понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13034 прочитания

    Търсят се иновативни идеи за реализация

    Какви са условията за участие в Академия „Иновация в действие”, разказват Анелия Димова, директор „Човешки ресурси” - „Солвей Соди”, Цветелина Тенева - The Business Institute, и Александър Глас - управляващ партньор на Havas Digital Sofia
    08 ноември 2012, 20:01 a+ a- a

    „Солвей Соди” стартира академия „Иновация в действие”, чрез която дава шанс на млади хора с иновативни идеи и желание да направят реална крачка към тяхното реализиране.
    Общо 60 от регистриралите своите идеи ще участват в триседмичните работилници, където ще получат задълбочени знания и умения свързани, с иновация, стартиране, управление и реализация на проекти, както и съдействие по разработването на техните конкретни идеи.

    След края на работилниците журито на „Иновация в действие” ще избере четири проекта-победители, които ще получат награди.

    Обърнахме се към хората, които са в основата на Академията „Иновация в действие”, за да разкажат повече за инициативата. Вижте какво споделиха Анелия Димова, директор „Човешки ресурси” на „Солвей Соди”, Цветелина Тенева от The Business Institute, и Александър Глас - управляващ партньор на Havas Digital Sofia :

    Каква е целта на Академията и кой може да участва разказва Анелия Димова, директор „Човешки ресурси” на „Солвей Соди”:

    Анелия Димова, директор Човешки ресурси на „Солвей Соди”

    Г-жо Димова, защо „Солвей Соди” стартира Академия „Иновация в действие”?
    Определено нашето разбиране е, че иновацията вече е начин на съществуване на коя да е бизнес организация. В този смисъл тя трябва да е част от корпоративната култура и добрите практики на всяка компания. „Солвей Соди” е част от мултинационалната група „Солвей”, която е световен лидер в различни сфери на химическата промишленост. Стъпвайки на научната, техническа и търговска експертиза в областта на химията и отчитайки отговорностите си към обществото, мисията ние е „Солвей” е да предлага иновативни продукти и услуги и непрекъснато да добавя стойност за своите клиенти, акционери, служители.

    Каква е целта и кой може да се включи в тази инициатива?
    Тази инициатива има за цел да даде шанс на млади хора с идеи и желание да променят заобикалящата ни среда, да получат безплатно знание и умения, свързани с проекти за иновации. В Академията могат да участват настоящи студенти или завършили в рамките на последните пет години. Тя има конкурсен характер, като ще се оценяват устойчиви, иновативни идеи, допринасящи за икономическото и социално развитие на нашето общество. Искаме да привлечем към каузата на иновациите възможно повече студенти и млади професионалисти от цялата страна, като за целта организираме открити семинарии. В София той беше на 5 ноември, във Варна ще се състои на 14 ноември, а в Бургас – на 16 ноември.

    Според Вас защо бизнесът трябва да инвестира в младите хора?
    Защото младите хора са бъдещето на тази планета, защото те имат усета за посоката на необходимата промяна, защото съвременното общество вече е потвърдило, че бизнесът може да съществува само ако практически реализира заявените си намерения за социална отговорност. 

    Ще бъдат ли реализирани най-добрите идеи?
    Надяваме се, а и това е целта на инициативата, да има повече иновативни идеи, както и че техните автори с подкрепата на нашите партньори от „СИСКО”  ще съумеят да ги разработят в стойностни проекти. Освен учредените от нас награди за четирите най-добри проекта, ще дадем възможност за реализация на проектите с добавена стойност за нашия бизнес или ще свържем техните автори с организации, които биха проявили интерес да подкрепят реализацията им. 


    Какви са условията за участие, разяснява Цветелина Тенева от The Business Institute:

    Цветелина Тенева от The Business Institute

    Г-жо Тенева, желаещите да участват в Академията трябва да кандидатстват с проект за иновация от няколко възможни области. Как трябва да бъдат структурирани проектите и на какви критерии трябва да отговарят?
    В първия етап от инициативата е достатъчно кандидатите да опишат накратко своята иновативна идея. След това в самата Академия по иновации екипът на The Business Institute имаме ангажимент да съдействаме на участниците да развият своите идеи до устойчиви проекти. На финала вече развитите проекти могат да участват в конкурс за награди. Общите усилия на участниците и нашия екип ще бъдат проектите да са развити във всички ключови области с цел реализация – оценка на идеята, устойчив бизнес модел, финансов модел, план за изпълнение. Затова и цялото начинание на „Солвей Соди” се нарича именно  „Иновация в действие”.

    Как ще бъдат избрани участниците в Академията и кой ще ги оценява?
    В рамките на „Иновация в действие” има два момента на подбор. Първият е в началото, когато се избират участниците в Академията. Вторият е в края, когато се избират проектите, които да спечелят награда. В първия случай оценяваме идеята – нейния иновативен характер и приноса, който може да има към обществото. Когато в края оценяваме вече разработените проекти, ще търсим и потенциала им за устойчива реализация – стабилен бизнес и финансов модел, ясен план за изпълнение.

    Обяснете какво се разбира под „иновативна идея”?
    Често хора се питат каква е разликата между откритие и иновация. Откритието е нещо, което никой, никога, никъде не е правил преди. Това наистина се случва за първи път. И много често се изискват още много усилия и време докато едно откритие получи своето практично приложение. Иновацията от своя страна е силно свързана с практиката – нови начини, продукти, подходи – промяна към добро. За иновацията няма изискване никой никога да не е правил нещо подобно никъде! Иновация е, когато подобряваш нещо съществуващо или адаптираш даден модел към различни условия. Накратко, много идеи могат да бъдат наречени иновация – бъдете смели!


    От какво би се впечатлено журито споделя Александър Глас, управляващ партньор Havas Digital Sofia:

    Александър Глас, управляващ партньор Havas Digital Sofia

    Г-н Глас, един от най-големите страхове на младите предприемачи да споделят идеята си, е, тя да бъде реализирана след това от друг. Как ще отговорите на тези притеснения на младите хора?
    Разбирам тяхното притеснение, но това не би трябвало да спира никого да бъде иновативен и да участва със своите идеи. Това, което мога да кажа, за да успокоя младите хора, е, че на първо място, идеята не е нищо без човешкия ум и креативност. Това е и причината нашата инициатива да развива създатели и предприемачи. Това, което ние бихме искали да покажем и едновременно с това да подкрепим, е човекът, личността зад идеята, което е и важното според нас в този проект.
    За да осъществим това, ще подкрепим участниците в тяхното търсене на партньори чрез мрежата на бизнес ангелите. Така би трябвало да помогнем на проектите да станат реалност.
    И накрая, младите предприемачи трябва да покажат, че проектите им ще имат нуждата от техните познания и умения, за да съществуват. Още веднъж бих искал да подчертая, че всички – инвеститор, бизнес ангел или банка, когато проучват един проект се интересуват също и от екипа, който ще го осъществява или стои зад него.

    Какви са основните мотиватори на младите да участват в подобна инициатива?
    Целта на инициативата на „Солвей Соди” не е да сравнява различните идейни концепции на кандидатите. Това, което предлагаме на младите предприемачи е да научат как да създават най-добрия бизнес план за своя проект, като започнат от идеята си.
    В този смисъл ние ще имаме много победители от инициативата – такива, които ще подобрят начина си на работа и мислене. А какво би могло да бъде по-мотивиращо от това да се научиш да използваш своята собствена идея като конкретен казус, който трябва да намери решение.
    Освен това инициативата е една възможност да подкрепим личното развитие на човека зад идеята. Инициативата има за основна цел да помага на предприемачите да създадат проект, който е възможен и може да се осъществи в близко бъдеще.

    Вие сте в бизнеса с дигитална комуникация. Очаквате ли в Академията да участват иновативни проекти от вашата сфера?
    Дигиталността не е задължителна за проектите, които ще участват – има много различни иновативни идеи, които не са свързани с дигиталното. Въпреки това, дигиталността в своя широк смисъл е част от нашето ежедневие – компютърът, социалните мрежи, софтуерът и т.н. Новите технологии ни помагат в изпълнението на много от нашите дейности, както и са най-бързият и добър начин да общуваме и да разпространяваме идеите си. В този смисъл дигиталността не може да бъде изцяло изключена от иновативните идеи. Бих искал също да допълня, че новите технологии предлагат решения за оптимизиране на много проекти.
    Това, което обаче е най-важно в бъдещите иновативни предложения, е обвързаността им със сферите на инициативата. И това е и което ще бъде оценявано.

    Какъв е съветът ви към младите иноватори: с какво биха впечатлили журито?
    Журито ще бъде впечатлено от всяка идея, която съдържа простота, ефективност  и практичност. Това са трите елемента на всеки успешен проект. 
    Разбира се, най-важният момент в оценката е конкретният проект да решава даден проблем по иновативен начин.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години