събота, 31 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  30497 прочитания

  Образование на 1 клик разстояние

  Вижте как един млад българин прави тиха революция в образованието. Създателят на образователната платформа Ucha.se Дарин Маджаров в интервю за Economy.bg
  14 ноември 2012, 16:51 a+ a- a

  Дарин Маджаров е създател на образователната платформа Ucha.se. Автор е на над 600 видеоурока по математика, физика, химия, биология, английски език и други. Преди шест години завършва Априловска гимназия в Габрово. През периода 2006 – 2011 получава бакалавърска и магистърска степен по електроника и компютърни науки в Jacobs University в Бремен, Германия. От 2011 е докторант в областта на възобновяемите енергийни източници и електрическите коли в KU Leuven (Католически университет, Льовен), Белгия.

  "Говоря на техния език". Така Дарин обяснява успеха на образователната платформа Ucha.se. Сайтът с видеоуроци по предмети като химия, физика, биология, история, математика и английски се радва на голяма популярност сред учениците. Близо година след създаването му той има почти 700 урока, които са гледани над 500 хиляди пъти.

  Какво е вдъхновило Дарин за създаването на проекта и какво го мотивира да продължи да го прави?

  Вдъхновението
  „Като бях в Германия, ме поканиха в една компания, където правихме подобни видеоуроци, само че бяха на английски”, разказва 25-годишният младеж, който завършва висшето си образование в Бремен. „Реших да изпробвам видеоуроците и в България, защото учениците тук имат голяма нужда от такава помощ. Направих няколко урока за сестра ми, която беше в 10-ти клас тогава. Тя ги хареса и ги показа на съучениците си и така започна всичко”, обяснява Дарин.

  Целта
  „Скорошно изследване показа, че 40% от учениците в България се неграмотни”, отбелязва Дарин. Проблемът според него е, че голяма част от учениците нямат мотивация да учат. С видеоуроците той иска да върне интереса им към ученето. Представяйки им уроците по забавен начин и разказвайки им интересни истории, младежът се опитва да вдъхнови децата да учат.

  Мотивацията
  „Мотивират ме страхотните истории, които ми разказват”, споделя Дарин, който отделя средно по 3 часа за подготовката, записа и обработката на видеото. Наскоро получил писмо от момче, което се подготвило за кандидатстудентските изпити по химия и биология само с уроци от Ucha.se.

  Подготовката
  Дарин разказва, че се подготвя доста време, преди да започне да прави даден видеоурок. Купил си е учебниците по съответните предмети, консултира се с учители, разчита и на външни източници. „Това е доста голяма отговорност, защото ако направиш дори и някаква малка грешка, след това учениците ще го напишат така в контролното”, отбелязва създателят на Ucha.se.

  Как ученици, учители и родители приемат платформата и как ще се развива тя в бъдеще?

  Отзивите
  „Невероятно позитивни коментари получавам”, споделя Дарин. На учениците им допада този модел на кратки и забавни видеоуроци. Може и да звучи изненадващо, но платформата се радва на популярност и сред учителите. Някои от тях дори ползват уроците на Дарин в клас. „Защото е много по-бързо и по-лесно да пуснат видеото в началото на часа, гледат го за 10 минути и след това имат много време за дискусии с учениците”, коментира младият мъж. Сайтът помага и на родителите, които са забравили много от нещата, които се учат в училище. С Ucha.se вече не им се налага да четат и разказват урока на децата си след работа, когато са изморени.

  Бъдещето
  Дарин разказва, че в бъдеще планират да покрият всички класове и всички предмети. След английския скоро на сайта ще има и уроци по немски и испански, обещава младежът. Ucha.se ще покрива и материал от университетите, за да е от полза и на студентите.
  Освен това Дарин иска да превърне Ucha.se в среда, в която се срещат учители, ученици и родители. „Опитваме се да свързваме учениците, така че да си помагат едни на друг”, споделя той. Дарин планира и да развие платформата така, че да следи прогреса на всеки ученик.

  Какви са предимствата на онлайн образованието и как ще изглежда училището на бъдещето?

  Предимствата на онлайн образованието
  Интернет позволява образованието да се случва навсякъде и по всяко време. Можеш да гледаш видеоуроците, „когато си в най-добрата си форма и колкото пъти поискаш”, убеждава ни Дарин. „Освен това е много по-евтино. Частните уроци в България са много скъпи. Пазарът на частните уроци в България за година е около 250 млн. лева и отива нагоре. А тук родителите ще спестяват много пари”, подчертава той.

  Училището на бъдещето
  В бъдеще според Дарин все повече ще се възприема модела „flipping classroom”, при който класната стая „се обръща”. „В тази ситуация учениците гледат видеоуроците вкъщи, а в клас решават задачи от домашното с учителите”. Дарин разказа, че вече са изпробвали този модел в няколко училища и той се е оказал доста успешен.

  Дали държавата ще подаде ръка на младия мъж, за да може иновативният модел на обучение да се прилага в повече училища у нас, предстои да видим.

  Интервю: Детелина Калфова

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  преди 13 часа
  Германия обяви цялата територия на България за рисков регион
  От 1 ноември ще има ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани
  преди 13 часа
  ЕС отпуска €220 млн. за трансфер на пациенти с Covid-19
  Обстановката в Европа е много сериозна, трябва да действаме незабавно и в синхрон, заяви Урсула фон дер Лайен
  преди 14 часа
  В Бургас вече има детски научен и енергиен център „ПланeтУм“
  Той се намира в сградата на Морската гара и е част от обновената зона около пристанището на града
  преди 16 часа
  Над 18% ръст на френската икономика през 3-то тримесечие
  Френската централна банка очаква нов спад през последната четвърт на годината