четвъртък, 13 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5350 прочитания

  Как стартира SAP в България?

  Историята на компанията научете от Радослав Николов, изпълнителен директор, и Петьо Петев, Chief Architect и един от първите служители на SAP Labs у нас
  16 декември 2022, 12:30 a+ a- a

  Технологичният сектор е един от най-бързоразвиващите се в България през последните години, като предлага все по-разнообразни възможности за ИТ кариера. Страната ни е както притегателна дестинация за световни технологични гиганти, които откриват свои офиси тук, така и благоприятна среда за стартиране и развитие на български компании, които днес са сред водещите работодатели в страната и продължават да разрастват екипите си. Но как започва всичко?

  В новата рубрика на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините.

  Как стартира SAP в България, научете от Радослав Николов, изпълнителен директор, и Петьо Петев, Chief Architect и един от първите служители на SAP Labs у нас.

  Как стартира SAP в България?
  РН: SAP влиза на българския пазар със своята развойна дейност през далечната 2000 година. Тогава придобива българската компания InQMy, която към този момент се занимава с разработването на т.нар. наречения Java server, базирана на Java Enterprise технологията за разработване на уеб базирани приложения.
  SAP идва в България, за да разшири своя технологичен stack, именно добавяйки един нов, модерен, популярен и доста разпространен език за програмиране, какъвто е Java, с идеята бъдещите ни бизнес приложения да се пишат на него.
  През 2002 компанията се преименува на SAP Labs България и оттогава сме част от глобалната развойна мрежа на SAP.
  Компанията идва в България, за да покрие своя технологичен gap, но остава тук и разширява над 20 пъти своята дейност в следващите години заради талантите, които намира в България, и техния голям потенциал за развитие.

  Какви бяха първите трудности?
  ПП: Предизвикателствата бяха обособени от два фактора. Първият беше това, че малка компания навлиза в голяма глобална корпорация. Имахме нужда да свикнем и да научим нови, вече установени процеси в тази голяма корпорация. От друга страна, започнахме със сравнително малък и млад екип от, така да кажем, неподготвени разработчици и мениджъри. Имахме нужда постоянно да доказваме, че можем да направим нещо и да се позиционираме. Днес вече сме признати като локация, затова че сме гъвкави, че спазваме всички стандарти, а освен това ключови продукти се разработват при нас и оперираме огромни продукти на SAP.

  С какви технологии работехте в началото?
  ПП: Работехме предимно с Java. Бяхме едни от първите специалисти в SAP в Java технологиите, не само в основното програмиране на Java, но също и в прилагането като сървърна технология – тогава т.нар. Standard Java Platform Enterprise Edition. Нашата платформа, базирана на тази стандартна технология, получи голямо разпространение сред клиентите на SAP и се използва и продава и до днес.

  Колко служители имаше компанията в началото и какви?
  ПП: В началото бяхме около 60 души, позиционирани в една малка офис сграда и няколко жилищни апартамента наоколо. Беше доста интересно. Повечето от нас бяха студенти и имахме изключително много ентусиазъм и мотивация да работим. За нас това не беше просто работа, а призвание.
  Повечето от нас още са в SAP. Аз също се гордея с това, че съм останал през всичките години в компанията. В началото бяхме предимно разработчици с няколко team лидери и няколко мениджъри, като разработчиците комбинираха в себе си различни роли. Тогава нямахме разграничения много между отделните процеси. Така че за качество и за развитие на продукта отговаряха едни и същи разработчици.

  Какво представлява компанията днес?
  РН: 22 години по-късно при нас работят над 1400 колеги, предимно фокусирани върху т.нар. облачна платформа на компанията, която има за цел разработване и интеграция на бизнес приложения. От друга страна, тя заема изключително важно място в стратегията на компанията в средносрочен и дългосрочен план.
  В последните години разширяваме дейността си в посока бизнес приложения, търсейки именно една уникална симбиоза между технологичния stack и бизнес приложенията, работещи върху него.
  Над 10 години ние сме най-големият развоен център на SAP в Югоизточна Европа. За последните повече от 3 години сме и най-бързорастящият развоен център за цяла Европа. Тоест в някакъв смисъл имаме един сериозен фокус в България като локация за разработване на платформени приложения и платформи в голямата компания.
  При нас могат да се намерят абсолютно всички роли и позиции, необходими за дефиницията и разработването на даден софтуерен продукт, започвайки от младши разработчици и стигайки до глобални лидери. Екипите използват различни технологии и програмни езици в зависимост от продукта или софтуерната услуга, която предоставят.
  През последните повече от 10 години растем с около 10% всяка година като брой колеги и съответно разширяваме все повече нашето портфолио към теми и продукти, към които ние допринасяме. За следващата година очакваме подобен ръст.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на SAP Labs Bulgaria Ltd. в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК СТАРТИРАТ КОМПАНИИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Как стартира Hitachi Solutions в България?

  Как стартира Blankfactor в България?
  Как стартира Мнемоника в България?
  Как стартира Тавекс в България? 
  Как стартира myPOS в България?
  Как стартира Kyndryl в България?
  Как стартира SoftGroup в България?
  Как стартира Konica Minolta в България?
  Как стартира Godel Technologies в България?
  Как стартира Станга в България?
  Как стартира Страйпс в България?
  Как стартира Hewlett-Packard Global Delivery Center в България?
  Как стартира „Мусала Софт“ в България?
  Как стартира „Абалта Технолоджис“ в България?
  Как стартира Progress в България?
  Как стартира „Немечек“ в България?
  Как стартира Технологичен център Комерцбанк в България?
  Как стартира SEEBURGER в България?
  Как стартира Scalefocus в България?
  Как стартира Hypoport в България?
  Как стартира Бош Инженеринг Център в България?
  Как стартира Visteon в България?
  Как стартира Acronis в България?
  Как стартира VMware в България?
  Как стартира Sensata Technologies в България?
  Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
  Как стартира Chaos в България?
  Как стартира МенторМейт в България?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  преди 8 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 9 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 12 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 13 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон