петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4836 прочитания

    Връчиха наградите „Инвеститор на годината“

    Вижте кои са отличените компании
    31 март 2023, 09:36 a+ a- a

    От началото на мандата сме подкрепили 28 приоритетни инвестиционни проекта на стойност почти 400 млн. лв., по които са създадени приблизително 2 000 нови работни места. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на официалната церемония „Инвеститор на годината“ за 2022 г., която отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас, през изминалата година. Събитието се организира за седемнадесети път от Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР). Над 50 компании от всички сфери на икономиката бяха номинирани за участие в тазгодишното издание на конкурса.

    Голямата награда за „Инвеститор на годината“ за 2022 получи „Алкомет“ АД – най-големият производител на алуминиеви валцови и пресови продукти у нас. Тя беше връчена от президента Румен Радев на Фикрет Индже, мажоритарен собственик на компанията и почетен председател на Българо-турската индустриална камара. „Алкомет“ инвестира над 155 млн. евро в модернизиране на оборудването и устойчиви производствени процеси, с фокус върху намаляването на въглеродните емисии и подобряване нивата на рециклиране. Новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили.

    Компанията e с над 40-годишен опит и има силно присъствие на европейския и американския пазар. Румен Радев посочи, че победата на „Алкомет“ АД е израз и на възходящото развитие на българо-турските икономически отношения. Турция е сред сериозните инвеститори у нас, а стокообменът между двете държави е 7,3 млрд. евро за изминалата година.

    Пулев отличи световния лидер в роботизираната хирургия „Интуитив Сърджикал България“ с наградата за „Инвестиция в иновативен бизнес“. Компанията инвестира над 80 млн. лв. в изграждането на най-съвременна производствена база в Първомай и ще разкрие над 100 нови работни места. Производителят на роботизираната помощ „Da Vinci“ е със седалище в Сънивейл, Калифорния, като хирурзите по света са извършили повече от 12 милиона хирургични процедури, използващи системите „Da Vinci“ на „Интуитив“. Наградата получи управителят на компанията Жан-Ив Ремон-Декуня-Кастел.

    В категория „Инвестиция на зелено“ победител стана „Интърнешънъл Арморд Груп“ за инвестицията си в завод за бронирани машини в Бургас. Тя беше връчена от домакина на събитието Богдан Богданов, Изпълнителен директор на БАИ.

    В категорията „Устойчив бизнес“ беше отличена „Карлсберг България“ за разширение на завода си в Благоевград, а наградата връчи зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов.

    Втора и трета награди в тази категория получиха „Либхер Хаусгерете Марица“ и „Теклас България“ ЕАД. Те бяха наградени от министъра на отбраната Димитър Стоянов и министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

    Наградата в категория „Инвестиция в човешки капитал" връчи вицепремиерът по социални политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров на фирмата „Роберт Бош“ ЕООД.

    „Инвестиция в разширяване на бизнеса" връчи Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията, на доставчика на авточасти „Витте Аутомотив България“ ЕООД за инвестицията в завода на компанията в Русе.

    Награда от министъра на електронното управление Георги Тодоров за успешен стартъп получи „Ампеко".

    Награда в категория „Община с най-много инвестиции“ първо място получи Бургас. Наградата връчи министърът на туризма Илин Димитров.

    За първи път бяха връчени две нови награди: в категория „Будител“, която отиде при проф. Мартин Вечев, архитект на ИНСАЙТ – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, връчена от Зам. министъра на образованието и науката проф. Чавдарова и в категория „За национална кауза“ на г-н Андрей Арнаудов, съосновател на платформата „Bulgaria wants you“, връчена от Зам. министъра на външните работи г-жа Велислава Петрова.

    На тържествената церемония присъстваха и представители на местната власт и на дипломатическия корпус, бизнес- и работодателски организации, двустранните търговско-индустриални камари и др.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 1 час
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla