вторник, 28 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9109 прочитания

  Задава ли се спад на цените на имотите у нас?

  Търсенето на имоти вече се изравни с предлагането, част от купувачите започнаха да се отдръпват, коментираха експерти
  12 юли 2022, 15:48 a+ a- a

  сн: Economy.bg

  През последните няколко месеца търсеното на имоти у нас се е изравнило с предлагането. Това подчерта Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес", по време на дискусия за пазара на недвижими имоти в България. "Това означава, че следващите няколко месеца ще има застой на сделките и съответно застой на цените. Ако търсенето започне да намалява още, ще има спад на сделките и плавен спад на цените", допълни Тенекеджиева.

  По думите й някои от имотите напр. в непредпочитани райони и старите сгради вече са достигнали ценовия връх. Тези имоти вече няма накъде да растат. В момента предлагането е равно на търсенето и купувачите започват да избират, допълни експерта.

  Според Антон Андонов - изпълнителен директор на "ЕРА България", цените на имотите през първото тримесечие на 2022 отчитат ръст с около 12% спрямо година по-рано. "Измерено през инфлацията обаче цените намаляват с около 1% в реално изражение", коментира той.

  Андонов счита, че в дългосрочен план цените на имотите ще продължат да растат. Сред причините той изтъкна фактът, че българите като цяло живеят в по-пренаселени имоти и искат  да имат повече пространство. Освен това по думите му доходите у нас ще продължат да растат, за да настигнат европейските. "Най-важен фактор, който в момента движи пазара нагоре, е високата инфлация. Това кара спестителите да защитят парите си, като инвестират в имоти".

  От своя страна Борислав Гостев, ръководител "Управление на търговски партньори" в ОББ, отбеляза, че ако се говори за периода до септември тази година, се очаква ръстът на цените да продължи с още около 5%. За последното тримесечие на тази година очакванията на Гостев са платото на цените да продължи и след Нова година да наблюдаваме първите корекции на цените на имотите. По думите му имотите стават все по-малко достъпни, особено за клиентите с по-скромни доходи. Той счита, че имотите са били по-достъпни през 2019 и началото на 2020, отколкото са в момента. Според него има нарастване на доходите, но то не е толкова голямо, колкото е ръстът на цените на имотите. За последните 3 години има 40% ръст на цените на имотите, което е твърде бързо нарастване, подчерта Гостев.

  Тенекеджиева коментира, че в момента почти няма имот под 100 000 евро. Това е средната цена на която в момента основно се търсят имоти. По думите й преди няколко години за 1 имот е имало 3-ма купувачи, а през последните няколко месеца вече има само 1 купувач за 1 имот и не се знае какво ще се случи оттук нататък.

  Андонов припомни, че пикът в броя на сделките с недвижими имоти в България е бил през 2007, когато сделките са около 330 000, след това те са средно по около 220 000, а за 2021 са 235 000. "Нормално е броят на сделките да спре да расте при значителния ръст на цените, основно първото и второто тримесечие тази година заради войната в Украйна. Стана много голяма несигурността в строителния бранш". В доплънение, очакванията за повишаването на цените на строителни материали е накарало част от строителните предприемачи или да повишат рязко цените или да се оттеглят от пазара и да продават, когато имат ясна себестойност, допълни Андонов. Към този фактор се добавя и високата инфлация, която накара хората със спестявания да излязат на пазара на недвижими имоти в търсене на защита на парите си.

  По думите му за 6 години до 2021 цените в България средно са поскъпнали с 46%, а в Европа - с 40%. За първото тримесечие на тази година в реално изражение, изчистено от инфлацията, само 4 страни в Европа имат спад на цените на имотите и една от тях е България, което означава, че инфлацията е по-висока от ръста на цените с около 1,5%.

  Тенекеджиева отбеляза, че в момента вече има  купувачи, които смятат, че цените са твърде високи и които си казват: "Стига. Това ми е лимита. Не мога да дам повече!". Това означава, че ще има отдръпване на купувачите. "Още само при заговаряне за увеличаване на лихвите по ипотечните кредити купувачите с много малко или почти никакви спестявания вече изчезнаха от пазара, като търсещи, т.е. 20% от купувачите вече ги няма".

  Според Гостев нивата на цените на имотите вече не са особено здравословни, като се доближават нездравословни нива.

  Андонов подчерта, че интересът към старото строителство в момента изпреварва този към новото, защото има недостиг на жилища. Според него уравновесяване на търсенето и предлагането ще има, когато може да се избира между ново и старо. Тенекеджиева допълни, че в момента търсенето на ново строителство е 30% спрямо старото.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 2 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 3 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 7 часа
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион
  преди 1 ден
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 1 ден
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.