понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3249 прочитания

  Австрия отново е най-големият инвеститор в България

  Да очакваме ли нови австрийски инвестиции и от кои сектори – новият посланик на Австрия в София – Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, пред Economy.bg
  15 ноември 2022, 09:39 a+ a- a

  Н. Пр. Андреа Икич-Бьом
  Снимка: Федерално министерство за европейски и международни въпроси на Австрия /Михаел Грубер

  Близо 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании, които развиват своя бизнес в почти всички сектори. Това обяви преди дни министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. По думите му общо 350 австрийски компании до момента са инвестирали в страната ни 4,6 млрд. евро. През миналата година износът ни към Австрия расте с 36%, а стокообменът е близо 1,9 млрд. евро.

  Кои са предизвикателствата пред австрийските компании у нас и в кои сектори има потенциал за нови инвестиции, атрактивна ли е Австрия за българските инвеститори, подкрепя ли Австрия присъединяването на България към Шенген и еврозоната – тези и други въпроси коментирахме с Н. Пр. Андреа Икич-Бьом.

  От октомври тази година Андреа Икич-Бьом е посланик на Австрия в София. Дипломатическата ѝ кариера започва през 1994, като заема високи длъжности в австрийското Министерство на външните работи. През 2011 става посланик в Хърватия, а през 2015 – в Гърция. През 2019 се завръща във Външно министерство на Австрия като ръководител на отдел „Структурни въпроси и човешки ресурси“. Завършила е романистика, англицистика и американистика във Виена, както и 2-годишен курс в Дипломатическата академия във Виена. Икич-Бьом говори английски, френски и хърватски език и има основни познания по гръцки, италиански и испански език.

  снимка: Ромео Чолаков

  Ваше Превъзходителство, първо искам да Ви поздравя за назначението като посланик в България. С какви чувства и очаквания пристигнахте в София?
  Пристигнах в София с голяма радост. Имах честта и удоволствието вече да бъда посланик в Хърватия (2011 – 2015) и Гърция (2015 – 2019). От много години имам голям интерес към Централна, Източна и Югоизточна Европа. Очаквам, че в страна като България, толкова приятелски свързана с Австрия, мога да допринеса за по-нататъшното укрепване на нашите вече отлични двустранни отношения. Допълнителното развитие на нашите икономически отношения е един от най-важните приоритети.

  Как оценявате развитието на австрийско-българските икономически отношения?
  Икономическите ни връзки винаги са били много тесни. Австрийски компании са били активни тук още преди промените и падането на комунизма. За щастие, износът на стоки процъфтява и в двете посоки, като се увеличава с повече от 30% между януари и юли 2022 – въпреки че това отчасти също се дължи на инфлацията, но тенденцията е ясна. Днес Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор. Според данните от януари до август 2022 австрийските инвестиции дори заемат първо място – много радостен резултат!

  С какви предизвикателства се сблъскват австрийските компании в България?
  Беше направено проучване сред австрийски инвеститори през есента на 2021. Първите 3 регулаторни въпроса, посочени от тях като първостепенни при оценката на България като място за инвестиции, са: борбата с корупцията, политическата стабилност и предвидимостта на икономическата политика. Топ 3 теми, свързани с пазара, бяха уменията на работната сила, наличието на кадри и инфраструктурата. Напоследък все по-актуален е и въпросът със суровините, особено дървото. Важни грижи за инвеститорите тук са също ефективната администрация и високото технологично ниво в хармония с опазването на околната среда.

  В кои сектори има потенциал за повишаване на австрийските инвестиции у нас?
  Много сектори вече имат силно австрийско присъствие. Благодарение на еврофинансирането има средства за изграждане на пътища. Следователно има допълнителен потенциал, преди всичко в строителния сектор, още повече, че австрийските компании разполагат с подходяща технология, ценени са за тяхното качество и са известни като добри работодатели. Има потенциал и за фирми доставчици в областта на металообработката за машиностроенето. Селскостопанският сектор също би бил интересен.

  Можем ли да очакваме скоро нови австрийски инвестиции? В кои сектори?
  Австрийски компании от всички области редовно оценяват България заедно с други страни от региона. Конкуренцията е жестока и надхвърля региона, а компаниите търсят най-атрактивната локация. Те отиват там, където стимулите за инвестиране са най-големи и където не съществуват пречки или са лесни за преодоляване.
  Австрийските компании в момента са най-склонни да инвестират в сектора на услугите в България. Но нека не разглеждаме само броя на новите инвестиции. Изключително радостно е, че съществуващите австрийски инвеститори също редовно увеличават своите инвестиции. Доброто отношение към инвеститорите, които вече са активни на пазара, е най-добрата реклама за една бизнес локация.
  Между другото, в Австрия има отделни агенции за чуждестранни инвестиции: Austrian Business Agency или Vienna Business Agency, които също подкрепят и консултират чуждите инвеститори, стъпили в страната.

  Много германски компании обмислят да върнат части от производството обратно от Азия към Европа. Има ли такава тенденция и в Австрия? И България в полезрението на австрийските инвеститори ли е?
  Честно казано, не наблюдаваме тази тенденция. Не знаем за релокиране на компании от Азия и поне не на австрийски фирми, които да мога да спомена.

  Бихте ли посъветвали австрийска компания да инвестира днес в България?
  Разбира се, радваме се на всеки австрийски инвеститор в България. Току-що се запознах с още една компания, която съвсем наскоро отвори базата си в България.
  Най-важният съвет би бил като австрийска компания да дефинирате много точно целта си. Това, което инвеститорите търсят преди всичко, са подходяща работна ръка и умения, както и пътна инфраструктура – тогава могат да се привлекат инвестиции и в по-отдалечени райони.

  А Австрия атрактивна ли е за българските инвеститори?
  Да, по много причини. Има публично финансиране (пряко и косвено) за научноизследователска и развойна дейност, проактивна „бизнес дипломация“ чрез над 100 дипломатически представителства и над 100 офиса на ADVANTAGE AUSTRIA, както и високо качество на квалифицирани работници. Гаранция за това е и „дуалното обучение“ – проект, който също изпълняваме съвместно с нашите партньори в България. По този начин Австрия изпълнява функцията на своеобразен мост в двете посоки, преди всичко към Западна Европа и отвъд океана. Трябва да се спомене и политическата стабилност, покупателната способност на населението и правната сигурност.
  Наскоро българска индустриална компания дори откри производствена база в Австрия.

  Подкрепя ли Австрия присъединяването на България към Шенген и еврозоната?
  Да, желаем успех на България и в двете сфери, разбира се, техническите изисквания трябва да бъдат изпълнени. Но виждаме и приветстваме факта, че България е положила или полага огромни усилия и в двете области. Преди всичко опазването на българската външна граница на Шенген е от голямо значение за нас, за да ограничим максимално нелегалната миграция.

  Били сте посланик в Хърватия и Гърция. Познавате добре нашия регион. Какви са перспективите за присъединяване на Западните Балкани към ЕС?
  От десетилетия Австрия е активно ангажирана в приближаването на шестте страни от Западните Балкани към ЕС. Приветстваме особено факта, че беше постигнат пробив по въпроса за преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания.
  Западните Балкани се нуждаят от ясна европейска перспектива, поради което подкрепяме Босна и Херцеговина да получи статут на кандидат за членство в ЕС през декември и визовата либерализация за Косово да стане реалност.
  Следим напредъка на преговорите за присъединяване със Сърбия и Черна гора с голям интерес и също ги подкрепяме.

  Поехте длъжността в София в много напрегнат момент: войната в Украйна налага предефинирането на отношенията с Русия, а темата доминира външната политика в цяла Европа. Доколко двустранните австрийско-български отношения са повлияни от тези теми?
  В тези времена е особено важно да бъдем заедно срещу войната и да отстояваме европейските ценности. България е наш близък приятел и партньор, особено в ЕС и Югоизточна Европа – регион, на който и двете страни отделяме специално внимание.

  Какви възможности виждате за преодоляване на енергийната криза?
  Най-важните са развитието на възобновяемите енергийни източници, енергоспестяването и продължаващите усилия за диверсификация на енергийните източници. Поздравяваме България и Гърция за откриването на газовия интерконектор на 1 октомври 2022 г., който е отличен пример за успешна диверсификация. Тази връзка между България и Гърция е важна стъпка към независимостта от руския газ за България и региона и ще бъде още по-важна с изграждането на LNG терминала в Александруполис в Гърция.

  Интервю: Детелина Калфова

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 33 минути
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 2 часа
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 2 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 4 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  12 април 2024, 15:58
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски