички условия, на които трябва да отговарят кандидатите, остават непроменени. Практическите аспекти на механизма са все още неясни и поради това EY България следи за новини от Дирекция Миграция - компетентният орган за подаване на заявленията за пребиваване и работа. 

  Работодателите, желаещи да привлекат служители от трети страни към България, следва да стартират процедурата за обработка и издаване на разрешението за работа и пребиваване, като предоставят информация по електронен път до Министерството на иновациите и растежа поне 2 дни преди подаването на заявленията и необходимите документи в Дирекция Миграция към МВР. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 2 дни
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 2 дни
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 2 дни
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 2 дни
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица