четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4975 прочитания

    Евронадзор за банките от 2013

    Европейските лидери се договориха за създаването на единен банков регулатор от догодина
    19 октомври 2012, 11:32 a+ a- a

    Първа стъпка към създаването на единен банков надзор в еврозоната направиха лидерите на Европейския съюз на среща на върха в Брюксел. Те се договориха до края на годината да постигнат решение за поетапното установяване през 2013 на контрол върху 6000 банки от еврозоната от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Банковият надзор се счита за ключов етап от стратегията за излизане от дълговата криза в Европа.

    „Ще работим за финализирането на правната рамка за банковия надзор до края на годината”, подчерта председателят на Европейската комисия Жозе Барозу. „Регулаторът ще може да упражнява контрол по отношение на всяка банка в еврозоната. При желание страните извън еврозоната също ще могат да се присъединят към механизма”, допълни Барозу.

    „Единният надзорен механизъм може да започне да действа от 2013”, коментира президентът на ЕС Херман Ван Ромпой.

    Всички 6000 банки в еврозоната ще преминат постепенно под контрола на ЕЦБ до 2014, посочва агенция Reuters. Първи под надзора на ЕЦБ трябва да минат банките, получили спасителна помощ.

    Едва когато банковият надзор стане ефективен, ще е възможно Европейският спасителен фонд да рекапитализира директно банките в еврозоната. Този въпрос засяга най-много Испания, чиито банки се нуждаят от капиталова инжекция в размер на близо 60 млрд. евро, отбеляза Financial Times.

    Франция настояваше директната рекапитализация да се случи по-бързо. Германия обаче предупреди да не се прибързва.

    Каква е позицията на България относно присъединяването към банковия надзор, все още е неясно. През септември управителят на БНБ Иван Искров коментира, че страната ни няма намерение да се включва в банковия съюз. На друго мнение обаче беше финансовият министър Симеон Дянков, който заяви, че България подкрепя идеята за общ банков съюз.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 36 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 54 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 1 час
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните