четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12899 прочитания

  4 тенденции, които ще променят образованието

  Вижте как технологиите трансформират класната стая
  22 ноември 2012, 15:30 a+ a- a

  Как ще изглежда класната стая на бъдещето? Руското издание на списание Forbes хвърля поглед върху няколко тенденции, които ще променят кардинално начина, по който учим.

   

   

  Вижте кои тенденции ще задават бъдещето на образованието:

  Дистанционно обучение
  Напоследък се появиха много онлайн образователни платформи като Khan Academy и Coursera, които преобърнаха учебния процес на 180 градуса. Като пускат свои или на известни професори уроци и лекции в интернет, те правят обучението напълно достъпно за любознателните от цял свят.

  Персонализация
  В бъдеще компютрите ще съставят персонални програми за всеки ученик и студент, вземайки под внимание неговите интелектуални и емоционални особености. Пример в това отношение е платформата Knewton. Създателите й са разработили софтуер, който детайлно анализира прогреса и навиците на всеки ученик в интернет, като по този начин персонализира учебния процес.

  Игровизация
  Използването на елементи от игри и на игрови дизайн в неигрова ситуация се нарича игровизация (геймификация). Тенденцията навлиза все по-сериозно в бизнеса. Според оценки на различни експерти обемът на този пазар ще достигне между 2.8 и 15 млрд. долара към 2015/16. Прогнозите са игровизацията да проникне във всички сфери на човешката дейност, включително образованието.
  Геймификацията експлатира желанието на хората да получават възнаграждение за някокво постижение. Пример в това отношение е Codeacademy. Тук се предлагат интерактивни курсове по програмиране. При решаване на дадена задача получавате определен брой точки, като може да наблюдавате прогреса си в секцията Acheivments. Прогресът може да се следи и от работодатели, които си търсят талантливи млади програмисти.
  Геймификацията е дълбоко залегнала и при Khan Academy. Учениците там получават баджове и точки за решаването на определени задачи.

  Интерактивни учебници
  Дигиталните версии на повечето списания и вестници са изключително забавни - с цветни снимки, музика и видеоклипове, интерактивни инфографики. Представете си, ако така изглеждаха и учебниците по история! Дигитализацията на учебниците обаче върви много бавно. Опити за промяна на ситуацията правят от Apple и Amazon.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 3 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 3 часа
  преди 19 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 20 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 20 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата