вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2359 прочитания

    Български стартъпи ще работят по проекти на германския концерн Bosch

    2 български стартъпа в областта на Machine Learning и Extended Reality ще участват в акселераторската програма на Bosch
    17 ноември 2022, 13:24 a+ a- a

    Два са българските технологични стартъпи, които тази година за първи път ще участват в акселераторската програма за прохождащи стартъпи на Bosch - Bosch Startup Harbour. В България тя се реализира съвместно с Bosch.IO – глобалното подразделение на Група Бош за проекти от най-ново поколение в областта на Интернет на нещата (IoT), изкуствения интелект (AIoT) и дигитализацията.

    Bosch Startup Harbour дава възможност на технологични стартъпи да работят заедно с експертите на Група Бош и да получат достъп до иновации, технологии и бизнес ноу-хау, както и да допринесат за развитието на реален бизнес проект. Програмата е създадена в Германия и вече четири години се развива успешно на немския пазар, но тази година тя отвори врати и за технологични стартъпи от други страни.

    Bosch.IO започна да събира заявки от България за т.нар. Co-Innovation Track на програмата през август, като в него кандидатстваха над 20 стартъпа. Участниците преминаха през селекция, която включваше срещи с експерти на Bosch от Германия и България.

    Общо три са избраните стартъпи в това направление, чрез което Бош помага на прохождащите компании да валидират бизнес идеите си чрез съвместна работа със специалистите на групата. Два от селектираните стартъпи са български, а един е германски.

    Избраните стартъпи от България са Efemarai и QuarkXR.

    Efemarai е основана през 2021 година от Свет Пенков и Даниел Ангелов, които се познават още от гимназията, а по-късно завършват заедно и университета в Единбург. Те създават платформа за тестване и подобрение на Machine Learning (машинно обучение) модели. Мисията им е създаването на надеждно ML решение, което да решава и предотвратява проблеми в различни индустрии по-бързо и по-ефективно.

    QuarkXR е технологична компания, която работи в сферата на Аugmented Reality (добавена реалност), Virtual Reality (виртуална реалност) и Extended Reality (разширена реалност). Основана е през 2016 година и разработва изключително бърз софтуер за визуализация на големи и комплексни 3D модели в облака. Софтуерът им позволява преноса на моделите в близко до реално време към потребителите с помощта на AR/VR очила и в същото време постига висококачествено потребителско усещане. Стартъпът е официален партньор на Deutsche Telekom в сферата на 5G. QuarkXR работи още и с HTC, Nvidia и Dell.

    „Резултатите от старта на програмата в България са впечатляващи –получихме над 20 кандидатури в най-различни области на технологиите. Българските стартъпи са изключително конкурентноспособни, мотивирани и най-вече дават голяма добавена стойност чрез решенията си, които разработват. Много сме горди, че два български стартъпа ще участват в Bosch Startup Harbour. Това е страхотна възможност за тях да валидират бизнес моделите си, а за нас като Група също да подобрим и усъвършенстваме своите решения“, коментира Синиша Джукич, генерален мениджър на Bosch.IO България.

    Избраните стартъпи ще бъдат част от програмата в следващите четири месеца, като предстои да бъдат определени конкретните проекти, по които ще работят заедно с експертите на Bosch. В зависимост от постигнатите резултати, партньорството може да продължи и след завършването на програмата.

    Досега в Bosch Startup Harbour участие са взели 35 стартъпа, разпределени в 6 различни кохорти. Статистиката показва, че процентът на оцеляване на участващите в програмата стартъпи е 80% след две години.

    Bosch.IО е глобално подразделение на Група Бош за проекти от най-ново поколение в областта на Интернет на нещата (IoT), изкуствения интелект (AIoT) и дигитализацията. Компанията подпомага дигиталната трансформация на Група Бош. Към момента в Bosch.IО България работят над 240 технологични експерти с опит в целия спектър на софтуерните разработки. Компанията постоянно разширява своите компетенции, като има разнообразни проекти и продукти от embedded IoT разработки до cloud решения, предлага технологично и бизнес консултиране, UX и маркетинг, разработка на мобилни приложения, както и на цялостни решения за бизнеса и крайните клиенти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе
    преди 16 часа
    ITF Group отчита най-успешната си година до момента
    Първата финтех компания в ВЕАМ сегмента на БФБ очаква значителен ръст на бизнеса
    преди 17 часа
    BlackPeak Capital инвестира 13,3 млн. лв. в „Бианор Холдинг“
    Бианор привлече общо над 20 млн. лв. през Българска Фондова Борса
    преди 17 часа
    Инфлацията у нас падна до 3%
    НСИ отчита годишна инфлация от 3% за март, и месечна от - 0.2%
    преди 17 часа
    Salesforce преговаря за придобиването на Informatica
    Акциите на Informatica отбелязват над 40% ръст от началото на годината
    преди 18 часа
    Над 1 млн. лв. инвестира Kaufland България в каси на самообслужване
    Веригата ще въведе в експлоатация над 80 нови каси до края на годината