сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6514 прочитания

    Ще станат ли САЩ „новият Близък Изток”?

    Америка може да изпревари Саудитска Арабия по добив на нефт, прогнозират експерти
    24 октомври 2012, 16:05 a+ a- a

    Производството на петрол в САЩ расте толкова бързо, че страната скоро може да изпревари Саудитска Арабия като водещ производител на суровината, отбелязва Associated Press (АP), като цитира прогнози на американски експерти.

    Зад бума в производството стоят високите цени на петрола и новите методи за добив, които позволяват на енергийните компании да извличат петрол от шисти.

    Американското министерство на енергетиката прогнозира, че производството на петрол и други течни въглеводороди в страната ще достигне средно 11.4 млн. барела дневно следващата година. Това ще бъде рекорд за САЩ и ще приближи максимално страната до добива на Саудитска Арабия от 11.6 млн. барела.

    Наскоро Citibank прогнозира, че добивът на нефт в САЩ ще достигне 13-15 млн. барела на ден до 2020. Това ще превърне Северна Америка в „новия Близък Изток”.

    Дори и тези прогнози да се сбъднат, САЩ ще продължат да внасят голямо количество петрол, за да покрият нуждите си. Американците използват 18.7 млн. барела дневно.

    Най-силен тласък на бурното производство на петрол в САЩ дадоха новите технологии за извличане на нефт от шисти, отбелязва AP. Очаква се добивът на петрол от скалите да нарасне от 1.6 милиона барела на ден тази година до 4.2 милиона до 2020, прогнозира консултантска компания. Това означава, че до 8 години шистите ще задоволяват в по-голяма степен нуждите от петрол на света, отколкото в момента успяват основни доставчици на петрол като Иран и Канада.

    Все пак дали САЩ ще станат водещ производител на петрол в света ще зависи както от цената на петрола на световните пазари, така и от добива в Саудитска Арабия в бъдеще, коментират експертите.

    Производството на „черно злато” в Саудитска Арабия ще се запази на сегашното си равнище до 2017, прогнозира Международната агенция за енергия. Саудитският петрол обаче е евтин за добив, докато методите за добив в САЩ са много скъпи.

    Ако цената на петрола падне под 75 долара за барел, производителите в САЩ почти сигурно ще ограничат добива, посочват анализатори.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    преди 4 часа
    преди 6 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 7 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 22 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 1 ден