понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4077 прочитания

  България сред най-засегнатите от съкращенията в бюджета на ЕС

  Обмислят орязване на разходите с поне 50 милиарда евро
  30 октомври 2012, 12:18 a+ a- a

  България ще е сред най-засегнатите страни от планираните съкращения на бюджета на ЕС. Кипърското председателство вече предложи намаляване на бюджета за периода 2014-2020 с 50 милиарда евро, съобщи EU Observer.

  Най-силно орязването ще усетят най-бедните страни от Централна и Източна Европа, отбеляза Financial Times.

  Euractiv посочи, че предложението вероятно ще ядоса Полша и други бивши комунистически страни в ЕС, които са най-големите бенефициенти от еврофондовете.

  Планът предвижда съкращения за почти всички политики. Най-сериозно ще бъде орязано финансирането по кохезионната политика и земеделските субсидии, от които новите страни-членки се възползват най-много.

  По-рано министърът на външните работи на България Николай Младенов коментира, че страната ни ще се опита да запази сегашното равнище на отделяните суми.

  „България е страна, която има нужда от най-голямо финансиране, за да може да преодолее всичките икономически трудности, които имаме, както и социалните различия, които са се насложили в нашата страна. Общите кризисни процеси карат страните членки, които са нетни платци към бюджета на ЕС, да настояват за съкращаване на бюджета на ЕС с поне 100 милиарда евро в рамките на следващата финансова рамка. Страната ни в сегашните преговори има една основна задача - да се запази общият размер на бюджета на ЕС - така, както е предложено от Европейската комисия още през 2011 година”, посочи Младенов.

  По-малко пари са предвидени и за инфраструктура, за научни изследвания и за администрацията в евроинституциите.

  Дебатите за седемгодишната бюджетна рамка на ЕС продължават.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева