понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  973 прочитания

  Кога да очакваме да бъде въведено дигиталното евро?

  Цифровото евро трябва да допълва, а не да замества парите в брой, отбелязаха министрите на финансите на страните членки от еврозоната
  17 януари 2023, 10:11 a+ a- a

  Паскал Донаху, председател на Еврогрупата, сн: ЕС

  Еврогрупата направи равносметка на напредъка в проекта за дигитално евро. В рамките на заседанието президентът на ЕЦБ Кристин Лагард представи вариантите за дизайн и разпространение, които наскоро бяха одобрени от Управителния съвет на банката.

  В зависимост от своя дизайн, цифровото евро може да играе ключова роля в една все по-дигитализирана икономика чрез укрепване на отворената стратегическа автономия на Европейския съюз, коментират министрите на финансите на страните членки от еврозоната .

  Според тях дигиталното евро следва да допълва, а не да замества парите в брой.

  Цифровото евро следва да бъде безопасно и устойчиво, да гарантира високо ниво на поверителност, да бъде лесно и удобно за използване и широко достъпно за обществеността, включително по отношение на разходите за крайните потребители. Министрите също призоваха да се разгледат екологичните последици от дизайна на цифровото евро.

  За да успее, цифровото евро трябва да гарантира и поддържа доверието на потребителите, за което неприкосновеността на личния живот е ключово измерение и основно право.

  В същото време Еврогрупата също така счита, че дизайнът на цифрово евро трябва да отговаря на други цели, като предотвратяване на прането на пари, незаконното финансиране, укриването на данъци и гарантиране на спазването на санкциите.

  Еврогрупата също така подкрепя проучването на офлайн функционалност, която да обслужва по-широк набор от случаи на употреба и също така да допринесе за финансовото приобщаване чрез улесняване на използването от гражданите при различни сценарии.

  Цифровото евро трябва да има за цел да защити финансовата стабилност на еврозоната.

  Дигиталното евро трябва по всяко време и в цялата еврозона да бъде конвертируемо наравно с други форми на еврото, като банкноти и депозити в търговски банки.

  Очаква се през първата половина на 2023 ЕК да бъде внесено законодателно предложение за създаване на цифровото евро и ще регулира основните му характеристики. Управителният съвет на ЕЦБ ще прегледа резултата от проучвателната фаза през есента на 2023 и ще реши на тази основа дали да премине към фаза на реализация. Евентуалното издаване на цифрово евро ще дойде едва на по-късен етап и непременно ще зависи от развитието на законодателството на ЕС.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 60 минути
  JPMorgan с печалби над очакваното
  Изпълнителният директор на банката остава предпазлив в прогнозите си за икономиката
  преди 2 часа
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 3 часа
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 4 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 5 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години