сряда, 17 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2009 прочитания

    Карго дроновете на българската "Дронамикс" ще се произвеждат в Германия

    Очаква се те да започнат обслужване на търговски маршрути в Европа през 2023
    13 септември 2022, 13:45 a+ a- a

    сн: БФБ

    Българската "Дронамикс", която разработва товарни дронове, днес обяви стратегическо производствено партньорство с Cotesa, европейски производител на висококачествени компоненти за аерокосмически и автомобилни компании.

    Споразумението ще осигури производството на товарните дронове разработени от "Дронамикс", които се очаква да започнат обслужване на търговски маршрути в Европа през 2023 г.

    "Дронамикс" наскоро стана първата дрон-компания за превоз на товари, която получи европейски лиценз.

    "Черният Лебед" -дронът разработка на "Дронамикс", който може да носи 350 кг на разстояние до 2500 км, ще се произвежда в заводите на Cotesa в Германия.

    „Радваме се, че имаме производствен партньор като Cotesa. Това споразумение за производство на Черния Лебед в тяхното съоръжение в Германия подкрепя очакваното начало на търговските операции на "Дронамикс", с амбицията да стане първата карго дрон-авиокомпания на континента през следващата година.“ , подчерта Свилен Рангелов, главен изпълнителен директор и съосновател на "Дронамикс".

    Кристиан Барч, главен изпълнителен директор на COTESA, каза: „COTESA се гордее, че е партньор на "Дронамикс" и ще бъде част от следващата стъпка в развитието им. Въз основа на нашия дългогодишен опит и компетентност в производството на компоненти за гражданската авиация, COTESA е в добра позиция да си партнира с новатор във въздушната мобилност като Dronamics.“

    "Дронамикс" е водещ разработчик и оператор на големи дронове с голям обсег, създадени специално за товари. Техният Black Swan може да пренесе 350 кг на разстояние до 2500 км, което позволява доставка в същия ден на много дълги разстояния за различни индустрии, от фармацевтична до хранителна, от електронна търговия до резервни части. Дронът може да работи с до 60% по-ниски емисии от алтернативните видове транспорт, включително въздушен товарен транспорт.

    Бързо разрастващият се екип на компанията включва някои от най-добрите световни авиокосмически и логистични експерти и е първата в Европа лицензирана карго дрон-авиокомпания.

    "Дронамикс" е носител на множество награди за иновации и е първият стратегически партньор на IATA за дронове в световен мащаб.

    COTESA е водещ производител на висококачествени компоненти от композитни влакна за авиационното и автомобилното инженерство. На три места с повече от 400 служители, COTESA разработва и произвежда персонализирани решения за компоненти и възли. COTESA се фокусира върху сложни CFRP компоненти като профили и усилващи елементи, многоизмерни GRP сандвич структури и хибридни компоненти като задвижващи валове.

    Повече за плановете на българската компания вижте какво сподели в интервюто пред Economy.bg Свилен Рангелов, главен изпълнителен директор и съосновател на "Дронамикс" тук.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 11 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 12 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 13 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 16 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ