петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    19033 прочитания

    Windows 8. Защо Microsoft залага на радикално нова версия?

    Каква е визията за бъдещето на компанията и как технологиите ще променят живота ни, вижте Такуя Хирано, генерален мениджър на Microsoft за Централна и Източна Европа, в интервю за Economy.bg
    26 октомври 2012, 14:23 a+ a- a

    От лятото на 2011 Такуя Хирано e генерален мениджър на Microsoft за Централна и Източна Европа. Той отговаря за всички аспекти на бизнеса на компанията в 24-те държави в региона.
    Хирано се присъединява към Microsoft през 2005. Година по-късно той става генерален мениджър на Microsoft Japan.
    Преди Microsoft Хирано натрупва дълъг опит, отговаряйки за продажбите и маркетинга на Hyperion, както и работейки за Kanematsu в Силициевата долина в САЩ.
    Потърсихме г-н Хирано по повод официалното представяне на новата операционна система Windows 8.

    Защо Microsoft залага на радикално нова версия на Windows и какви са ползите за компаниите, които ще преминат към Windows 8?


    Г-н Хирано, Microsoft официално представи новата операционна система Windows 8. Кои са основните разлики между нея и предишните версии?
    Аз съм много развълнуван от пускането на Windows 8. Изпробвам го през последните 6-7 месеца като обикновен потребител. Моето лично впечатление от него с една дума е, че той е по-персонализиран. Това е една от ключовите думи. Другата е, че той е всеобхватен. Погледнете как хората ползват технологиите! Ще забележите, че те имат дигитален начин на работа от 9 до 5 часа, и дигитален лайфстайл след работа и през уикенда.
    Хората консумират дигитализираната информация по различен начин. Например в офиса те използват клавиатура и мишка, докато в личния си живот те може да не искат да носят със себе си клавиатура и да се отърват от компютъра. Вместо него те може да предпочетат да имат приятно устройство в ръцете си, което да ги свързва с приятелите и да отговаря на нуждите им. В миналото това бяха два отделни свята. Windows 8 успя обаче да обедини успешно тези две измерения.

    Защо Microsoft залага на радикално нова версия на Windows?
    Ако мисията на Бил Гейтс при стартирането на компанията в миналото е била „компютър на всяко бюро”, днес това послание вече не е валидно, защото днес всеки разполага с някакво устройство. През последните пет години средата много се промени. Като технологична компания нашата задача е да отговорим на нуждите на потребителите, но и да предложим бъдещи решения. За да постигнем това, беше нужно да представим изцяло нов интерфейс на Windows, който да балансира между работата и личния живот.

    Очаквате ли евентуална съпротива от страна на потребителите към новия интерфейс? И как бихте отговорили?
    Не бих го нарекъл съпротива. Ще се върна към моя личен опит. Когато видях за първи път интерфейса, аз бях изненадан от приятния и уникален дизайн. Отне ми около 30 минути да свикна с него и да се науча как да го ползвам. Така че не бихме могли да говорим за съпротива. В крайна сметка тук става дума за това как хората предпочитат да използват екрана. Ако някои предпочитат класическия десктоп, той все още е наличен при Windows 8. Така че има опция за преминаване от новия към класическия интерфейс.

    Какви са основните предимства за компаниите, които ще преминат към Windows 8?
    Дигиталният свят на потребителите се различава от този на компаниите и съответно те имат различни потребности. Една от тях е сигурността. Това е една от основните отговорности на IT-директорите. Windows 7 осигуряваше прекрасна защита, но новото време, поколение и среда имат все по-сериозни изисквания за гарантиране на сигурността и считам, че Windows 8 отговаря напълно на тези нужди.
    Второ, служителят иска да има избор какво устройство ще ползва за работата си, за да може да е мобилен и гъвкав. Това е особено валидно за работещите с клиенти извън офиса като застрахователните агенти например. В този смисъл интерфейс, който позволява по-лесна работа с пръсти, е за предпочитане пред опитите да напишеш нещо на клавиатурата, докато вървиш. Така че има плюсове, валидни за всички, но и такива в зависимост от типа работа.

    Windows 8 разчита на тъчскрийн дисплея вместо на традиционното Start меню. В този смисъл смятате ли, че тъчскрийн технологията ще убие мишката?
    Не мисля. Пръстите на всеки са много деликатни и точни колкото клечка за зъби. И въпреки че усещането при ползването на тъчскрийна, интерфейса и плочките на Windows 8 е много приятно, то понякога, когато използвам различните офис документи или Powerpoint, имам нужда от по-точен резултат, а за съжаление пръстите ми са твърде големи, за да бъде толкова прецизен. Затова смятам, че хората предпочитат мишката в тази ситуация. И тук пак се връщам към всеобхватния подход на Windows 8, който предлага мишка, клавиатура и интуитивен потребителски интерфейс (Natural user interface), така че да няма нужда да избираш между едното или другото, а да имаш всичко необходимо, което да използваш в различни ситуации.

    Как Microsoft вижда бъдещето си и какъв е потенциала на "облака"?

    Наскоро изпълнителният директор Стив Балмър очерта нова визия за Microsoft като „компания за устройства и услуги”. Това ли е отговорът на Microsoft на спадащите продажби на компютри?
    Не. Тук става дума по-скоро за новата бизнес и IT среда, с която ние се сблъскваме. Свидетели сме на тенденцията Big Data, която обхваща съхранението и управлението на нарастващи обеми от данни в „облака”. Става дума и затова, че хората все повече използват различни устройства в различните ситуации. Всички тези среди налагат Microsoft да предложи точните решения за потребителите като услуги под формата на „облак” и устройства, които му позволяват да организира тези обеми от данни, независимо дали това са компютри или друг тип устройства.
    И тук не става дума само за Microsoft, защото ние имаме стотици партньори, които предлагат чудесни продукти. И ние ще продължим да работим с тях, за да предложим най-добрите услуги и устройства.

    Има ли бъдеще в „облака”?
    Има много бъдеще в „облака”. Big Data е една от основните тенденции в технологиите напоследък. Обемът данни, който хорат по света генерираха през последните пет години значително надвишава информацията, генерирана през цялата история на човечеството. Вижте, хората искат да бъдат свързани помежду си и да могат да консумират информация. Те искат цялостност. И смятам, че „облакът” е това, което отговаря напълно на техните изисквания.

    Много компании обаче все още се колебаят да инвестират в „облака”. Какво бихте ги посъветвали?
    Считам, че компаниите трябва да се придържат към мисията на бизнеса си. Изискванията в банките се различават от тези в търговията на дребно. Тези в производството се различават от тези в развлекателната индустрия. И ако те имат притеснения относно базите си данни, те могат да си наемат или да си създадат сами частен облак. Ако не искат частен, могат да използват публичен облак.
    Основното предимството на облака е, че осигурява гъвкав и икономичен начин за ползване на IT решения. Но всяка компания трябва сама да прецени от какво точно има нужда от гледна точка на бизнеса й, от гледна точка на разходите, от гледна точка на сигурността. Но смятам, че това е важна тенденция, чийто потенциал рано или късно ще осъзнаят много хора.

    Пред какви предизвикателства ще изправи компаниите феноменът "consumerization of IT"?
    Смятам, че IT отделите скоро трябва да вземат решения дали да приемат или отхвърлят това явление. Но считам, че отхвърлянето на тенденцията ще става все по-трудно с всеки изминал ден.

    Ще изместят ли таблетите и смартфоните компютрите и как технологиите ще променят живота ни?

    Смятате ли, че таблетите и смартфоните могат да изместят компютрите? Много експерти коментират, че навлизаме в т.нар. "post-PC" ера?
    Не мисля. В миналото потребителят нямаше избор между различни устройства. И макар сега интересът към таблетите да расте, то компютрите ще бъдат нужни още дълго време. Защото таблетът не може да свърже едновременно дигиталния лайфстайл с начина на работата в цифрова среда. Така че хората ще продължат да ползват смартфони, таблети и компютри, защото те отговарят на различните им нужди.

    Можем ли да очакваме, че Microsoft ще разработи свой собствен смартфон, за да увеличи присъствието си в мобилния бизнес? Вие вече представихте своя първи таблет Surface.
    Таблетът Surface е резултат от интеграцията между това, което услугите и технологиите могат да предложат при наличието на добър хардуер. Но Microsoft не си е поставил за цел да предлага всичко. Това не е нашата мисия. Ние продължаваме да работим с нашите партньори и Surface е демонстрация на това, какво правим заедно.

    Как технологиите ще трансформират живота ни до 5 или 10 години?
    Технологиите ще позволят на хората да бъдат такива, каквито искат да са. Те могат да позволят на хората да реализират потенциала си, ако се използват по подходящ начин.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 46 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 1 час
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS