сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3798 прочитания

    Ampeco: С инвестицията от BMW ще удвоим екипа си в България през 2023

    Оценката на фонд от този ранг e признание за бизнеса у нас и отъпква пътя за още подобни инвестиции в български стартъпи - Орлин Радев, изпълнителен директор на компанията, разработваща софтуер за зарядна инфраструктура, пред Economy.bg
    07 март 2023, 10:09 a+ a- a

    В края на януари българската компания Ampeco, която разработва платформа за управление на зарядни станции, обяви, че е привлякла финансиране в размер на 13 млн. долара в рунд от Серия А, воден от BMW i Ventures.
    Базиран в Силициевата долина, BMW i Ventures е фондът за рисков капитал на BMW Group и инвестира в иновативни и бързорастящи хардуерни и софтуерни компании в областта на транспорта, производството и логистиката.
    Ampeco e българска продуктова компания, основана през 2018 г. Тя предлага цялостно софтуерно решение за доставчиците на услуги за зареждане на електрически превозни средства, което обхваща всички случаи на употреба – зареждане на публични места, бизнес и жилищни сгради, автопаркове и др. Компанията работи на повече от 45 пазара с над 120 клиенти, които управляват над 62 000 точки за зареждане.

    Как се привлича финансиране от фонда на BMW в момент, когато инвеститорите свиват вложенията си, какво означава тази оценка за българската компания и за средата у нас, в какво ще бъдат вложени средствата, ще продължи ли разрастването на екипа у нас, какъв е потенциалът за развитие в сферата на електромобилността и защо човек да предпочете „влакчето на ужасите“ на стартъпа пред работа в установена компания – тези и други въпроси коментирахме с Орлин Радев, съосновател и изпълнителен директор на Ampeco.

    Орлин, привлякохте финансиране от BMW i Ventures и други фондове в момент, когато глобално инвеститорите са по-консервативни. Как успяхте да ги спечелите за инвестицията?
    Екипът на AMPECO постигна изключителни резултати в последните години – работим с над 120 компании в 45 държави, през 2022 г. учетворихме оборота си, започнахме да виждаме, че печелим ключови сделки в един глобално конкурентен пазар. Така осъзнахме, че продуктът ни – софтуерна платформа за управление на зарядни станции за електромобили – отговаря на нуждите на пазара. За да постигнем по-голям мащаб обаче, ни трябваше допълнително финансиране.
    Наистина в момента инвеститорите са по-предпазливи, затова и ние планирахме процесът да е дълъг. Срещата ни с BMW i Ventures обаче беше в правилния момент. Фондът вече е инвестирал в сектора ни, екипът им разпозна потенциала ни. Ние пък оценихме техния опит и така успяхме да се спечелим взаимно.

    Какво означава за Вас тази оценка от инвеститор от ранга на BMW i Ventures?
    Това е най-вече оценка за екипа ни. AMPECO има нетипична история, защото компанията е основана от 6 души. Днес екипът ни надвишава 80 колеги и всеки един от тях споделя духa и страстта, с които ние, съоснователите, стартирахме този бизнес.
    Оценката от BMW i Ventures, разбира се, означава много, защото потвърждава бизнес модела ни и глобалния потенциал на компанията. Това, че фонд от този ранг, базиран в Силициевата долина, финансира българска компания, също доказва, че предприемаческата екосистема у нас се развива в правилната посока. Така че инвестицията в AMPECO е и признание за българския бизнес и надявам се, отъпква пътя за още подобни инвестиции в други български стартъпи.

    В какво ще бъдат вложени средствата от новата инвестиция?
    Инвестицията от BMW i Ventures ще бъде насочена в няколко посоки. Тя ни дава необходимата енергия да ускорим скоростта ни на развитие, да засилим присъствието си на ключови пазари. Вече сме в процес на наемане на екип в САЩ, където разчитаме да привлечем нови клиенти и да им предложим по-всеобхватно обслужване. В следващите 18 месеца планираме подсилване на пазарните ни позиции и в Германия, Франция и Великобритания. Същевременно разширяваме и екипите за инженеринг, продажби, маркетинг и продуктови иновации в България.

    Имахте планове да удвоите екипа у нас до края на 2022. На какъв етап са тези планове? И планирате ли допълнително разрастване с новата инвестиция?
    По отношение на размера на екипа се движим напълно спрямо плана. Когато разговаряхме с вас точно преди година, бяхме 40 колеги, днес сме над 80. През 2023 амбицията ни е да увеличим екипа поне два пъти отново. Вече сме отворили много нови позиции в компанията и сме в постоянни разговори с потенциални кандидати.

    Как привличате и задържате талантите в компанията?
    Смятам, че AMPECO предлага на талантливите кадри много конкурентен микс от предизвикателства, придобивки и потенциал, които ни превръщат в привлекателен работодател. Ние вярваме, че продуктът ни предоставя на инженеринговия ни екип възможности за работа по интересни задачи, което е плюс в индустрията. Имаме натрупано много знание, което се стремим да споделяме в екипа и да помагаме на всеки да се развива професионално. Освен това работим в електромобилността – сфера, която е нова, но тепърва развива своя неограничен потенциал. Дистанционната работа при нас е по подразбиране, но ми прави впечатление, че много колеги идват в офиса, защото ни е приятно да прекарваме време заедно. Виждам, че траекторията на бизнеса ни също ни прави интересни за нови кандидати. Има и нещо друго – ние сме „зелена“ компания по дефиниция, нашият продукт подпомага прехода към устойчива икономика, което се оценява силно от колегите ни.

    Имате амбицията да станете лидер на пазара за управление на зарядни станции. Какво Ви дава увереност, че можете да я реализирате?
    AMPECO има едно много силно конкурентно предимство на глобалния пазар. Нашето софтуерно решение е end-to-end, съвместимо e с всеки хардуер и позволява на клиентите бързо да стартират и развиват собствени мрежи за зареждане на електромобили. Ние предлагаме платформа, а нашите клиенти имат свободата – с помощта на екипа ни, разбира се – да развиват уникални за техния бизнес функционалности и предимства. Като добавим и посветеността на екипа ни, наистина съм уверен, че ако запазим траекторията на бизнеса ни, ще реализираме плана си да сме лидер на пазара ни глобално.

    Едно от основните притеснения по отношение на електромобилите е, че когато всички включат колите да се зареждат, няма да стигне токът. Споделяте ли тези опасения?
    Всъщност продуктът на AMPECO успешно решава тези опасения. Още с първите версии на платформата ни ние разработихме динамично управление на натоварването. Ако в дадена сграда например има много зарядни станции, често трафопостът не може да поеме натоварването, защото много електромобили са включени едновременно. Динамичното управление ни позволява да контролираме тази група зарядни станции, така че мощността на зареждането да бъде регулирана в движение с цел да не се натоварва мрежата и същевременно да се осигури оптимално зареждане на електромобилите. Тази функционалност наред с други иновативни решения в нашия продукт, като например смарт зареждането, всъщност спомагат електроенергийната система да реагира адекватно при промяна на търсенето и предлагането на електроенергия. Интелигентното зареждане също така олекотява пиковете на търсене и така се намалява и нужната инвестиция в подсилване на мрежите.

    Много основатели на компании определят стартъпите като влакче на ужасите. Защо Вие решихте да се качите на това влакче?
    За мен предприемачеството беше избор още от съвсем млад. Бях на 17, когато с приятели създадох първия си бизнес – доставяхме интернет в квартала ни. Само след година ни купи наш конкурент. После натрупах бизнес oпит във фирма, преди да започна да основавам свои компании. Да, има елемент на влакче на ужасите – аз например не мога да се похваля, че всичките ми проекти са били успешни. Човек обаче се учи от грешките си и трупа опит и увереност, а усещането да решаваш реален проблем на клиентите, да виждаш как екипът ти се обединява около каузата на бизнеса, е несравнимо.

    Какъв съвет бихте дали на желаещите да стартират своя компания – струва ли си пътуването с това влакче?
    Един от най-големите „хакове“, които аз прилагам, е да стартирам бизнесите си с партньори и бързо да изграждаме екип от съмишленици, каквото успяхме да направим и с AMPECO. Важно е да знаеш кога да се оттеглиш и откажеш, за да запазиш здравето, емоциите и ресурса си да продължиш напред към други проекти. И още нещо – никога да не се страхуваш да поискаш съвет. Предимството на България е, че тук предприемаческата среда е много отворена. Ние самите винаги сме се обръщали към основателите на компании, които вече са успели на глобалните пазари, за идеи. Вече пък сме на фазата, в която можем да споделяме нашия опит, за да помагаме за успеха на млади предприемачи.

    Вижте какъв продукт разработва AMPECO

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на АМПЕКО ООД в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 3 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 4 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 4 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 6 часа
    преди 9 часа