събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2406 прочитания

  България има потенциал да привлече австрийски компании с интерес да изнесат производства от Азия

  Получаваме по 1500 запитвания годишно от австрийски фирми с интерес да инвестират в България – Филип Купфер, търговски съветник към посолството на Австрия, пред Economy.bg
  19 януари 2023, 11:30 a+ a- a

  Предстоят ли нови австрийски инвестиции у нас тази година, има ли шанс България да привлече австрийски компании с интерес да изнесат производства от Азия, кои сектори в страната привличат традиционно инвестиционния интерес на австрийския бизнес, какви са основните предизвикателства пред австрийските инвеститори в България, как присъединяването към еврозоната и Шенген ще се отрази на бизнес средата у нас – тези и други въпроси коментирахме с търговския съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер в рамките на представянето на резултатите от ежегодното проучване сред австрийските инвеститори в България.

  С ниво на инвестициите от над 5 млрд. евро Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България. Сред австрийските фирми са A1, ЕVN, OMV, Vienna Insurance Group – Bulstrad, Uniqa, Mondi, Kronospan, Palfinger, Wienerberger, Sportalm, Baumit и др.

  България е в Топ 30 сред външнотърговските партньори на Австрия, а в класацията на България Австрия заема 16-о място при износа и 12-о място при вноса. За 2022 външнотърговският обем (стоки и услуги) между двете страни се очаква да надвиши 3 млрд. евро.

  Г-н Купфер, ако трябва да обобщите резултатите от анкетата тази година, какви са нагласите сред австрийските инвеститори в България?
  Австрийските инвеститори в България смятат, че се сблъскват със силни насрещни ветрове. Но това, разбира се, се дължи на геополитическата ситуация, икономическите трудности, скока на цените, растящата инфлация, разходите за енергия, транспорт и суровини. Затова те смятат, че следващите 12 месеца ще бъдат доста предизвикателни. Това може би е по-скоро негативен аспект. Но тъй като самият аз съм оптимист, винаги се опитвам да намирам и положителни аспекти. Над 40% от анкетираните мениджъри казват, че настоящата ситуация ще се стабилизира, ще остане непроменена, което мисля, че е добра новина с оглед на настоящата икономическа ситуация и геополитическото развитие.

  В сравнение с миналогодишното проучване тази година къде виждате засилване на отрицателните фактори по отношение на бизнес средата у нас и къде – на положителните?
  Те остават много сходни всяка година. Компаниите виждат положителни аспекти в локацията. Но разбира се, където има светлина, има и сянка. Като положителни фактори те винаги споменават конкурентните разходи за труд и атрактивната данъчна система в България. Като негативи много компании споменават, че липсата на квалифициран персонал ще създаде големи пречки за по-нататъшния растеж. Почти 80% от анкетираните споделят това. За съжаление, при двете „C“ (бел. ред.: от английски - crime and corruption), както бих нарекъл престъпността и корупцията, според над 90% от анкетираните ще трябва да се засили борбата с тях.

  Как приемането на еврото и присъединяването към Шенген биха повлияли върху бизнес средата в България според оценката на австрийските инвеститори?
  От моите разговори с няколко австрийски инвеститори те са много положително настроени към въвеждането на еврото. Смятат, че това може да даде допълнителен тласък на местната икономика, която ще стане по-интегрирана с европейския вътрешен пазар. Имайки една и съща валута с други държави, е много по-лесно да правите бизнес заедно и да търгувате. Това е особено валидно за компаниите в производствения сектор в страната. Така че нагласите за въвеждането на еврото са много положителни.

  А по отношение на Шенген?
  Шенген е трудна тема. Австрия наложи вето на присъединяването към Шенген заради миграцията и кризата, пред които сме изправени в Австрия. Въпреки това, казано най-общо, Шенген ще има и положително въздействие върху икономиката и за австрийските инвеститори. Но бих искал да добавя, че има и политическа страна, която винаги трябва да имаме предвид. Има причини, поради които бяха взети такива решения. И благодарение на тази намеса въпросът за миграцията вече се разглежда на най-високо европейско ниво.

  Австрия е вторият най-голям инвеститор в България. Очаквате ли нови австрийски инвестиции тази година? От кои сектори?
  Да, Австрия е вторият по големина инвеститор. Над 5,2 милиарда евро е текущият обем на инвестициите в България от Австрия. Имаме над 350 компании, активни на българския пазар. Ако ме питате за нови инвестиции – да, винаги има интерес, но процесът е много дълъг, докато тези инвестиции се материализират. Но също така трябва да имаме предвид, че компании, които вече са тук в България, може да увеличат инвестициите си. Например в дървообработката има голям интерес вече години наред. Не мога да споменавам имена на фирми. Но в България има много австрийски фирми в този сектор. Има силен интерес.
  Споменахте „Кроношпан“, които преди няколко години инвестираха стотици милиони евро. Те вярват в българския пазар. Но компаниите имат нужда от определена правна рамка, за да могат да инвестират още и за да произвеждат най-качествените продукти не само за България, но и за световните пазари.

  Кои са основните сектори, които привличат инвестиционния интерес на австрийските компании у нас?
  Обикновено в офиса ни получаваме приблизително 1500 запитвания годишно от австрийски компании, което е доста. Много от тях са в областта на аутсорсинга, търсене на партньорства или дори търсене на възможности за придобиване на местни компании. Много често са в индустриалния сектор, в металообработващия сектор. Заради пандемията може би австрийските компании отправят поглед вече не само към Азия, но търсят възможности и в Европа. България като член на европейското семейство има шансове.

  Какъв е потенциалът на България като ниършоринг дестинация за австрийски компании?
  Има голям потенциал. Но трябва да се има предвид необходимостта да се адаптират някои точки в законодателството и в бизнес средата. Нещо, което може да бъде основна пречка за по-нататъшен растеж и за по-нататъшни инвестиции, е и липсата на квалифициран персонал. Наистина трябва да работите по този въпрос.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 10 часа
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 10 часа
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 10 часа
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 11 часа
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 14 часа
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI