събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5330 прочитания

  Идва ли краят на Интернет, който познаваме?

  Конференция в Дубай ще обсъжда дали ООН да получи по-голям контрол върху мрежата
  27 ноември 2012, 14:11 a+ a- a

  Как ще изглежда в бъдеще Интернет? Това ще обсъждат на конференция в Дубай в началото на декември правителства, бизнес и неправителствени организации. Домакин на събитието ще бъде Международният съюз по далекосъобщения (ITU), 157-годишна организация към ООН.

  Очаква се форумът да стане арена на сблъсък между развиващи се държави и авторитарни режими, който искат по-голям контрол върху Интернет, от една страна, и САЩ и частни компании, които предпочитат да се запази статуквото, отбелязва агенция Reuters.

  Плановете на ООН за въвеждане на по-строг контрол в Интернет вече бяха разкритикувани от американския Конгрес, Европейския парламент, защитници на правата на човека и свободата на словото. Те призовават за запазване на децентрализираната система на управление на виртуалното пространство.

  Според изтеклата до момента информация на конференцията Русия ще настоява за въвеждане на правила, които дават на отделните страни широки правомощия да моделират съдържанието и структурата на Интернет в рамките на националните граници. Група от арабски страни ще защитава универсалната идентификация на интернет потребителите, отбелязва Reuters.

  Срещу интернет надзора на ООН се обяви и Google. „Милиардите хора по целия свят, които използват интернет, експертите, който изграждат и поддържат мрежата, трябва да имат право на глас”, се посочва в сайта на онлайн кампанията на Google Take Action. Компанията организира и подписка в подкрепа на „свободния и отворен Интернет”.

  Повече от 40 страни и сега филтрират и цензурират съдържанието в мрежата.

  В момента основна регулативна роля в Интернет има калифорнийската организация ICAAN, която отговаря за разпределението на домейните в мрежата. Много страни обаче я възприемат като доминирана от САЩ система.

  Кой ще надделее в битката за контрола над Интернет, предстои да видим.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 1 ден
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 1 ден
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 1 ден
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 1 ден
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица